Pokal je nagrada za pogum

Koprčanom je uspel veliki met! Na svojem končno spodobno zapolnjenem stadionu so v 90. minut finalne tekme osredotočili vse moči, pokazali več želje od tekmecev in zasluženo dvignili tretjo poklano lovoriko.

Celjski vratar Amel Mujčinović (v dvoboju z Mitjo Lotričem) je  
devet let po prvem finalu spet ostal brez pokala.  Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Celjski vratar Amel Mujčinović (v dvoboju z Mitjo Lotričem) je devet let po prvem finalu spet ostal brez pokala.  Foto: Tomaz Primozic/Fpa

KOPER > Pokal bo po Gorici vsaj še eno leto v primorskih rokah.

Veselje med koprskimi nogometaši in njihovimi privrženci je bilo po trojnem žvižgu Slavka Vinčića seveda izjemno, pokalno lovoriko pa je iz rok predsednika Nogometne zveze Slovenije Aleksandra Čeferina prevzel kapetan Ivica Guberac.

Koprsko prvo postavo smo sicer v celoti zadeli; njeno jedro je bilo isto kot v polfinalu pokala. Seveda so vmes svoje naredile še poškodbe. V prvi postavi se je zaradi poškodbe prvega vratarja gostov znašel znanec Koprčanov iz prvega medsebojnega pokalnega dvoboja Amel Mujčinović, kar so vraževerni ocenili kot dober znak za Koper. In prav tako kot pred devetimi leti je moral po žogo v mrežo. Tokrat zelo zgodaj. Koprčani so v tekmo vstopili odločno in brezkompromisno. Rodolfo Vanoli se je odločil za popoln napad, in to se je domačim kmalu obrestovalo. Zadeli iz svojega najmočnejšega orožja - iz prekinitve. In to zelo zgodaj. Guberac je izvajal kot z leve strani, v kazenskem prostoru je bil z glavo najvišji Denis Halilović, in velik del tribune s koprskimi privrženci je skočil v zrak. Zatem je bil Goran Galešić blizu podvojitve vodstva. Na sploh smo gledali nepričakovano privlačen prvi polčas, kot bi morda lahko pričakovali glede na izhodišča obeh ekip. Koprčani so bili v 45. minuti blizu podvojitve vodstva. Mitja Lotrič je bil po podaji Amarja Rahmanovića povsem osamljen iz oči v oči z vratarjem Mujčinovićem, a je žogo poslal nekam proti nekdaj največji primorski banki.

V ženskem finalu so po izvajanju najstrožjih kazni s 6:4 slavila dekleta Rudar ŠK Škale iz Velenja, ki so premagale aktualne državne prvakinje Teleing Pomurje. V mladinskem finalu so Domžale povozile Aluminij s 4:1.

Trener Celja Simon Rožman se je pred začetkom drugega polčasa odločil za dve menjavi. Uvod je bil po celjskih notah, po drugi strani pa so Koprčani, ki se večinoma ubadajo z bolj ali manj zahtevnimi poškodbami, v tekaško dinamičnem prvem polčasu pokurili kar nekaj moči. Prvi celjski zvezdnik Benjamin Verbič je pokazal manj od pričakovanj, a vendar je na levi nogi (dobesedno) v 69. minuti skoraj presenetil Vasjo Simčiča. Vstop Mateja Pučka namesto Lotriča, ki je verjetno pretekel celo dolžino maratona, je vnesel nekaj več svežine v koprsko igro in bil kaj kmalu nevaren v navezi z Galešićem.

Stadion Bonfika, gledalcev 3500, sodnik Vinčić (Maribor) 6,5. Strelec - 1:0 Halilović (6), 2:0 Štromajer (86).
Luka Koper: Simčić 7,5 , Hadžić 8, Halilović 8, Šme 7,5, Krivičić 7,5, Guberac 8, Rahmanović 7 (od 84. Štromajer 8) Palčič 7,5, Črnigoj 8, Galešić 7,5 (od 88. Gregorič-), Lotrič 7 (od 65. Pučko 7). Trener: Rodolfo Vanoli. Celje: Mujčinović 5,5, Jakolić 5,5, Klemenčič 5,5, Soria 6, Miškić 6, Jugović 6 (od 73. Jeslinek-), Verbič 6, Vidmajer 6, Šporn 5,5 (od 46. Ahmedi 6), Bajde 5,5 (od 46. Lendrić 5,5), Omorenge 5,5. Trener: Simon Rožman. Rumeni kartoni: Črnigoj, Guberac, Palčič, Krivičić, Halilović, Simčič; Soria, Jugović, Miškić, Verbič; rdeč karton: Palčič (86, 2xR).

Bolj kot se je bližal konec tekme, bolj so bili napeti živci, posebej v koprskem taboru, toda Vinčić je uspešno držal tekmo pod nadzorom. Celjski izleti proti koprskim vratom so bili vse pogostejši, in ko je v 85. minuti Matej Palčič videl rdeče, je v Bonifiko zarezal srh. Ta se je minuto zatem sprostil v vzklik nebrzdanega veselja, ko je v protinapadu rezervist Jaka Štromajer zabil matni zadetek v celjsko mrežo. Zadetek za veliko slavje pozno v noč.

ROK MAVER


Najbolj brano