Podpisati ali ne?

Včerajšnji dan je v Nogometnem društvu Gorica minil v znamenju podpisov, potrebnih za pridobitev tekmovalne licence v prihodnji sezoni.

Lorenzo Pasqualini (z žogo) je h Gorici kot posojen igralec 
prišel jeseni.  Foto: Leo Caharija
Lorenzo Pasqualini (z žogo) je h Gorici kot posojen igralec prišel jeseni.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Včeraj je bilo v športnem parku živahno predvsem v klubskih pisarnah, kjer so se vrstili nogometaši in drugi akterji, ki so (bili) v pogodbenem razmerju z ND Gorica. Nekateri so se v upanju na boljšo prihodnost odločili podpisati papirje, drugi (še) ne. Pri vlogi za pridobitev licence se upošteva soglasje o poravnanih obveznostih v koledarskem letu 2014. Potem ko je postalo jasno, da obetanega denarja iz Parme ne bo, so v ND Gorica in okoli kluba pospešili dejavnosti, s katerimi bi klub še lahko pravočasno oddal vlogo za pridobitev licence.

Bitka za podpise

Reševanje zapletenega položaja poteka na več ravneh. Terjatve do kluba ima namreč poleg slovenskega dela članske ekipe tudi “italijanska” skupina, ki je v pretekli in delu letošnje sezone branila barve Gorice, in še nekaj slovenskih igralcev, ki so bili ali so še povezani z goriškim klubom. Kar zadeva domači del ekipe, se je ta v ponedeljek zvečer seznanil z načrtom pomoči lokalnega gospodarstva.

Vloga za pridobitev klubske licence danes bržkone ne bo popolna in jo bo treba še dopolniti, zato je glavno vprašanje, koliko tolerance bo imela licenčna komisija.

Povedali so nam, da ni nikogar, ki bi pokril dolgove. Junija bi se aktivno vključili v klub pod pogojem, da podpišemo soglasje za licenco in jo ND Gorica tudi dobi. Odločitev je seveda stvar posameznika. Predstavljeni načrt predvideva, da bi članska ekipa temeljila na domačih močeh, s tremi ali štirimi prišleki kot dodano vrednostjo. Začeli naj bi na polprofesionalni osnovi z morebitno kombinacijo nogometa in drugega dela. Zamisel je dobra. Problem je, ker dolg ostaja, dokler ne bo denarja iz Parme oziroma bivšega pokrovitelja, kot nam je bilo predstavljeno. V najboljšem primeru bi do konca sezone poskušali kaj zbrati,” je po včerajšnjem treningu pojasnil kapetan ekipe Alen Jogan, ki je popoldne, tako kot še nekateri soigralci, prispeval podpis za pridobitev licence. Slovenski del moštva naj bi tudi sicer izrazil pripravljenost za ta korak.

Še upajo na Parmo

Na plačilnem seznamu ND Gorica je bila leta 2014 dolga vrsta posojenih igralcev. Iz Parme je prišel tudi trenerski štab. Glavnino denarja so dobivali iz italijanskega prvoligaša, določen minimalni znesek pa bi morali prejemati tudi kot registrirani člani ND Gorica. Po dostopnih podatkih jih je večina, preden se je podala na posodo v druge klube, po koncu pretekle sezone dosegla nov dogovor s Parmo, po katerem italijanski klub prevzame nase breme izplačevanja, vključno z zapadlimi obveznostmi iz Gorice. Nekateri, predvsem tisti, ki so tudi jeseni ostali v Sloveniji, novega dogovora niso sklenili. Znano je, da so se težave z izplačili v Gorici, povezane s Parmo, pojavile že sredi spomladanskega dela pretekle sezone, zato so igralci izpustili tudi kakšen trening. Jeseni se je položaj bistveno poslabšal, po razvoju dogodkov v Parmi pa je za nekatere postal skoraj nevzdržen. Športni direktor ND Gorica Michele Dal Cin si prizadeva, da bi dobil manjkajoče podpise nekaterih igralcev, ki so se raztepli po svetu. Vloga za pridobitev klubske licence danes bržkone ne bo popolna in jo bo treba še dopolniti, zato je glavno vprašanje, koliko tolerance bo imela licenčna komisija pri Nogometni zvezi Slovenije. Tisti, ki so dali soglasje za pridobitev licence, in tisti, ki ga niso, pa predvsem pogledujejo proti Parmi in upajo, da se bo do konca maja pojavil kupec z denarjem, ki bi preprečil stečaj italijanskega kluba in poravnal zaostale obveznosti. Tudi v goriškem primeru.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano