Po porazu za sedmo mesto

Slovensko rokometno reprezentanco čaka danes ob 14.30 še tekma za sedmo mesto. Nasprotnik je Nemčija, ki je včeraj klonila pred Hrvaško. Slovenija pa je morala priznati premoč Dancem, ki so zmagali s 36:33 (19:15).

Dragan Gajić je tudi proti Dancem potrdil visoko strelsko formo.
Dragan Gajić je tudi proti Dancem potrdil visoko strelsko formo. 

DOHA > V tekmo so šli odločneje slovenski rokometaši. Danci so bili še po malem uspavani ali pod vtisom tesnega četrtfinalnega poraza. Različna pristopa sta se zrcalila tudi v rezultatu. Slovenija je hitro prevzela pobudo, ki pa je ni znala ustrezno nadgraditi, tako zavoljo treh izključitev v prvih 12 minutah kot tudi nerazpoloženosti vratarjev. Tekmo je sicer začel Primož Prošt, na polovici prvega polčasa pa ga je zamenjal Gorazd Škof, ki je prvi svoj in nasploh slovenski ubranjeni strel zabeležil, ko je na semaforju preteklo 20 minut. Takrat pa se je tehtnica že nagnila na stran tekmecev, ki so s pridom izkoristili svoje najmočnejše orožje - protinapad prek hitrih kril.

Dvorana Al Sadd, gledalcev 1000, sodnika: Al-Suwaidi in Bamutref (oba Katar). Slovenija: Škof (3 obrambe), Prošt (1 obramba), Kavtičnik, Natek 3, Cehte 4, Dolenec 2 (1), Špiler, Skube 3, M. Žvižej 1, L. Žvižej 4, Gaber, Zorman, Bezjak 1, Kozlina, Gajić 12 (6), Bundalo 3. Selektor: Boris Denič. Danska: Landin (4 obrambe), Green (3 obrambe), Christiansen 7, Larsen 2, Mortensen, Eggert 3 (1), Schmidt 4, Spellerberg, Noddesbo 3, Svan 13, Lindberg, Toft, Mollgaard, Sondergaard, Toft 1, Hansen 3. Selektor: Gudmund Gudmundsson. Sedemmetrovke: Slovenija 7 (7), Danska 1 (1); izključitve: Slovenija 14, Danska 8 minut. Rdeča kartona: Gaber (33), M. Žvižej (38).

Razigran je bil zlasti Lasse Svan, ki je do odmora dosegel osem zadetkov, dejavno pa je sodeloval tudi pri rezultatskem zasuku Dancev, ki so še v 14. minuti zaostajali s 6:8, v naslednjih petih minutah pa so si z delnim izidom 7:0 priigrali že občutno prednost. Vratar Niklas Landin je sicer pristavil nekaj obramb, a levji delež k preporodu tekmeca so prispevali kar slovenski rokometaši s kopico tehničnih napak oziroma izgubljenih žog. Prvi danski zvezdnik Mikkel Hansen je svoj prvi zadetek dosegel šele v 26. minuti, zato pa so bili toliko bolj razpoloženi soigralci. Danska je v prvem polčasu Sloveniji natresla kar 19 zadetkov, za znosen zaostanek ob odmoru pa sta poskrbela Škof z nekaj obrambami in Gajić s hitrimi protinapadi.

Drugi polčas se je nadaljeval v strelskem ritmu prvega, a tudi z neposrednim rdečim kartonom za Mateja Gabra, ki je neprimerno reagiral na provokacijo tekmeca. Strelski obračun na daljavo sta nadaljevali tudi obe desni krili: Gajić je sicer zadeval, a še učinkovitejši je bil Svan. Za dodatno razburjenje na slovenski klopi sta poskrbela neprepričljiva katarska sodnika, ki sta Slovencem v razmaku petih minut pokazala še drugi rdeči karton. Na tribuno je moral še en krožni napadalec, Miha Žvižej.

Na črti je zaigral obrambni specialist Uroš Bundalo, ki je prekinil danski niz treh zaporednih golov. Razlika sedmih zadetkov pa je bila pred zadnjimi 20 minutami že občutna. Danci so namreč strnili obrambne vrste, v napadu pa je z vseh položajev še naprej zadeval Svan, ki je zaključek tekme pričakal s stoodstotnim strelskim izkupičkom. Svoj majhen prispevek pa je dodal še najučinkovitejši vratar v dosedanjem poteku svetovnega prvenstva Jannick Green.

Pri izidu 29:22 se je zdelo, da so Danci dokončno ušli, a slovenska reprezentanca ni izobesila bele zastave in se z delnim izidom 4:0 v 51. minuti približala na tri gole zaostanka (26:29). Žal se slovenska reprezentanca kljub učinkoviti igri v napadu ni mogla bolj približati.

Zadnji tekmec slovenske reprezentance na tem svetovnem prvenstvu bo Nemčija, ki je klonila pred Hrvaško s 23:28 (11:13). Hrvati so pobudo prevzeli sredi prvega polčasa in je niso več izpustili iz rok. V nemški reprezentanci ni bilo posebej razpoloženega moža, po šest golov pa sta dosegla Uwe Gensheimer in Jens Schöngarth.

“Škoda, da v določenih trenutkih ne zaupamo v svoje sposobnosti, s katerimi lahko premagamo tudi vrhunske ekipe, kot je Danska. Psihološko se moramo pripraviti za tekmo z Nemci, v katero moramo vložiti še več energije. Pomembno je, da z dvignjenimi glavami končamo svetovno prvenstvo,” je pojasnil najboljši slovenski strelec Dragan Gajić. Bolj redkobeseden je bil selektor Boris Denič: “To je bila praktično tekma brez vratarjev. Ubranjeni streli so bili prava redkost. Statistika pove vse: danska vratarja sta imela sedem obramb, naša pa štiri. Končna razlika pa je bila tri gole.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano