Po kosilu z Bolgarkami

V naslednjih dneh bo pozornost slovenske športne javnosti v dobršni meri namenjena reprezentančni odbojki. Dekleta danes z Bolgarijo začenjajo sklepni del kvalifikacij za uvrstitev na svetovno prvenstvo, fante pa prvi obračun na evropskem prvenstvu v Krakovu čaka v četrtek, ko se bodo pomerili s Španijo.

Tina Grudina in Eva Mori tvorita pomembno navezo v 
slovenskem bloku. Foto: Cev
Tina Grudina in Eva Mori tvorita pomembno navezo v slovenskem bloku. Foto: Cev

NOVA GORICA > Skoraj sočasno bodo torej v akciji reprezentančne odbojkarice in odbojkarji. Prva bodo na parket stopila dekleta, ki se bodo že danes po kosilu pomerila z Bolgarijo. Razplet dvoboja utegne v marsičem opredeliti rezultatske domete na sklepnem kvalifikacijskem turnirju za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Šest reprezentanc se bo do nedelje v Rotterdamu potegovalo za dve vozovnici na Japonsko, kjer bo prihodnje leto svetovno prvenstvo. V zgoščenem tekmovalnem razporedu, kjer si dvoboji sledijo dan za dnem - dekleta bodo imela prosto le v petek - se bo vsaka reprezentanca pomerila z vsako.

Favorit številka ena so gostiteljice, Nizozemke. Evropske podprvakinje in četrte z zadnjih olimpijskih iger ne želijo ničesar prepustiti naključju. V ta namen seveda tudi gostijo sklepni turnir kvalifikacij, ki ga bodo odprle z - po napovedih - najšibkejšo reprezentanco v Rotterdamu, Grčijo. Prav Grkinje bodo jutri drugi tekmec (po meri) slovenskih odbojkaric. Uvodni zmagi sta tako rekoč nujni, če želijo izbranke Alessandra Chiappinija upati na sanjski zaključek kvalifikacij.

Razpored tekem na kvalifikacijskem turnirju za svetovno prvenstvo, 1. krog, danes - Slovenija : Bolgarija (14.30), Belgija : Češka, Nizozemska : Grčija; 2. krog, jutri - Češka : Bolgarija, Grčija : Slovenija (17), Belgija : Nizozemska; 3. krog, četrtek - Bolgarija : Grčija, Slovenija : Belgija (17), Nizozemska : Češka; 4. krog, sobota - Nizozemska : Slovenija (14.30), Belgija : Bolgarija, Grčija : Češka; 5. krog, nedelja - Bolgarija : Nizozemska, Grčija : Belgija, Slovenija : Češka (19).

Resda ima ekipno jedro z močnim primorskim pridihom pred sabo svetovno prvenstvo mlajših članic v Ljubljani, a velja v športu zagrabiti sleherno priložnost za morebiten podvig. Bolgarke kotirajo višje od slovenske reprezentance, ob Nizozemkah pa izstopajo tudi sosede iz Belgije, ki bodo v Rotterdamu gotovo lahko računale tudi na podporo s tribun. Slovenija se bo z Belgijkami soočila v četrtkovem tretjem krogu. V turnirskem sistemu ne gre zanemariti tekmovalnega razporeda. Belgijke večer prej čaka obračun z Nizozemkami, in če bodo šle v dvoboj z najboljšimi močmi, bi lahko posredne koristi od sosedskega obračuna v četrtek črpala tudi slovenska reprezentanca. Po dnevu premora se bo Slovenija v sobotnem četrtem krogu pomerila z gostiteljicami, za konec turnirja pa v nedeljo s Češko, ki je ob odličnem slovenskem dnevu premagljiva.

Seveda pa se z vnaprejšnjimi izračuni na tovrstnih turnirjih ne gre preveč obremenjevati in se velja posvetiti sleherni tekmi posebej. Učinek bo odvisen tudi od kopice spremenljivk, kot sta tudi dnevna forma ali (ne)obremenjenost nosilk igre, ki je seveda pogojena tudi z dolžino klopi posamezne reprezentance. Izkušnje sicer ne govorijo v prid slovenskim dekletom, ki pa so v vzponu. Leta 2015 so se odbojkarice prvič prebile na evropsko prvenstvo, po vzoru fantov pa se želijo nekoč uvrstiti tudi na svetovno prvenstvo in na članski ravni tako nadgraditi dosežke mlajših selekcij, ki redno tekmujejo na velikih tekmovanjih.

V slovenski reprezentanci je pet Primork: Tina Grudina, Maja Pahor, Špela Marušič, Sara Djukić in kapetanka Eva Mori, ki je pred odhodom na Nizozemsko povedala: “Možnosti za napredovanje zagotovo imamo. V Rotterdam odhajamo po prvo ali drugo mesto, s tem da se zavedamo zahtevnosti konkurence. Dale bomo vse od sebe, sleherno tekmo pa velja izkoristiti tudi kot dobro pripravo za septembrsko svetovno prvenstvo do 23 let, ki ga bomo gostili v Sloveniji.”

Te dni slovenske barve na svetovnem prvenstvu do 18 let v Argentini uspešno branijo kadetinje, kjer vidno vlogo igra Novogoričanka Nika Bavdaž. V treh krogih so vknjižile dve zmagi in poraz. Za uvod so ugnale Južno Korejo s 3:0, nato so bile s 3:1 močnejše gostiteljice, Argentinke, v tretjem krogu pa so s 3:0 premagale Kubo. Nocoj jih čakajo prve evropske tekmice, reprezentanca Nemčije.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano