Po hribih in po ravnem

Primorski tekaški pokal je dosegel pomladni vrhunec. V minulih dneh so se zvrstili teki v Tolminu, Novi Gorici in v Gradišču, konec tedna pa bo živahno na Colu in v Idriji.

Z gradiškim klancem se je spoprijelo več kot sto gorskih 
tekačev.  Foto: Darko Hrovatin
Z gradiškim klancem se je spoprijelo več kot sto gorskih tekačev.  Foto: Darko Hrovatin

NOVA GORICA > Osrednji tekaški dogodek zadnjih dni na Goriškem bi moral biti 21. tek Vivicitta po ulicah Nove Gorice in Gorice. S tremi, petimi, osmimi (brez merjenja časov) in 12 kilometri (tekmovalni tek) se je spoprijelo skupno 430 udeležencev, žal pa je imela prireditev v lepem vremenu vsaj dve očitni napaki. Zaradi slabega obveščanja med italijanskimi in našimi organizatorji (težave s cestnimi zaporami so bile pri zahodnih sosedih) so udeleženci šele ob prihodu na start izvedeli, da se ves program začenja četrt ure pred razpisanim urnikom. Marsikdo je pred startom komaj slekel trenirko, nekateri pa so celo zamudili. Naslednji spodrsljaj je bil protokolarni.

Ostali najboljši primorski rezultati, Tek sotočja, zmagovalci: U 13: Matic Skočir(Posočje) U 12: Lara Likar (Nanos) in Andrej Skočir (Posočje); U 11: Eva Klara Kramar Roš (Kobarid) in Jan Kopatin (Nanos) U 10: 1. Julia Kuzmin Delgiusto (Piran) in Jan Žgur (Nanos); U 9: 1. Ajda Sovdat (Posočje) in Rok Kopatin; U 8: 1. Miša Sardoč (oba Nanos) in Martin Leban (Posočje); U 7: 1. Sara Kopatin (Nanos) in Mathias Mlekuž (Bovec). Gorski tek Gradišče, najboljši Primorci, U 25: 2. Anej Likar; U 35: 1. Aleš Žontar (oba Nanos); U 45: 2. Darja Jejčič (Burja); U 55: 1. Mihaela Tušar (Nanos); U 65: 1. Tea Bajc (Tekači V. d.); U 70: 2. Danilo Pudgar (Burja); U 15: 1. Natan Maj Poženel (Posočje).

Na prireditvi, ki jo podpirata novogoriška in goriška občina ter športne organizacije z obeh stran meje, je spregovoril le deželni predsednik italijanskega olimpijskega komiteja Giorgio Brandolin.

Dvanajstkilometrski ulični tek je sicer pričakovano dobil novogoriški reprezentant v gorskem teku Mitja Kosovelj (čas 39,14), ki je po prihodu skozi cilj za trening pred podelitvijo nagrade pretekel še deset kilometrov. Najbližjega italijanskega tekmeca je pustil za sabo za štiri minute, najbližjega slovenskega, Luko Uršiča, pa za enajst. Ženski tek je dobila Micaela Bonessi (47,10), najboljša Slovenka pa je bila tretjeuvrščena Ana Uršič (50,31).

Sezona primorskih gorskih tekov se je nadaljevala s 15. Gradiškim tekom, ki ga je gostilo TD Burja Vipava. Sto tekačev v odraslih kategorijah se je pomerilo s štirikilometrskim klancem do roba Nanoške planote, z višinsko razliko 580 metrov. Zmagal je Simon Alič (Nanos), ki je progo zmogel v manj kot 24 minutah (23,54). Drugi je bil njegov klubski kolega Aleš Žontar (24,38), tretji pa Kamničan Gašper Bregar (24,42). Najboljšli domačin (deseti) je bil Matjaž Trkman. Med dekleti je na vrh prva pritekla Mojca Kermavnar (Logatec, 30,01) pred domačinko Ano Čufer (31,14) in Klementino Lemut (TK Ajdovščina, 31,29).

Primorski ravninski pokal se je nadaljeval s 10-kilometrskim Tekom v Belo (iz Idrije), ki ga je priredil tamkajšnji klub študentov. Med 176 tekači je slavil Kamničan Sebastjan Zarnik (KGT Papež), ki je progo pretekel v dobre pol ure (33,52). Drugi je bil Marko Tratnik (Nanos, 34,08, tretji pa Jernej Šemrov (Kolektor 35,18). Med ženskami je bila najhitrejša Petra Tratnik (Nanos, 39,53), pred Sašo Pisk (Idrija, 40,28) in Moniko Bajc (Nanos, 40,47).

Primorski otroški pokal je imel aprilsko postajo na 14. Teku sotočja, ki ga je v Tolminu gostilo AD Posočje. V najstarejši fantovski kategoriji U 14 je bil najhitrejši domačin Alen Cvijanović, v najstarejši dekliški U 13 pa je zmagala njegova klubska kolegica Pia Gerbec. Teklo je 172 otrok.

Že v soboto se bo primorski pokal nadaljeval z gorskim tekom s Cola na Javornik, v nedeljo pa z ravninskim tekom v Bovcu.

IM


Najbolj brano