Počitek pred Pireneji

Včerajšnji ekipni kronometer ni prinesel večjih pretresov v skupnem seštevku kolesarske dirke po Franciji. Danes bo prvi prost dan, jutri pa bo karavana Toura zapeljala v Pireneje.

Kristjan Koren je na Touru kljub vidni vlogi pomočnika trenutno 30. 
v skupni razvrstitvi. Foto: Boštjan Bensa
Kristjan Koren je na Touru kljub vidni vlogi pomočnika trenutno 30. v skupni razvrstitvi. Foto: Boštjan Bensa

PLOUMELEC > Velika četverica je še vedno v igri za skupno zmago, po prvem tednu dirke pa se še najbolj smeji Britancu Chrisu Froomu. Pa ne le zato, ker nosi rumeno majico najboljšega. Stresno uvodno tretjino dirke po Franciji je prestal skoraj brez prask, za razliko od lanskega Toura, ko se je smola lepila na zmagovalca iz leta 2013 in je po nizu padcev moral zapustiti karavano še pred gorskimi etapami.

Včeraj se mu je z moštvenimi kolegi iz Skyja etapna zmaga izmuznila le za sekundo, za katero je bila hitrejša ekipa BMC, Teejayja Van Garderena. Američan v skupnem seštevku zaseda drugo mesto z zaostankom 12 sekund in zelo dobro vrti pedala tudi navkreber. Na letošnjem Touru pa še ni imel slabega dne ali kakšne nesreče, kot so ju imeli denimo Španec Alberto Contador (+1.03), Kolumbijec Nairo Quintana (1.59) ali lanski zmagovalec, Italijan Vincenzo Nibali (2.22).

Dan počitka bo vsekakor prišel vsem prav, tudi Kristijanu Korenu, ki je opravil ogromno dela v v vlogi pomočnika. Včeraj pa je v bil eni svojih močnejših prvin, vožnji na čas, ki ga je njegovo moštvo Cannondale Garmin končalo na 12. mestu s poldrugo minuto zaostanka, prav tako eden od vlečnih konjev. V gorskih etapah naj bi bil zaradi svojega kolesarskega profila predvidoma manj obremenjen, ni pa nujno. Doslej je kazal zelo dobro formo v primerjavi z moštvenimi kolegi. Kolesar iz Budanj pri Ajdovščini v skupnem seštevku trenutno zaseda 30. mesto.

Svoj največji uspeh pa je na Giro Rosa, ki se je letos začel v Sloveniji, zabeležila Polona Batagelj. Ajdovska kolesarka je na dirki po Italiji za dekleta v skupnem seštevku osvojila 15. mesto in bila najbolje uvrščena članica ekipe BTC City Ljubljana. Za zmagovalko, Nizozemko Anno van der Breggen, je zaostala 21 minut in 49 sekund.

Na dirki po Avstriji, ki jo je dobil Španec Victo de la Parte, pa se je izkazal Jan Tratnik. Idrijčan je bil včeraj v zadnji etapi šesti in tako osvojil zeleno majico najboljšega po točkah. Z vidnimi etapnimi uvrstitvami se je izkazal tudi njegov moštveni kolega iz ekipe Amplatz, Ajdovec Andi Bajc. Tretji član avstrijskega moštva, Idrijčan Dejan Bajt, se je dobro odrezal kot pomočnik, imel pa je tudi opazno vlogo v nekaterih pobegih.

Na dirki okrog kitajskega jezeru Qinghai hitro vrti pedala Solkanec Matej Mugerli. Član azerzbajdžanske ekipe Synergy Baku po osmih etapah zaseda deveto mesto v skupnem seštevku. ASO


Najbolj brano