Po osmih letih spet na SP

Včeraj so se v Novi Gorici z napredovanjem Slovencev in v Rusiji s slovesom Slovenk končale kvalifikacije za mladinsko svetovno prvenstvo. Za moško vrsto sta odlično igrala Primorca Jure Okroglič in Jan Gašparin.

Takole je eno od svojih uspešnih akcij na včerajšnji odločilni 
tekmi z Nemčijo izpeljal član Salonita modri Jure Okroglič. Foto: Veronika Kravos
Takole je eno od svojih uspešnih akcij na včerajšnji odločilni tekmi z Nemčijo izpeljal član Salonita modri Jure Okroglič. Foto: Veronika Kravos

NOVA GORICA > Pred turnirjema drugega kroga kvalifikacij za mladinsko SP so bila na papirju dekleta (aktualne evropske podprvakinje) v boljšem položaju kot slovenski fantje (četrti), a se je še enkrat pokazalo, kako nepredvidljiva je reprezentančna odbojka v mlajših selekcijah in kakšno težo ima igranje v domači dvorani, še posebej na turnirjih, od koder napreduje le zmagovalec.

Fantje, ki so priborili svetovno prvenstvo: Matevž Ledinek (Hoče), Urban Drvarič (Panvita Pomgrad), Tonček Štern (Calcit), Sergej Drobnič,Primož Vidmar (oba Žužemberk), Jernej Vrhunc,Jakob Rojnik (oba Šoštanj Topolšica), Žiga Donik,Filip Uremović (Maribor), Jan Kozamernik (ACH Volley), Jure Okroglič (Salonit Anhovo) in Jan Gašparin (Go Volley).

Slovenska moška reprezentanca je turnir na domačem parketu v Novi Gorici odlično izkoristila. V veliko moralno oporo ekipi selektorja Iztoka Kšele je bila uvodna zmaga z evropskimi prvaki Rusi - in to po tem, ko so tekmeci v tretjem nizu povedli z 10:1! Že na prvi tekmi sta odlično igrala oba Primorca - sprejemalec Salonita Anhovo Jure Okroglič in libero Go Volleya Jan Gašparin. Ko so pred drugo tekmo Slovencev Nemci svojo drugo zmago dosegli nad Rusi, je bilo jasno, da morajo Belgijci pasti čim bolj gladko, da bi bilo moči dovolj še za sinočnjo odločilno tekmo z Nemci. Belgijci so pokazali zobe v drugem nizu (13 izenačenj). V dramatični končnici je pri izidu 24:23 odločilno točko dosegel Jure Okroglič. Tudi v tretjem nizu je bil slovenski joker Okroglič. Našim je priboril tretjo zaključno žogo, izkoristil pa jo je bloker ACH iz lige prvakov, Jan Kozamernik. Na včerajšnji tretji tekmi z Nemci so naši sprva podlegli močnemu servisu tekmeca (pet asov v končnici prvega niza) in ga izgubili na 23. točki. Po tem pa je sprejem stekel. Po stabilni igri v drugem in tretjem nizu (Slovenija ga je dobila na 22 in 16) je bilo napeto v četrtem, kjer pa je imel pri izidu 24:23 mirno roko mariborski sprejemalec Žiga Donik.

Sklepna ocena našega selektorja Iztoka Kšele je bila takšna: “Že tekmo z Rusijo smo dobili s pomočjo fantov s klopi. Pokazalo se je, da ima ta reprezentanca ob kakovostni prvi postavi tudi širino na klopi, kar nam je v zgoščenem sporedu turnirja pomagalo. Zadnja tekma je bila za nas najtežja, saj je kljub dvema gladkima zmagama za nas pomenila iti ali ne iti na SP. Na srečo so Nemci grešili več kot ponavadi, mi pa smo bili ob pravem času zbrani.”

Dekleta tretja

Sočasno so se za preboj na SP dekleta borila v ruski Anapi, ruske reprezentance pa na turnirjih, kjer so gostiteljice, zelo redko izgubljajo. Slovenke so se morale z njimi pomeriti že uvodoma. Proti za pol glave višjim tekmicam bi morale narekovati igro z ostrimi servisi in s hitrimi protinapadi, a ni bilo ne enega ne drugega. Ker na SP potuje le zmagovalec turnirja, je bilo po uvodni premoči Rusinj praktično že jasno, da Slovenke ne morejo biti prve. Vsega je bilo tudi teoretično konec po le enem osvojenem nizu z Italijo. Zadnji dan turnirja so o potniku na SP odločale Rusinje in Italijanke same (zmagale so domačinke), Slovenke pa so na tekmi za prestiž le ugnale Poljakinje.

Rezultati kvalifikacijskih turnirjev, moški - Belgija : Nemčija 0:3, Slovenija : Rusija 3:0, Nemčija : Rusija 3:0, Belgija : Slovenija 0:3, Rusija : Belgija 2:3, Slovenija : Nemčija 3:1; vrstni red - Slovenija 9, Nemčija 6, Belgija 2, Rusija 1; ženske - Poljska : Italija 1:3, Rusija : Slovenija 3:0, Italija : Slovenija 3:1, Poljska : Rusija 1:3, Slovenija : Poljska 3:2, Italija : Rusija 2:3; vrstni red - Rusija 8, Italija 7, Slovenija 2, Poljska 1.

Kapetanka, kanalska organizatorka Eva Mori, ki je odigrala vse tekme in dosegla pet točk, je turnir ocenila: “Želele smo biti prve, a smo že proti Rusinjam doživele hud poraz, kar je negativno vplivalo na našo motivacijo z Italijankami. S Poljakinjami smo se le pobrale in si z zmago naredile nekoliko prijetnejšo pot domov.”

Libero Go Volleya Maja Pahor je do poškodbe odigrala dve tekmi.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano