Počasi so postajali ekipa

Slovenska košarka je v mlajših selekcijah doživljala že bistveno boljše in lepše čase. Zato bi 13. mesto in obstanek v diviziji A med mlajšimi člani še pred nekaj leti označili za neuspeh.

Veselje slovenskih košarkarjev po doseženem obstanku v 
diviziji A.  Foto: Fiba Europe
Veselje slovenskih košarkarjev po doseženem obstanku v diviziji A.  Foto: Fiba Europe

KOPER > Morda se je s tem rezultatom trend padanja reprezentanc v mlajših selekcijah zaustavil, ko težji časi (posledično) prihajajo tudi za člansko vrsto. Fantje do 20 leta starosti so si v zadnji tekmi prvenstva z visoko zmago proti Poljski (tako prepričljivo igro v tekmah za biti ali ne biti v naši reprezentančni košarki redko vidimo) izborili obstanek. EP ima zahteven in nekoliko zapleten tekmovalni sistem - za obstanek je bilo potrebno igrati v skupini, nato pa še v izločilnih dvobojih. In čeprav je Slovenija na EP iztržila šest zmag in le tri poraze, je morala igrati za zgolj 13. mesto med 20 udeleženci.

Brez resnega igranja v klubih si na prvenstvu stare celine težko konkurenčen. Slovenska vrsta se je soočala tudi s to težavo, a je pod taktirko Damjana Novakovića skozi trde tekme dobivala podobo pravega moštva. Ogrodje ekipe so tvorili trije igralci, od teh sta bila dva Primorca. Najboljša igralca - tudi po statističnih kazalcih - sta bila branilca Blaž Mesiček in Postojnčan Aleksej Nikolić, nosilni trio je zaokrožil še krilni košarkar Olimpije Vlatko Čančar (sedem tekem, 27,7 minut, 7,3 točke in 6,4 skokov), ki je osnovne košarkarske korake naredil v ŠD Koš Koper. Kot posojen igralec - tako kot Mešiček - je lani igral za prvaka druge SKL Škofjo Loko. Mesiček je na osmih tekmah na igrišču preživel v povprečju 36,3 minute s 16,6 točke na tekmo. Zbral je še v povprečju 6,4 skoka. Nikolić je igral na vseh devetih tekmah v povprečju 34,4 minute, dosegel 16,4 točk, 6,1 skoka in po štiri podaje.

Ne EP sta ob Nikoliću igrala še dva primorska košarkarja. Branilec Portoroža Jan Barbarič je igral na vseh tekmah in na parketu v povprečju prebil 20,8 minute, dosegel 6,6 točke, 1,1 podajo in kar 4 skoke. Krilo oziroma po potrebi krilni center Heliosa Leon Šantelj je igral po 18 minut na devetih tekmah, prispeval prav tako 6,6 točke in 4,1 skoka na tekmo.

Nosilec te ekipe bi sicer moral biti Luka Dončić, ki je po dogovoru med KZS in svojim klubom Realom izpustil letošnje reprezentančne obveznosti. Zelo verjetno bi dočakal tudi vabilo v člansko izbrano vrsto, kamor bo po nekaj dneh počitka odšel tudi Nikolić, ki se je domov vrnil pošteno utrujen. Razmere za igro v Lignanu so bile neznosne, saj so prvenstvo odigrali v neklimatiziranih dvoranah, kjer je bila temperatura neredko višja od zunanje.

Evropsko košarkarsko prvenstvo mlajših članov je tekmovanje, ki daje vpogled, kdo bo v prihodnjih letih prevzemal pomembne vloge v članskih ekipah. Na vrhu so iste ekipe kot lani, le s spremenjenimi odličji. V finalu je Srbija, ki se med člani po letih zatona spet vrača v sam vrh, premagala Španijo s 70:64. Bron je po zmagi nad Francijo osvojila Turčija, dosedanji prvak. Španija je med dobitniki odličij zapored že od leta 2007. Iz divizije A so med drugim izpadle Hrvaška, Rusija in Grčija.

ROK MAVER


Najbolj brano