Poklon antifašistom

V Bazovici pri Trstu se bodo v nedeljo poklonili spominu na štiri bazoviške junake, ki so jih fašisti ustrelili 6. septembra 1930. Prvim žrtvam fašizma v Evropi se bodo poklonili tudi s tradicionalnim spominskim pohodom po poteh bazoviških junakov. Start pohoda bo ob 10. uri pri Kalu v Bazovici.

Pot vodi tudi nad dolino Glinščice, od koder se v lepem 
vremenu ponujajo čudoviti razgledi na Tržaški zaliv. Foto: Petra Vidrih
Pot vodi tudi nad dolino Glinščice, od koder se v lepem vremenu ponujajo čudoviti razgledi na Tržaški zaliv. Foto: Petra Vidrih

BAZOVICA > 6. septembra 1930 so na gmajni pri Bazovici na podlagi obsodbe italijanskega fašističnega posebnega sodišča pod streli padli Ferdo Bidovec, Franjo Marušič, Alojz Valenčič in Zvonimir Miloš - primorski antifašisti in rodoljubi, člani tajne organizacije Borba. V Bazovici vsako leto počastijo spomin na bazoviške junake, prve žrtve fašizma v Evropi. Letos se bodo spomnili še dveh okroglih obletnic: 90-letnice ustanovitve tajne protifašistične organizacije Borba in 90-letnice ustanovitve gibanja Tigr.

Uradno se je program začel že včeraj, 6. septembra, z recitalom mladih Kluba Tigr in mladih Dramskega društva Jaka Štoka s Proseka. Glas mladih je ob spomeniku padlim junakom v Bazovici zazvenel točno ob 6.43, ob uri torej, ko so fašisti usmrtili četverico primorskih domoljubov in antifašistov.

Osrednja spominska slovesnost bo v nedeljo ob 15. uri pri spomeniku na gmajni pri Bazovici. Slavnostna govornika na proslavi bosta predsednik izvršilnega odbora Italijanske unije Maurizio Tremul in publicist ter šolnik Aldo Rupel. Kulturni program bodo oblikovali pevke in pevci Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič pod taktirko Pie Cah.

Pred osrednjo slovesnostjo se bodo ob 10. uri na pot iz Bazovice (zbirno mesto je pri Kalu) podali udeleženci tradicionalnega spominskega pohoda. Pot jih bo vodila proti Jezeru (nad dolino Glinščice), ob robu doline Glinščice do vasi Draga, od tam sledi vzpon preko Peska (475 m) in Gročane (492 m) do koče na Jermancu (Kokoš), kjer je predviden krajši postanek. Pohodniki bodo pot nadaljevali proti vrhu hriba Kokoš (672 m) in nato do kraja ustrelitve bazoviških junakov. Pohod je lahek, traja približno štiri ure.

Udeležili se ga bodo tudi člani okoliških planinskih društev. Obalno planinsko društvo Koper, denimo, obvešča, da je odhod ob 9. uri s parkirišča pri stadionu Bonifika, prevoz z lastnimi avtomobili do Bazovice. Vodja pohoda je Darko Butinar. Planinsko društvo Nova Gorica prijave zbira še danes na sedežu društva do sestanka, ki bo ob 19. uri. Če bo dovolj prijav, je možen organiziran prevoz. Vodje pohoda bodo Jože Sedevčič, Rajko Slokar in Jure Gregorčič.

PV


Najbolj brano