Po poti koscev in grabljic na Malo goro

Kje so tiste stezice, ki so jih včasih domačini uporabljali, ko so v znoju hodili do oddaljenih travnikov? Spoznamo jih, če se iz vasi Kamnje podamo na Malo goro, 1034 metrov visoko planoto, ki se skriva na južnem pobočju pod skalnimi previsi Čavna, na južnem robu Trnovskega gozda.

Koča na Mali gori
Koča na Mali gori 

MALA GORA > Nekdaj gola pobočja so večina že zelo zaraščena. Pred pol stoletja so tod kmetje iz vasi Kamnje, Skrilje in Stomaž še zadnjič kosili travo. Zaradi oddaljenosti od doma so si zgoraj postavili majhno zatočišče. Od leta 2000 pa je na Mali gori koča, ki so jo s prostovoljnimi prispevki in trdim delom postavili člani in prijatelji Planinske sekcije Kamnje pri Planinskem društvu Ajdovščina. Vsako leto na velikonočni ponedeljek organizirajo planinski pohod na Malo goro, sicer pa kočo oskrbujejo ob nedeljah.

Poti na Malo goro je veliko. Vse so lepo markirane. Če se pripeljemo po cesti Nova Gorica- Ajdovščina in se skozi Potoče dvignemo v vas Kamnje, ki leži 200 metrov nad morjem, imamo več možnosti. Pred vasjo je večje parkirišče, do koder lahko pripelje tudi avtobus. Peš nadaljujemo po cesti skozi vas, mimo cerkve, stoletnega kamnitega mostu in skozi zaselek Pirjevči. Od tu dalje vodi kolovozna pot, ki se zlagoma vzpenja.

Kmalu oznake opozorijo, da lahko izbiramo med potjo koscev in grabljic ali pa nadaljujemo pot po kolovozu. Vredno je iti po poti koscev in grabljic, ki je tematska, saj na njej spoznamo ledinska imena in orodja, ki so jih kmetje uporabljali pri košnji. Potrebovali bomo dve uri. Če gremo po kolovozu, bomo na višini približno 600 metrov prišli do ponovnega razpotja. Možno je izbrati pot prek lovskega bivaka Črna peč, za kar skupno potrebujemo dve uri in pol. Če pa nadaljujemo proti vzhodu, v strmih serpentinah čez Planino, Šijo in Kopice, dosežemo cilj v dveh urah.

Za spust z Male gore je zanimiva dve in pol ure dolga zahodna pot, ki pelje skozi Školj, zaselek Lozarji Guštini, Čermelji, Rebki in ponuja veliko zanimivosti in kulturne dediščine, od cerkve Sv. Pavla, spomenika žrtvam 2. svetovne vojne do rimskega vodnega stolpa.

Na cesti Lokavec-Predmeja pa se pred predorom začne srednječavenska pot, po kateri se povzpnemo v uri in pol. Od Male gore do koče Antona Bavčerja na Čavnu je le slabe pol ure hoda. Koča je postavljena na obširni jasi pod Velikim Modrasovcem (1353 m) in je last Planinskega društva Ajdovščina. S Čavna imamo poleg lepih pogledov možnost vzpona na Mali in Veliki Modrasovec, proti zahodu hojo na Kucelj, lahko pa se podamo celo do koče pod Golaki in si privoščimo še vzpon na vrh. Ta je poplačan s širnim razgledom. Na Čaven se lahko podamo tudi iz Vrtovina, Stomaža, Lokavca ali Predmeje.

Skratka, možnosti je veliko, razgledov prav tako. Izbrati moramo sebi najprimernejšo ali najzanimivejšo. Nekatere poti so kot nalašč za nabiranje kondicije. Poskrbeti moramo za primerno planinsko obutev, palice niso odveč, kaj šele proti vetrna jakna, saj je veter tu doma. Trud je poplačan z lepimi razgledi.

LIDIJA VONČINA

Prispevek je nastal v sodelovanju s Planinskim društvom Nova Gorica.


Najbolj brano