Pokal Bernetti že slovenski

Nedeljsko ogrevanje za 48. Barkolano je imelo slovenski predznak. Čeprav je bila v cilju prepričljivo najhitrejša Maxi Jena, pa je prestižno zmago vendarle odnesla pet metrov krajša Adriatic Europa.

Adriatic Europa, zmagovalna jadrnica zadnje regate pred 
Barkolano Foto: Vojko Rotar
Adriatic Europa, zmagovalna jadrnica zadnje regate pred Barkolano Foto: Vojko Rotar

TRST > Deževna in z vetrom sila škrta nedelja je največ nasmeha vendarle zvabila na ustnice članov posadke jadrnice, ki je sicer od letošnje sezone zasidarana v koprskem mandraču. Adriatic Europa je s krmarjem Dušanom Puhom letošnje poletje nastopila na trinajstih regatah, zmagala ni le na treh.

Barkolana že dolgo ni več le nedeljska regata, na kateri je sicer največ jadrnic v konkurenci jadralo leta 2002, ko jih je prijavnino vplačalo kar 1968. Celotedenski program ob športu vključuje tudi glasbo, umetnost, literaturo in otroške delavnice. Nepogrešljiv je celotedenski sejemski vrvež tik ob obali, enega od vrhuncev pa je prireditev že doživela v soboto. Na Trgu zedinjenja je španskega popevkarja Alvara Solerja poslušalo približno 20.000 gledalcev.

V nedeljo je vendarle imela tudi precej sreče, saj je zmago za samozavest pred Barkolano (prestižna regata je vselej na sporedu drugo nedeljo v oktobru) lovila tudi 24-metrska Maxi Jena. Najdaljša slovenska jadrnica pa je bila na startu prehitra, tako da je zaradi 30-odstotnega časovnega pribitka kljub prepričljivemu naskoku v cilju na koncu osvojila le šesto mesto. Prestižno zmago je tako osvojil Dušan Puh s posadko, ki v nedeljo računa na uvrstitev okoli petega mesta. Precej posodobljena in približno dve toni lažja Maxi Jena je na Barkolani po napovedih ob prijavah jadrnic prvi favorit. BG


Najbolj brano