Zmaga je bila blizu

Slovenski nogometaši so v 3. krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo prekinili zmagoviti niz Angležev, ki pa so z remijem 0:0 ohranili primat v skupini F. Gostje so ne morejo pritoževati niti nad današnjim razvojem dogodkov in razpletom v Stožicah. Dvakrat jih je namreč rešil okvir vrat.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Čeprav Stožice niso pokale po šivih, je bilo ozračje zelo spodbudno. Medtem ko je angleški selektor Gareth Southgate pustil na klopi Wayna Rooneyja, pa se je Srečko Katanec držal nepisanega nogometnega pravila, da se moštva, ki zmaguje, ne menja. Slovenska enajsterica je bila torej enaka kot proti Slovakom, na zelenici pa igriva in drzna. Na prvo žogo celo preveč. Tudi za Angleže, ki so ob agresivnem slovenskem pristopu občutili nelagodje. Romanu Bezjaku so tako v 10. minuti kar sami podarili najlepšo podajo za dvoboj iz oči v oči z gostujočim čuvajem mreže Joejem Hartom. Strelski zaključek napadalca nemškega Darmstadta je šepal, a v nadaljevanju akcije je še enkrat močno zadišalo po slovenskem golu. Angleži pa so jo spet srečno odnesli. Projektil Jasmina Kurtića je stresel okvir vrat. Eksploziven začetek Katančevih izbrancev, ki so se razleteli po igrišču, je v hladnem ljubljanskem večeru hitro ogrel tudi slovenske privržence v Stožicah in hkrati umiril gostujoče navijače. Angleži pač niso dajali vtisa ekipe z razdelanim borbenim načrtom. Resda so imeli več žogo v svoji posesti, a je bila povečini jalova.

Slovenija : Anglija 0:0
Stadion Stožice, gledalcev 13.000, sodnik Aytekin (Nemčija) 6,5.
Slovenija: Oblak 7, Jokić 7, Cesar 7 (od 66. Mevlja 6,5), Samardžić 6,5, Struna 7, Krhin 6,5 (od 87. Omladič -), Verbič 6, Kurtić 6,5, Birsa 6 (od 59. Kronaveter 6), Iličić 6,5, Bezjak 6. Selektor: Srečko Katanec.
Anglija: Hart 7, Walker 6, Cahill 6, Stones 6, Rose 5,5, Dier 5,5, Henderson 6, Alli 6,5 (od 73. Rooney-), Lingard 5,5, Sturridge 6 (od 82. Rashford-), Walcott 6 (od 62. Townsend 6,5). Selektor: Gareth Southgate.
Rumeni kartoni: Birsa, Kronaveter, Struna; Dier, Cahill, Lindaard, Sturridge.

Če odštejemo prodor Deleja Allija na začetku tekme in nekaj prekinitev, niso ustvarili prave nevarnosti pred vrati Jana Oblaka. Resda so tudi slovenski nogometaši, ki so med prvim polčasom zamenjali nekaj igralnih vlog, le poredko ogrožali angleška vrata, a je bila podoba domače enajsterice na igrišču konkretnejša. Žal ne v izvedbi na gostujoči polovici. Zmanjkalo je nekaj moči in z njo povezane bistrosti. Škoda, ker so Angleži v dobršnem delu prvega polčasa delovali ranljivo.

Izjave po tekmi
Srečko Katanec, selektor Slovenije: “Če pa danes ne bi bil zadovoljen, nekaj ne bi bilo v redu z mano. Čestitke fantom, mislim, da je točka prigarana, mogoče smo si zaslužili tudi nekaj več. Po stoodstotnih priložnostih smo si zaslužili kaj več, a nismo imeli sreče, da bi šla žoga v gol. Čestitke še enkrat, za odnos do dresa, zgarali so, čestitke vsem, tistim, ki so igrali, in tistim, ki niso. Vsi so del moštva in so na celotnih pripravah oddelali, kot so morali. Pokazali so odnos, kot ga že dolgo nisem videl. Fantje so dobili neko nagrado in zadovoljstvo.”
Jasmin Kurtić, igralec Slovenije: “Lahko rečem, da smo dobro fizično pripravljeni tudi po le dveh, treh dneh premora. Mislim, da smo tekmo odigrali res na visoki ravni, zahvaljujem se tudi navijačem, ki so nam stali ob strani, to nas je vleklo naprej. Imeli smo svoje priložnosti, ampak so imeli Angleži razpoloženega vratarja, tako kot tudi mi v nekaterih primerih. Lahko rečem, da smo zasluženo osvojili točko.”
Miral Samardžić, igralec Slovenije: “Fantje smo dali vse od sebe, igrali smo proti ugledni Angliji, a si ustvarili celo več priložnosti kot ona. Po mojem mnenju bi morali celo zmagati, ampak smo lahko zadovoljni tudi s točko.”
Gareth Southgate, selektor Anglije: “Priložnosti, ki jih je imela Slovenija, so nas kar malo prestrašile. Na tem področju bomo morali še delati, a treba je poudariti, da je bil tudi teren težak. Imeli smo odličnega vratarja, ki je rešil nekaj izjemnih priložnosti. Glede na to, kako se je tekma razvijala, moramo biti zadovoljni s tem, kar smo dosegli. Danes smo oboji delali veliko napak, kar pa je bilo na taki podlagi logično. Kaj lahko pričakujemo od te ekipe, težko rečem po petih skupnih treningih, a pokazali smo igro, kakršno bi želeli v prihodnje, pokazali smo disciplino.” STA

Uvodne minute nadaljevanja so to potrdile. Slovenski pritisk je bil silovit, pred angleškimi vrati pa je bilo v kratkem razmaku pošteno vroče. Še enkrat se je stresel tudi okvir vrat, še drugič je bil v vlogi osmoljenca Kurtić, ki mu je veselje preprečil Hart. Angleži so nato spet prevzeli pobudo, a obetavne akcije so se vrstile predvsem na gostujoči polovici. Za vzdihe domačih privržencev je skrbel predvsem Iličić, ki pa v letošnji sezoni nikakor ne more zabiti gola. Strelski post iz Fiorentine je prenesel tudi v izbrano vrsto. Medtem so se na obeh straneh začele vrstiti menjave. Nekatere tudi prisilne.

Kapetan Boštjan Cesar je moral zaradi poškodbe odstopiti mesto Mihi Mevlji. Pri Angležih je vstopil tudi Rooney, a Oblakove dlani je ogrel drugi rezervist Andros Townsend. Nasploh so gostje v končnici tekme delovali bolj sveže. Na srečo se Danny Rose in Daniel Sturridge pri zaključnih strelih nista proslavila. Rooney je bil natančnejši, a še vedno ne dovolj. Sicer pa je imela Slovenija v vratih močno varovalko Jana Oblaka, ki je ohranil mrežo nedotaknjeno za končnih 0:0 z grenko-sladkim priokusom.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano