Podbrdo trail run festival je zbral kar 450 gorskih tekačev

Podbrdo je gostilo že 14. gorski maraton štirih občin. Državni prvak v gorskem maratonu je postal Bohinjec Marjan Zupančič, srebro pa je osvojil Rok Bratina iz Kobarida.

Tako kot leta 2013 je tudi tokrat  državni prvak v gorskem 
maratonu postal Marjan Zupančič. Foto: Igor Mušič
Tako kot leta 2013 je tudi tokrat državni prvak v gorskem maratonu postal Marjan Zupančič. Foto: Igor Mušič

PODBRDO > Minuli konec tedna je bilo središče slovenske atletike v Podbrdu v Baški grapi, kjer je domače Turistično društvo ob sodelovanju LTO Sotočje in Združenja za gorske teke pri AZS priredilo že 14. gorski maraton štirih občin, ki šteje tudi za državno prvenstvo v gorskem 42-kilometrskem teku in je izbirni za državno maratonsko reprezentanco. Moški tek je imel mednarodno zasedbo iz desetih držav. Progo, ki se na poti skozi občine Tolmin, Bohinj, Cerkno in Železniki med drugim iz Podbrda (500 metrov nad morjem) dvigne na Črno prst (1800 metrov), se spusti na najnižjo točko v Baški grapi (250 metrov) in se pred ciljem v Podbrdu spet dvigne na Porezen (1600 metrov) je najhitreje - v dobrih štirih urah (4:00,48) pretekel Eritrejec Teklay Azerya, v konkurenci za državno prvenstvo pa je po letu 2013 spet slavil državni reprezentant iz Bohinja Marjan Zupančič (4:14.15). Srebro si je s časom 4:19,27 priboril kobariški član kamniškega kluba KGT Papež, državni reprezentant Rok Bratina, na reprezentančna vrata pa je s petim mestom potrkal tudi član Nanosa iz Podnanosa Simon Strnad (4:27,15).

Ostali najboljši primorski rezultati, moški nad 50 let: 9. Mirko Čufer (Burja), ženske nad 50: 1. Marinka Lapanja Nanos); nad 60: 2. Milojka Čufer; kratki tek, 12. km, moški: 4. Simon Drole (Podbrdo); ženske: 2. Nika Godina (Brinj), 3. Vida Drole (Podbrdo).

Gorsko-tekaški praznik v Podbrdu je letos prerasel v Podbrdo trail run festival, na katerem so se na krajših progah pomerili otroci in rekreativci, na ultra dolgi (stokilometrski) pa gorniki, za katere je bila to ena od kvalifikacijskih tekem za sloviti gorniško-alpinistični tek okoli Mont Blanca.

Prekaljeni direktor gorskih tekov v Podbrdu Jože Dakskobler je imel v soboto zaradi slabega vremena veliko skrbi, a se je na koncu vse srečno izteklo: “Zaradi prehoda fronte z vetrom, dežjem in temperaturo v hribih le okoli šest stopinj smo bili že pred odločitvijo, da vse skupaj prekinemo. Na srečo nevihtni del ni dolgo trajal, tekmovalci se niso izgubljali ali poškodovali, jih je pa približno petina zaradi mraza in premočenosti odstopila. Težke razmere in množičnost prireditve s 450 tekači in več kot 500 prostovoljci na progah in v cilju so pomenile odlično generalko za svetovno prvenstvo v gorskem maratonu, ki ga gostimo prihodnje leto.”

Dodati velja, da so v zadnjih dneh za uspešno izvedbo poprijela za delo vsa društva v Baški grapi, na pomoč pa so prišli še prostovoljci iz 50 društev z vseh koncev Slovenije.

Ljudje iz krajev ob progi pa niso bili le dobri organizatorji, temveč tudi športniki. Na teku za državno prvenstvo je bil deveti Borut Mlakar (Šentviška gora, 4:45,51), 18. čas med 207 tekači pa je dosegel domačin Marko Abram (ŠD Podbrdo, 5:04,23).

V ženski konkurenci je slavila Gorenjka Ajda Radinja (Vaitapu 4:54,53) pred članico Nanosa Mihaelo Tušar (5:09,06) in Kamničanko Uršo Trobec (KGT Papež, 5:20,54). Primorski uspeh je s petim mestom zaokrožila še Meta Trampuž (Brinj Povir, 5:47,23).

Že v noči na nedeljo so v cilj prišli gorniki, ki so se merili na stokilometrski progi. Zmagal je Ivan Hrastovec z Vranskega, ki je pot zmogel v manj kot 14 urah (13:32,06), pred dolenjskim ultramaratonecm Tonijem Vencljem (13:51,05) in domačinom Martinom Štendlerjem.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano