Pokleknili so tudi prvaki

Sanje Portorožanov o tretji zaporedni prvenstveni zmagi so se uresničile. Ladjarji so pred domačimi navijači po odlični predstavi v prvih treh četrtinah ugnali aktualne prvake iz Novega mesta. Portorož : Krka 74:70.

Primorski  dvoboj pod košema - prodor Vjeka Petrovića opazujeta Matej Rojc (št. 6) in Nebojša Joksimović (10)  Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Primorski dvoboj pod košema - prodor Vjeka Petrovića opazujeta Matej Rojc (št. 6) in Nebojša Joksimović (10)  Foto: Tomaz Primozic/Fpa

LUCIJA > Po odmevni domači zmagi proti vodilnem Tajfunu in prepričljivi predstavi pri kadrovsko osiromašenih Mariborčanih so košarkarji Portoroža sinočnji dvoboj proti serijskim državnim prvakom iz Novega mesta pričakovali optimistično razpoloženi, čeprav je bilo zdravstveno stanje v moštvu daleč od idealnega. Še večje težave pri pripravi na dvoboj je imel trener gostov Aleksandar Džikić, ki je malo za šalo, malo za res, pojasnjeval, da je na zadnjih treningih komaj zbral dovolj igralcev za igro “tri na tri.”

Dvorana Lucija, gledalcev 300, sodniki: Lovšin (Ljubljana), Rener (Koper), Smrekar (Nova Gorica); četrtine - 21:12, 14:16, 23:14, 16:28. Portorož: Barbarič, Močnik 15 (9:8), Borse, Modrić, Petrović 13 (2:1), Čigoja 4 (2:2), Buda 15 (3:3), Hodžić 7, Besedič 6 (1:1), Ožbolt 6 (3:3), Katonar, Markič 8. Trener: Konstantin Subotić. Krka: Kastrati 16 (6:5), Rojc 11 (2:2), Wangmene 14 (1:1), Armstead, Mulalić, Joksimović 4 (3:2), Booker 5, Hukić 6 (1:1), Zatežič 8, Ritlop 6 (2:1), Lapornik. Trener: Aleksandar Džikić. Os. napake: Portorož 20, Krka 24; prosti meti: Portorož 20:18, Krka 15:12; trojke: Portorož 21:8 (Markič, Petrović po 2, Besedič, Ožbolt, Močnik, Hodžić po 1), Krka 18:8; skoki: Portorož 28, Krka 36.

Za obe moštvi je bil obračun še kako pomemben, saj si Portorožani želijo izboriti čim boljše izhodišče pred pričetkom zahtevnih bojev v ligi za obstanek, medtem ko so si Novomeščani v prvem delu prvenstva privoščili preveč neuspehov, zato je zanje sinoči igrala le zmaga. To je pred tekmo večkrat poudaril tudi Džikić, ki je v prvo peterko postavil tudi koprska branilca Mateja Rojca in Nebojšo Joksimovića. Za prvo navdušenje na tribunah je s trojko za prvo vodstvo domačih s 3:2 poskrbel Miha Markič, ki je bil v prvi četrtini nerešljiva uganka za gostujočo obrambo. Na pomoč sta mu priskočila še Nejc Buda in Jure Močnik, kar je zadostovalo za visokih devet točk prednosti gostiteljev po prvih desetih minutah tekme.

Po trojki Jureta Besediča je domača prednost znašala že 12 točk, s tem pa naleta domačih še ni bilo konec. Kapetan Sašo Ožbolt, ki je tako kot Stipe Modrić kljub pomanjkanju treningov stisnil zobe in soigralcem priskočil na pomoč, je takoj po vstopu v igro primaknil še šest točk in v 15. minuti je ekipa Konstantina Subotića pobegnila na že zelo zajetno prednost - 30:14. V končnici prvega polčasa so se gostje vendarle zbrali in s koši Alexisa Wangmeneja malce stopili prednost Portorožanov, ki pa so kljub težavam pri skoku pod obema obročema po zaslugi dobre obrambe v slačilnico odnesli pomembnih sedem točk prednosti.

Po Džikićevi govorni lekciji med glavnim odmorom so Krkaši drugi polčas začeli na oko bolj podjetno, a jih je s serijo točk hitro umiril domači organizator Močnik. Najprej je s trojko povišal na 44:30, nekaj minut kasneje je s serijo prostih metov svoje moštvo popeljal do +19. Ko je v naslednjem napadu za rekordnih 21 točk prednosti poskrbel Vjeko Petrović, so domači privrženci že pričeli proslavljati sladko zmago, za katero pa so se morali domači košarkarji še precej potruditi.

Izkušeni gostje so v napadu zaigrali na vse ali nič, obenem pa so v zadnjih štirih minutah zaprli vse poti do svojega obroča in v zadnjih sekundah pripravili pravo dramo. Joksimović je štiri sekunde pred koncem z zadetima prostima metoma prednost domačih znižal na 72:70, a je nato Dejan Čigoja vendarle ohranil mirne živce in potrdil zasluženo zmago domače zasedbe. “Vsi igralci so prispevali svoj delež. Vedeli smo, da bomo zmagali le, če bomo v končnico vstopili z visoko prednostjo. Oni so zadeli tudi mete iz obupa, a smo k sreči zdržali,” je povedal Subotić, medtem ko je po šestem porazu Krke v državnem prvenstvu Džikić hitro odkorakal v slačilnico.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano