Po rumeni si želi obleči še rdečo majico

Danes se začenja zadnja velika etapna dirka v koledarskem letu. Na španski Vuelti lanske zmage sicer ne bo branil Kolumbijec Nairo Quintana, a bo kolesarska zasedba s Chrisom Froomom vseeno vrhunska.

Chris Froome bo po rumeni majici na Touru poskušal v 
Madridu obleči tudi rdečo majico najboljšega na Vuelti.
Chris Froome bo po rumeni majici na Touru poskušal v Madridu obleči tudi rdečo majico najboljšega na Vuelti.  

NIMES >Britanec ima v svojih vitrini že štiri rumene majice najboljšega na Touru, skupna zmaga na dirki po Španiji pa se mu je doslej izmuznila. Tudi lani. Resda pa se Vuelta po tradiciji, predvsem pa po odmevnosti in pomenu ne more meriti z dirko po Franciji. Chris Froome si nadvse želi prihodnje leto vnovič slaviti na Touru in se tako postaviti ob bok petkratnim zmagovalcem francoske pentlje. Prav tako pa bi rad v tekmovalnem letu 2017 oblekel rdečo majico, ki pripada najboljšemu na Vuelti, ter tudi formalno dokazal, da ga ne zanima zgolj Tour.

Italijan Vincenzo Nibali in Španec Alberto Contador, ki bo po domači dirki postavil kolo v kot, imata v svojem tekmovalnem spričevalu zmage na vseh največjih etapnih dirkah, Giru, Touru in Vuelti. Oba bosta pedala vrtela tudi na 72. izvedbi španskega kroga, ki se bo začela z moštvenim kronometrom v francoskem Nimesu. Do 10. septembra, ko se bo dirka z 21. etapo končala v Madridu, bo na sporedu še ena posamična vožnja na čas. Po dolžini - 40 kilometrov - prekaša oba kronometra na letošnji dirki po Franciji. Na sporedu bo 5. septembra, ko bodo na svoj račun prišli specialisti za vožnjo na čas.

Večina kolesarjev iz prvorazrednih ekip, ki ne vozijo Vuelte, se bo jutri pomerila na Veliki nagradi Hamburga, kjer bodo na svoj račun prišli sprinterji oziroma hitrejši kolesarji. Na klasični enodnevni preizkušnji bosta vrtela pedala tudi oba primorska predstavnika v World Touru ter bodoča moštvena kolega pri Bahrain Meridi, Borut Božič in Kristijan Koren.

Skladno s tradicijo zadnjih let pa bo prej in potem precej krajših etap z bolj ali manj strmimi ciljnimi vzponi. Vrača se tudi zloglasni Angliru, ki bo na sporedu predzadnji dan dirke. Če ne prej, bo prav 9. septembra padla odločitev o zmagovalcu Vuelte, ki je pisana na kožo poskočnim hribolazcem. Spremenljivka je dolg kronometer, v kateri bi Froome lahko naredil razliko tudi proti svojima tekmecema z nedavnega Toura, Francozu Romainu Bardetu in Italijanu Fabiu Aruju. Sky je na Vuelto poslal precej močnejšo ekipo kot lani, a vseeno ni primerljiva z naoljenim strojem z dirke po Franciji.

Seveda bo treba upoštevati tudi, kako bo del favoritov po julijskem Touru prestal še drugi tritedenski maraton v kratkem razmaku. Daljšega so imeli tisti kolesarji, ki so maja vozili Giro. Med njimi bosta tudi slovenska kolesarja v ekipi UAE Emirates Jan Polanc in Matej Mohorič. Oba sta imela bolj ali manj vidni vlogi na dirki po Italiji, podobno pa se utegne zgoditi tudi na španskih cestah. Vuelta namreč ponuja precej terena za ubežnike. Polanc, ki je dobil etapo s ciljnim vzponom na dirki po Italiji, in Mohorič pa že po profilu sodita med napadalne kolesarje. Kdaj in ali bosta imela proste roke, pa bo odvisno od moštvenih načrtov. Domen Novak, ki je novinec na velikih etapnih dirkah, bo po najboljših močeh pomagal kapetanu Bahrein Meride Nibaliju in predvsem nabiral izkušnje.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano