Polona Barič še navija za Piran

Ivica Guberac, kapetan FC Luka Koper, je štafetno palico predal rokometašici, Izolanki Poloni Barič, ki v letošnji sezoni igra za ljubljanski Krim. Zanima ga, kako se odraža preskok v višji rang in ali njeni cilji segajo tudi v tujino.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

“Krim je že veliko let zapored prvi na lestvici. Igra tudi v ligi prvakinj, zato mi je bilo res v čast, ko me je trenerka Marta Bon povabila v ekipo. Od nekdaj sem si želela priti na ta nivo. Letos sem bila vpoklicana tudi v državno reprezentanco, tako da sem dosegla kar dva pomembna cilja hkrati. Vse skupaj je bilo laže, kot sem si mislila. Ko sem začela trenirati dvakrat na dan, je bilo kar naporno, ampak če te nekaj veseli, ti to ne predstavlja prevelikega problema. Z veseljem hodim na treninge in maksimalno uživam, čeprav sem trenutno žal poškodovana,” odgovarja Polona Barič.

> V Ljubljani ste študirali že pred prestopom v Krim. Ste se vozili na treninge v Piran, za katerega ste takrat nastopali?

“Da, kadar je bilo le mogoče. Sicer pa je bil piranski klub vsako leto dogovorjen s katerim od ljubljanskih klubov, da sem med tednom lahko trenirala pri njih. Tako sem pri Krimu trenirala že pred prestopom, pa tudi pri Olimpiji in novomeški Krki, ki je imela dvakrat tedensko treninge v Ljubljani.”

> Ste študentka četrtega letnika logopedije na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. Ali vse študijske obveznosti opravljate v roku?

“Da. Letos sem se sicer odločila, da bom še vedno študirala, ampak bom dala prednost treningom. No, zdaj pa sem poškodovana, tako da lahko brez težav obiskujem vsa predavanja.”

> Križne kolenske vezi ste si poškodovali na superpokalni tekmi. Ste imeli že prej kdaj težave s poškodbami?

“Nikoli. Še nikoli nisem imela tako dolgega počitka. Poškodbe so pač sestavni del rokometa. Rehabilitacija bo dolga; trajala bo kar šest mesecev.”

> Kakšna je vaša vloga v ekipi Krima?

“Pred prihodom sva se s trenerko dogovorili, da me bo uporabila kot srednjo zunanjo igralko, nato pa sem nekaj časa na levem krilu nadomeščala kapetanko Tamaro Mavsar . Dobila sem veliko priložnosti za igro, in tudi v prihodnje bom najverjetneje igrala na obeh pozicijah. Sicer pa je v Krim skupaj z mano prišlo še veliko novih igralk, ki smo se takoj povezale in vklopile v ekipo.”

> Vaša bivša piranska ekipa letos napoveduje naskok na vrh lestvice. Kako boste spremljali derbi med Piranom in Krimom sredi decembra?

“Spremljam Pirančanke in še vedno navijam zanje. Zelo sem vesela, da jim gre letos tako dobro. Tekma s Krimom bo vsekakor zanimiva; spremljala jo bom s klopi.”

> Ivico Guberca tudi zanima, če je vaš cilj zaigrati v tujini?

“Prihodnje leto želim zaključiti še magisterij, in do takrat bom, upam, nastopala za Krim. Potem pa bom zagotovo izkoristila priložnost za igranje v tujini, če se mi bo le ponudila. To je bil moj cilj že od malega.”

> Kako se spominjate svojih rokometnih začetkov? Vaš prvi trener je bil vaš oče Tone Barič ...

“Rokomet mi je bil nekako usojen. (smeh) Že kot majhna deklica sem s tatijem hodila na treninge in se ob igrišču podila za žogo. Prav on je moj največji rokometni vzornik. Nekaj časa sem trenirala tudi gimnastiko, potem pa je prevladala ljubezen do rokometa. Všeč mi je ekipni duh in rada zmagujem.”

> Komu predajate štafeto?

“Moji bivši trenerki v RK Piran Daliji Erceg . Zelo jo spoštujem in hvaležna sem ji za vso podporo ter vse, kar je storila zame. Zanima me, če so letošnji uspehi dvignili motivacijo v ekipi in kako po dobrem začetku sezone napoveduje prihodnost piranskega ženskega rokometa. Ker je vseskozi vpeta v rokomet, me zanima tudi, ali si sploh zna predstavljati življenje brez tega športa.”

ALJA TASI


Najbolj brano