Po medalje pod vznožje Pirenejev

Po sobotni slovesni otvoritvi se jutri v francoskem Pauju začenja tekmovalni del svetovnega prvenstva za slalomiste in sprinterje na divjih vodah. Ekipne vožnje bi lahko slovenski odpravi že prinesle precej razlogov za veselje.

Urša Kragelj bo slovenski adut med kajakašicami. Foto: STA
Urša Kragelj bo slovenski adut med kajakašicami. Foto: STA

PAU > Po daljšem času se bodo vzporedno na istem prizorišču za odličja na svetovnem prvenstvu (SP) pomerili slalomisti in sprinterji na divjih vodah. Svojevrstna novost bo ekstremni slalom, različica smučarskega krosa ali kolesarskega štiri krosa, kjer se v izločilnih bojih meri četverica kajakašev oziroma kajakašic. Ekstremni slalom bo v nedeljo zaokrožil tekmovalni spored v Pauju, precej več pozornosti pa bodo deležne posamične vožnje za odličja v olimpijskem slalomu in sprint spustu, ki bodo na sporedu v petek in soboto.

Že jutri pa v slovenskem taboru upravičeno pričakujejo, da bodo obogatili zbirko medalj z velikih tekmovanj. Na sporedu bodo namreč ekipne vožnje tako v slalomu in sprintu. V Tacnu so se na evropskem prvenstvu (EP) v slalomu zlata razveselile kajakašice s članico Soških elektrarn Uršo Kragelj, ki ji sprememba tekmovalnega razporeda ustreza. “Zamisel ni slaba. Ko se zaključijo posamične vožnje, se zdi nekako odveč imeti še moštvene, tako da je to dobra opcija. Sploh, ker vsi nastopijo z enakimi možnostmi, brez popotnice oziroma bremena posamičnih tekem,” je povedala Kragljeva, ki ima seveda visoke cilje tudi med posameznicami. Nasploh se v slovenski slalomski odpravi nadejajo, da se ne bo ponovila junijska zgodba iz Tacna, kjer so na domačem EP ostali brez posamične medalje.

Razpored svetovnega prvenstva:

> jutri od 9. do 12. ure: ekipne tekme v slalomu; od 14.15 do 16. ure: ekipne tekme v sprintu.

> sreda, od 9. do 15.10: kvalifikacije, slalom C-2 (moški), C-1 (ženske), K1 (m); od 16.25 do 19.30: kvalifikacije, spust sprint K-1 (ž), K-1 (m), C-1 (m), C-1 (ž).

> četrtek, od 9.15 do 14.30: kvalifikacije, slalom K-1 (ž), C-1 (m); od 15.50 do 17. ure: kvalifikacije, sprint C-2 (m), C-2 (ž).

> petek, od 12 do 18.30: polfinale, finale, slalom C-2 (m), C-1 (ž), K-1 (m).

> sobota od 10.30 do 17. ure: polfinale, finale, slalom: K-1 (ž), C-1 (m); od 18.15 do 20.30: finale, sprint, vse kategorije.

> nedelja, od 10.30 do 16.15: ekstremni slalom.

Sodeč po dosežkih na septembrskih tekmah svetovnega pokala bi se kljub slalomski nepredvidljivosti razvoj dogodkov tokrat lahko zasukal v prid slovenskih predstavnikov. Prva aduta bosta nedvomno Peter Kauzer v najmočnejši konkurenci kajakašev in kanuist Benjamin Savšek. Oba sta v Pau dopotovala z zmagovito popotnico. Francosko prizorišče sodi med tradicionalne postaje slalomskih tekem za svetovni pokal. Sicer pa so pred vrhuncem sezone na divjih vodah reprezentanti letos že večkrat trenirali pod vznožjem Pirenejev. Tudi za Luko Božiča skrivnosti na progi ni. Vse eno bo za mostarskega kanuista SP v Franciji vendarle nekaj posebnega. Po daljšem času na velikih tekmovanjih ne bo imel ob sebi soborca iz kanuja dvoseda Saša Taljata.

Božič se je povsem osredotočil na enojec, prvi pravi test olimpijskih ambicij pa bo za kanuista Soških elektrarn prav letošnje SP, na katerem bo svoj ognjeni krst doživela Alja Kozorog. Na predzadnji tekmi svetovnega pokala si je s prvo uvrstitvijo v veliki finale in z devetim mestom priveslala lepo popotnico. ”Nekaj treme je seveda prisotne. Upam, da bom prikazala čim boljše vožnje, potem tudi dober rezultat ne bi smel izostati,” je povedala kanuistka Soških elektrarn. Finalu v novi olimpijski disciplini se bo poskušala približati tudi njena klubska kolegica Nina Bizjak.

Slovenske barve bo zastopalo enajst čolnov v slalomskem delu prvenstva, osem čolnov v sprintu na divjih vodah ter dva v ekstremnem slalomu.

Precej višje cilje ima seveda Nejc Žnidarčič v sprintu. Serijski zbiralec odličij na velikih tekmovanjih v spustu bo z močno slovensko ekipo spet naskakoval zmagovalne stopničke - ekipno in posamično. Je pa res, da so imeli reprezentanti v sprintu po evropskem prvenstvu in spomladanskih preizkušnjah svetovnega pokala kar dolg tekmovalni premor. ”Prvič se je sezona zavlekla tako pozno, tako da sem treninge prilagajal novem razporedu. Testiranja so pokazala, da je forma takšna kot na začetku sezone. Proga mi načeloma ustreza, saj sem lani zmagal na tekmi svetovnega pokala. Res pa je, da voda na progi precej niha, tako da bo potrebne tudi nekaj sreče,” je povedal kajakaš Soških elektrarn, ki bodo na SP prispevale sedem reprezentantov. Ob peterici slovenskih še odlično Avstrijko Viktorio Wolffhardt in Madžara Racza Koppanyja.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano