Pokal: kdo bo presenetil tokrat?

Mesec dni po začetku državnega prvenstva bodo na slovenski nogometni sceni odprli tudi pokalni ples. Lovoriko brani Luka Koper, ki pa je tako kot Maribor, Domžale in Celje v prvem krogu prosta.

Tolminci (v temnejših dresih) in Ankarančani se bodo danes 
na Brajdi pomerili v prvem krogu pokalnega tekmovanja.  Foto: Aleš Sorta
Tolminci (v temnejših dresih) in Ankarančani se bodo danes na Brajdi pomerili v prvem krogu pokalnega tekmovanja.  Foto: Aleš Sorta

NOVA GORICA > Pokalna tekmovanja z izločilnimi boji so vselej odpirala možnosti presenečenjem. Še zlasti, če o napredovanju odloča ena tekma, kot je to primer v prvem in drugem krogu slovenskega pokala. Nižjeligaši, ki so si morali nastop v glavnem delu tekmovanja izboriti prek kvalifikacijskih pokalnih obračunov v svojih medobčinskih nogometnih zvezah, za nagrado v uvodnih dvobojih igrajo doma.

V tradicionalnem nogometnem kontekstu bo najzanimivejša tekma uvodnega kroga v Murski Soboti. Ne le, da sta tako Mura (enkrat) kot Gorica (trikrat) že dvignila pokalno lovoriko, pač pa imata kluba tudi pestro zgodovino soočenj v prvi slovenski nogometni ligi, kjer so Novogoričani prisotni od samega začetka. Mura je imela kljub veliki nogometni privrženosti Prekmurcev ob vzponih več padcev. Zanimivo je, da so Muro - ne le enkrat - žejno čez vodo ob izdatni pomoči domačih prepeljali tuji mešetarji. Sedaj se vnovič poskuša dvigniti iz tretje SNL vzhod. Pri tem naj bi ji pomagal ruski kapital, denarna izhodišča pa so daleč od rožnatih.

Ker bodo danes Sobočani odigrali prvo uradno tekmo nove sezone, gre na tribunah Fazanerije pričakovati lep obisk. Težavo bi tako in drugače lahko predstavljale napovedane padavine. Novogoričani so favoriti, pa ne zgolj zato, ker vodijo na prvoligaški lestvici. Odigrali so že šest ligaških krogov in so v tekmovalnem ritmu. Za razliko od Sobočanov, ki jih - tako kot vse tretjeligaše - šele čaka uvodni prvenstveni krog. Novogoričani so se proti standardni prekmurski bazi v Moravcih odpravili že včeraj zjutraj, pri čemer je goriški strokovni štab na pokalno gostovanje popeljal vse razpoložljive igralske moči. Podcenjevanja torej ne bi smelo biti.

Preostali pari 1. kroga - Hotiza : Drava, Ivančna Gorica : Odranci, Fužinar : Krka, Ilirija : Radomlje, Pesnica : Rudar Velenje, Stojnci : Triglav, Šampion : Zavrč.

Največjo rezultatsko negotovost vsaj na papirju obeta primorski drugoligaški par. TKK Tolmin se bo po dveh prvenstvenih porazih na gostovanjih prvič v letošnji sezoni predstavil domačim gledalcem na dvoboju z Ankaranom. Vprašanje je le, koliko taktiziranja oziroma kombiniranja v zasedbah si bosta privoščila trenerja obeh ekip David Kanalec in Vlado Badžim. V soboto se bodo Tolminci in Ankarančani na Brajdi namreč pomerili še drugič v štirih dneh, in sicer v tretjem prvenstvenem krogu. Ob tem ne gre zanemariti niti slabe vremenske napovedi in posledično težkega igrišča ter morebitnih podaljškov ali enajstmetrovk, če bi se dvoboj po 90 minutah igre končal brez zmagovalca. Takšnega scenarija pa si bržkone ne želijo ne v enem ne v drugem taboru.

Olimpija bo brez boja napredovala v drugi krog. Štajerski četrtoligaš Rogaška je odpovedal tekmo z Olimpijo, saj bi po izdelani oceni varovanja prireditve klub zgolj za stroške varovanja moral odšteti 5000 evrov.

Preostala primorska predstavnika, Izolo in Brda, čakata za uvod domača obračuna proti drugoligašema. Izola bo gostila vodilni Veržej, Brici pa kranjsko Zarico. Primorska tretjeligaša nikakor nista brez možnosti. Oba sta si v prvenstvu zastavila visoke cilje in čeprav je pokalna generalka svojevrstno ogrevanje, morebitne ponujene priložnosti ne bosta izpustila iz rok. ALEŠ SORTA


Najbolj brano