Počasi se daleč pride

Naslednja sogovornica v rubriki Štafeta je osebna trenerka Maja Ujčič iz Ilirske Bistrice, ki v fitnesu skrbi za dobro formo in počutje številnih someščanov, ob tem pa jim tudi daje nasvete s področja zdrave prehrane.

 Foto: Simon Maljevac
Foto: Simon Maljevac

Teniški igralec Iztok Perkan iz Ilirske Bistrice je štafetno palico predal v roke someščanki Maji Ujčič, ki kot osebna trenerka skrbi za dobro formo in počutje številnih Bistričanov. In kako to počne?

"Ukvarjam se s treniranjem strank v edinem fitnesu v Ilirski Bistrici. Nekateri si želijo shujšati, drugi odpraviti bolečine, tretji pa se želijo resno ukvarjati s fitnesom. Z vsakomer se pogovorim o željah, ciljih in morebitnih zdravstvenih težavah. Načrtujem sicer najem prostora za lasten fitnes, v katerem bi imela na razpolago več časa.”

> Kdaj ste začeli z osebnim trenerstvom?

“Pred štirimi leti sem se začela ukvarjati s fitnesom, ob tem pa sem kmalu začela razmišljati, da bi postala tudi trenerka. Opraviti sem morala tečaj, kjer sem se učila tudi zdravega prehranjevanja. Po novem zakonu moram do februarja opraviti še dodaten tečaj v okviru Fitnes zveze Slovenije. Menim, da sem se odločila pravilno, saj se vedno več ljudi odloča, da bo naredilo nekaj zase.”

> Ali ste zadovoljni s številom udeležencev na vaših treningih?

“ Sem. Interesentov je iz tedna v teden več. Trenirajo tako ženske kot moški, od dvajsetega do petdesetega leta starosti. Večina prihaja trikrat tedensko po eno uro. Skušamo krepiti vse mišice. Svetujem tudi pri prehrani. Vsak mesec tudi z merjenjem telesne teže spremljamo učinkovitost treningov. Za pravi učinek se je treba strogo držati programa treningov in prehrane. Ko govorimo o zdravi prehrani, se moramo zavedati, da gre pri vsem skupaj za spremembo načina življenja. Posameznik še vedno zaužije pet obrokov na dan, pri tem pa je priporočljivo izogibanje ocvrti hrani. Določeni posamezniki s proteini zaužijejo dodatno mero beljakovin.”

> Ali se je zanimanje za fitnes v zadnjem obdobju povečalo?

“V preteklosti je bilo zanimanje za ukvarjanje s fitnesom precej manjše. To je bila nekakšna tabu tema, večina pa je fitnes povezovala z bodybuildingom. Ravno tako je osebno trenerstvo postalo popularno šele v zadnjih letih, saj so prej posamezniki več ali manj trenirali sami. Z osebnim trenerstvom je prišlo do večjega poudarka na pravilni izvedbi določene vaje, kar je seveda zelo pomembno, saj zaradi napačnih treningov in obremenitev lahko hitro pride do kakšne neprijetne poškodbe.”

> Kaj vas žene naprej?

“Seveda sem najbolj vesela, ko vidim, da moji programi dajejo rezultate in moji učenci treninge zapuščajo dobre volje. K treningom pozivam tudi starejše občanke in občane, saj bodo lahko na takšen način krepili hrbtne mišice, ki so v starosti najbolj občutljive. Na takšen način lahko veliko naredijo za svoje zdravje, najbolj pomembno pa je, da se tako mladi kot starejši zavedajo, da se počasi daleč pride.”

> Ali imate izkušnje tudi z bodybuildingom?

“Preizkusila sem se na nekaterih bodybuilding tekmah in moram reči, da gre za zelo težak šport, saj je režim prehrane in diet pred tekmovanji zelo strog. Pri pripravah na tekme je veliko odvisno tudi od genetike posameznika, vendar vse skupaj poteka več mesecev ali celo let. Beljakovinske diete brez ogljikovih hidratov pa se je treba držati vsaj tri mesece pred tekmo. Upam, da bom tudi v prihodnosti nastopala na tekmovanjih, na katerih sicer ni starostnih omejitev. Tudi sam bodybuilding je bil v začetni fazi bolj ali manj rezerviran za moško populacijo, saj so bili fantje frajerji, dekleta pa so vsi malce gledali postrani.”

> Komu predajate štafeto?

“Štafeto bi predala kolesarju Robertu Jenku , ki del treningov opravi tudi v fitnesu. Povprašala bi ga, kakšne so razmere za ukvarjanje s profesionalnim kolesarjenjem v Avstriji?”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano