Slovenci v boj za bronasto odličje

Slovenskim rokometašem v polfinalu svetovnega prvenstva ni uspelo presenetiti. Francija se je po zmagi z 31:25 (15:12) prebila v nedeljski veliki finale, Slovenijo pa čaka že v soboto tekma za bron s Hrvati ali Norvežani.

Slovenska moška rokometna reprezentanca Foto: STA
Slovenska moška rokometna reprezentanca Foto: STA

PARIZ > Slovenski selektor Veselin Vujović nocoj ni postregel z uvodnim presenečenjem, zato pa je njegov kolega na francoski klopi. Didier Dinart je v vrata namesto legendarnega Thierrya Omeyerja postavil igralca tekme Vincenta Gerrarda, ki v uvodnih osmih minutah ni posredoval, a zato niti ni bilo potrebe. En strel je šel mimo, dvakrat pa so slovenski rokometaši storili zaporedna prekrška v napadu. Rezultat 4:1 je bil zato logična posledica. Slovenski rokometaši so nekoliko zadihali, potem ko sta sodnika kaznovala značilne francoske prijeme z dvema skoraj hkratnima izključitvama. Žal številčne premoči niso izkoristili. Nasprotno, v polno so dvakrat zadeli gostitelji, ki so povišali prednost na 6:2 in dodobra ogreli navijaško ozračje v polni dvorani Bercy.

Accorhotels Arena, gledalcev 15.700, sodnika: Geipel in Helbig (oba Nemčija).
Francija: Gerard, Omeyer, Remili 6, Nyokas, Narcisse 4, N. Karabatić 3, Mahe 4 (1), N'Guessan 2, Accambray, Abalo 2, Sorhaindo 1, Guigou, Fabregas 3, Dipanda 1, Porte 5.
Slovenija: Skok, Lesjak, Blagotinšek 1, Henigman, Marguč 3, Kavtičnik 2, Janc 3, Dolenec 5 (3), Cingesar 3, Poteko, Kodrin, Gaber 3, Bezjak 2, Grebenc 2, Zarabec 1, Mačkovšek.
Sedemmetrovke: Francija 2 (1), Slovenija 3 (3).
Izključitve: Francija 6, Slovenija 4 minute.
Rdeč karton: /.

V uvodnih desetih minutah so ga gotovo občutili tudi slovenski rokometaši, ki pa so hitro strnili vrste tako v obrambi kot v napadu, kjer so izpeljali nekaj domiselnih akcij in se z delnim izidom 3:0 v hipu vrnili v igro. Manjkal je le še kakšen učinkovit zaključek z zunanjih položajev. Borut Mačkovšek je imel svoje priložnosti, vendar se mu žal ni odprlo, tako kot tudi ne soigralcem. Izjema je bil Jure Dolenec. Na drugi strani tudi francoski napadalni razbijači niso imeli svojega najboljšega strelskega večera. Težave so nastale po izgubljenih žogah, kar so tekmeci izkoriščali s svojim močnim orožjem, hitrimi protinapadi, v katerih je blestel predvsem Valentine Porte. Pri zaostanku s 6:9 je Vujović zahteval minuto odmora, s katero je poskušal zaustaviti francoski nalet, kar mu je le deloma uspelo. Postavljeno obrambo branilcev naslova je bilo težko izigrati. Z igralcem več v polju jim je dvakrat sicer uspelo, a kaj, ko so Francozi hitro odgovorili z dvema zadetkoma v prazna vrata. Zaostanek treh golov ob odmoru je bil tako še znosen.

Nadaljevanje je prineslo težko pričakovana zadetka Jana Grebenca in Vida Kavtičnika z razdalje, a slovenski rokometaši se nikakor niso uspeli približati Francozom, ki so držali razliko treh, štirih golov. Pri tekmecih sta se namreč razigrala v prvem polčasu zadržana Nikola Karabatić in Daniel Narcisse. Na polovici drugega polčasa so gostitelji tako prišli do najvišje prednosti 25:19 za novo Vujovićevo minuto odmora, ki pa ni več mogla spremeniti razvoja dogodkov. Francozi, ki so vodili vso tekmo, bodo v nedeljo poskušali ubraniti naslov, Slovenija gre jutri v boj za bronasto medaljo. ASO


Najbolj brano