Pogleduje proti bundesligi

Šempetrskega napadalca Patrika Elerja, ki trese mreže tudi v avstrijski drugi nogometni ligi, v teh dneh čaka podaljšek jesenskega dela sezone v obliki treningov z moštvenimi kolegi.

Patrik Eler (drugi z desne) se veseli zadetkov tudi v avstrijski 
drugi ligi.
Patrik Eler (drugi z desne) se veseli zadetkov tudi v avstrijski drugi ligi. 

CELOVEC > Nekdanji nogometaš Bayerna in aktualni trener celovške Austrie Manfred Bender se ni izneveril tradiciji. Tudi letos je - da bi skrajšal veseli december - svojim izbrancem po dveh tednih premora, ki je sledil tekmovalnemu zaključku jesenskega dela sezone, namenil deset dni spodbujevalnih treningov. Telesna moč in kondicija sta v samem vrhu Benderjevih trenerskih postulatov. Tudi na tekmah je bil še v pretekli sezoni v ospredju ritem, s katerim so Celovčani lomili tekmece in si priigrali napredovanje. V jesenskem delu je bila slika nekoliko drugačna.

Čeprav je slovenski pridih v letošnji sezoni pri celovškem klubu manjši, pa navezi Patrik Eler-Rajko Rep tudi v drugi ligi pripada glavna vloga. Skupaj sta prispevala 17 od 27 zadetkov Austrie. Eler jih je dosegel deset, Rep, ki je svoj čas veljal za veliki up slovenskega nogometa, pa sedem. Nihče od njunih soigralcev ni zatresel mreže več kot dvakrat.

“V drugi ligi je več igrivosti in manevrskega prostora na zelenici, kar smo vsaj v uvodnem delu sezone dobro izkoriščali in beležili spodbudne rezultate. V nadaljevanju jeseni je raven naših predstav padla, v igri smo trpeli, in rezultati so bili temu primerni. Zdaj smo nekako v varni sredini. Do prvega mesta, ki prinaša napredovanje, ne moremo, po drugi strani pa smo si nabrali tudi dovolj točkovne zaloge za brezskrben obstanek. Želje so bile sicer nekoliko višje, povezane s tem, da bi morda celo mešali štrene pri vrhu. Igralski kader je zato poleti doživel nemalo sprememb. Ekipi se je priključila deseterica novincev, a jih zavoljo poškodb velika večina sploh ni prišla do izraza. Največje breme smo tako nosili staroselci,” se je na moštveni izkupiček v prvem delu sezone ozrl Patrik Eler. S celovško Austrio zaseda sedmo mesto v drugi ligi. Vrh krojijo klubi z bogato prvoligaško tradicijo, kot so Innsbruck, LASK Linz in St. Pölten.

Sicer pa imajo Avstrijci zelo podoben tekmovalni sistem kot pri nas, z desetčlanskima prvo in drugo ligo ter štirimi skupinami tretje lige, kjer igra kopica slovenskih nogometnih zdomcev. Eler je poseben po tem, da je šel v Avstrijo zgolj z izkušnjami, ki jih je nabiral v tretji slovenski ligi. Iz mirenske Adrie se je v Celovec preselil s trenerjem Jožetom Prelogarjem in Markom Rojcem, ki zdaj igra v Tolminu. Tudi v Avstriji je nadaljeval svoj strelski niz, ki ga je pri Adrii začel v spomladanskem delu sezone 2012/13. Odtlej še eden od kopice šempetrskih nogometašev, ki bo očitno pustil svoj pečat, redno trese mreže, ne glede na raven tekmovanja. Z desetimi goli je v vrhu drugoligaške lestvice strelcev, kjer drži četrto mesto.

“Lahko bi bilo tudi bolje. Zapravil sem nekaj priložnosti, ki jih ne glede na višji kakovostni razred tekmovanja ne bi smel. Preskok iz slovenske tretjeligaške scene na avstrijsko je bil kar občuten na vseh področjih. Boljše razmere pa za nogometaša prinašajo tudi večje zahteve. Za zdaj se z njimi dobro kosam. Ne skrivam pa želja, da bi se nekoč preizkusil tudi v prvem razredu avstrijskega nogometa, bundesligi,” je pojasnil 24-letni Eler, ki ima pogodbo s Celovčani sklenjeno do konca sezone.

Poleti se je dogovoril za nekatere popravke s klubom, ki lahko avtomatično podaljša sodelovanje še za eno leto. Pri Austrii se sicer nad statusom ne more pritoževati. Vse ima na dosegu roke, tudi stadion, ki je oddaljen pet minut od njegovega (začasnega) domovanja v Celovcu.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano