Polfinalna četverica je vajena zmagovanja

Real Madrid, Barcelona, Bayern in Juventus so ostali v igri za naslov v nogometni ligi prvakov. Žreb polfinalnih parov bo danes ob 12. uri v Nyonu, kjer bodo v bobnu tudi kroglice s štirimi polfinalisti evropske lige.

Tako je v končnici tekme v Madridu Chicharito Hernandez 
ugnal Jana Oblaka in popeljal Real v polfinale lige prvakov.
Tako je v končnici tekme v Madridu Chicharito Hernandez ugnal Jana Oblaka in popeljal Real v polfinale lige prvakov. 

NOVA GORICA > Četrtfinalni dvoboji lige prvakov niso postregli s presenečenji. Papirnati favoriti so upravičili napovedi za razliko od zadnjih treh let, ko se je v (pol)finalu vselej znašla ekipa, ki je tam pred začetkom sezone ne bi pričakovali. Leta 2012 se je do finala tako prebil Chelsea, ki je bil v angleškem prvenstvu daleč od vrha, po menjavi trenerja pa je Roberto di Matteo londonski klub popeljal do zgodovinskega prvega naslova v ligi prvakov. Po streljanju enajstmetrovk je ugnal Bayern, čeprav je ta v finalu užival prednost domačega igrišča.

Bavarci so na svoj račun prišli leto kasneje, ko so v nemškem obračunu premagali Borussio Dortmund, za katero je bilo dolgo sušno obdobje v evropskih pokalih. Lani se je do zaključnega dvoboja prebil Atletico Madrid, ki se je potem veselil naslova španskega prvaka. Na poti do finala je izločil Barcelono in Chelsea, lovorika v elitnem klubskem tekmovanju pa se mu je za las izmuznila. Tudi letos je v obračunu z madridskim Realom v ligi prvakov potegnil krajšo. In to navkljub sijajnim posredovanjem Jana Oblaka, ki pa vseeno ni mogel preprečiti napredovanja branilcev lovorike.

Od četverice letošnjih polfinalistov ima v ligi prvakov oziroma njenem predhodniku, pokalu državnih prvakov, največ lovorik siceršnji rekorder, Real (10). Sledijo Bayern (5), Barcelona (4) in Juventus (2).

Real se je še petič zapored prebil v polfinale. Stalnica v zaključnih bojih pa sta tudi tudi Barcelona in Bayern. Če se osredotočimo na izvedbe elitnega klubskega tekmovanja od leta 2010, pa so najuspešnejši Bavarci. Bayern se je na zadnjih šestih izvedbah lige prvakov petkrat prebili do polfinala. Spodrsnilo mu je le leta 2011. Bavarci pa so bili tudi trikrat finalisti, 2010, 2012 in 2013, ko so tudi slavili. Barcelona, ki je lani prekinila dolg niz uvrstitev v polfinale, je v ligi prvakov zadnjič zmagala leta 2011. Takrat je bil na klopi Kataloncev Pep Guardiola, ki je prav tako svojevrsten rekorder. V šestih sezonah v ligi prvakov, štirih pri Barceloni in dveh pri Bayernu, se je vselej prebil vsaj do polfinala. Dvakrat je s Katalonci tudi slavil.

Več lovorik, tri, v elitnem tekmovanju ima od četverice trenerjev v polfinalu le Carlo Ancelotti. Massimiliano Allegri in Luis Enrique sta še v čakalnici. Tako Real kot tudi Barcelona, Juventus in Bayern so si že zagotovili ali pa so v igri za naslov državnega prvaka. Zadnji trije bi lahko osvojili tudi domača pokalna tekmovanja. Real je na začetku sezone že dvignil evropski superpokal, pozimi pa je zmagal na svetovnem klubskem prvenstvu. V polfinalu - prvi tekmi bosta 5. in 6. maja, povratni pa teden dni kasneje - se je torej letos znašel poker klubskih asov in zvezdniških zasedb. Pričakovanja pred današnjim žrebom, ki bo odprt, pa so prav tako vznemirljiva.

ASO


Najbolj brano