Ekipno slovensko zmagoslavje v Planici

Slovenski skakalci so zmagovalci ekipne tekme svetovnega pokala v smučarskih poletih v Planici. Po prvi seriji je imela Slovenija kar 43,3 točke prednosti pred Avstrijci, Norvežani na tretjem pa zaostali za 64,4 točke. Zaradi vetrovnih razmer so prireditelji drugo serijo odpovedali.

Jurij Tepeš Foto: STA
Jurij Tepeš Foto: STA

PLANICA > Slovenci so leteli odlično. Začel je Jurij Tepeš, ki je pristal pri 237,5 metra in dosegel največjo daljavo dneva. Anže Semenič je skočil 216 metrov, Robert Kranjec 225 in Peter Prevc 218,5.

"Bolje ne gre. Vsi so lepo stopnjevali nastope iz poskusnega nastopa," je po drugi zaporedni zmagi slovenskih orlov na prenovljeni letalnici za slovensko televizijo povedal glavni trener Goran Janus.

Slovence je težkih vetrovnih razmerah v vodstvo popeljal Tepeš, ki je še enkrat več v Planici skočil 237,5 metra in na razprodanem prizorišču razvnel 30.000 glavo množico. "Kot bi imel tam nekakšen zid. Morda ga bom prebil že jutri, ali pa kdaj v prihodnjih letih," se je o daljavi pošalil Tepeš, ki imel dobrih pet točk naskoka pred Avstrijo za katero je zmagovalec novoletne turneje Stefan Kraft poletel 226,5 metra.

Semenič je nato skočil dobro, a mu je vodstvo odvzel Michael Hayböck, ki je bil 9,5 metra daljši od novinca v slovenski ekipi. Stvari je na svoje mesto postavil izkušeni Kranjec, ki je Manuela Fettnerja preskočil za 21 metrov. Težko je bilo verjeti, da bo Prevc, v formi v kakršni je, izgubil dvoboj z Gregorjem Schlierenzauerjem. Prevčev skok 218,5 metra ni bil popoln, a polomil ga je tekmec, ki ni zmogel niti 200 metrov in novo slavje v Planici se je nekaj kasneje, ko so prireditelji odpovedali finalno serijo, lahko začelo.

"Lepšega začetka Planice ni. Zdaj smo na dveh tretjinah tega konca in zdržati je treba še en dan," je po tekmi dejal Prevc in pri tem spomnil na nedeljski napet zaključek. Takrat se bosta Nemec Severin Freund in Peter Prevc udarila za prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Veliko prednost 44 točk, ki pa ni neulovljiva, ima Freund.

STA


Najbolj brano