Po grenki bolgarski izkušnji našel mir v Avstraliji

Med številnimi primorskimi športnimi legionarji se s prav posebno zgodbo lahko pohvali Nejc Kolman, ki je kljub komaj 26 letom obredel že pol sveta. Trenutno si nogometni kruh služi v Avstraliji.

TOLMIN > Otrok tolminskega kluba, ki so ga že pri desetih letih opazili v mladinski šoli goriškega prvoligaša, je pred štirimi leti v pogovoru za PN navdušeno pripovedoval o izjemni izkušnji pri španskem četrtoligašu Composteli, kamor se je preselil po igranju za Gorico, Nafto, Primorje in španskega tretjeligaša Racing de Ferrol. V nadaljevanju kariere je Nejca Kolmana pot popeljala v Bolgarijo, od koder pa se je po hitrem postopku vrnil praznih žepov. “Spomladi leta 2013 sem dobil ponudbo iz Bolgarije. Tamkajšnji drugoligaš Shumen naj bi veljal za ambiciozen klub, ki naj bi se boril za napredovanje med elito. Ponudba je bila finačno privlačna, sem se pa zavedal, da v Bolgariji lahko hitro ostaneš brez vsega. Na žalost je prišlo do prav takšnega razpleta, saj je klub vodila mafija. Pogodbe so bile ponarejene, po petih mesecih pa sem se vrnil domov brez ene same plače,” je grenko bolgarsko izkušnjo opisal Kolman.

Naslednjo sezono je odigral v dresu Celja, nato pa se je odločil za selitev v Avstralijo, kjer je že nekaj let trener njegov brat Sašo. “V Avstralijo sem se podal, ker sem enostavno imel čez glavo 'profesionalnega nogometa', za katerega ne dobiš primernega plačila. V vsej karieri sem plačo dobil redno le v Španiji in Celju. Že res, da nogomet v Avstraliji ni na najvišji ravni, a me ni me sram priznati, da sem prišel zaslužit,” je pojasnil vezist, ki trenutno nosi dres drugoligaša Heidelberg United FC. Elitna avstralska A liga sicer deluje po zaprtem sistemu, brez napredovanja in izpadanja. V drugi ligi, ki velja za polprofesionalno, klubi zaradi velikih razdalj tekmujejo v osmih skupinah, zmagovalci teh pa se v končnici pomerijo za naslov prvaka.

“Organizacija klubov je kljub zelo dobremu finančnemu stanju še vedno dokaj amaterska. Avstralska druga liga je primerljiva z drugo slovensko ligo, le da so zaslužki precej višji. Imam skoraj petkrat višjo plačo, kot sem jo dobil v Celju. V A ligi seveda vlada popolni profesionalizem in tudi zaslužki so astronomski. Vem, da nogomet ni najbolj popularen šport v Avstraliji, a se njegova krivulja strmo vzpenja, vedno več je zanimanja, denarja in vlaganja v klube. V prihodnosti bo zagotovo prišlo še do večjega napredka,” meni Tolminec. Konec meseca ga čaka pravi spektakel, saj se bo v četrtfinalu avstralskega pokala na domačem stadionu pomeril proti A-ligašu Melbourne Cityju, za katerega igra tudi bivši kapetan slovenske izbrane vrste Robert Koren. “Na tej tekmi pričakujejo približno 10.000 gledalcev, kar bo lepa promocija našega kluba. Prvič bom dobil priložnost zaigrati proti zvezdnikom, med katerimi velja ob Korenu omeniti vratarja Thomasa Sorensena in Aarona Mooyja. Na žalost sta David Villa in Damian Duff že zapustila Melbourne, naš klub pa je pred mesecem dni podpisal pogodbo s kapetanom grške reprezentance Kostasom Katsouranisem, ki ima za seboj izjemno kariero. Lansko sezono je igral v Indiji z Alessandrom Del Pierom in Davidom Trezeguejem. S Korenom sva se spoznala pred časom in upam, da bo imel po tekmi na zalogi kakšen dres za spomin. Melbourne je nedvomno favorit, vendar se ga ne bojimo. Ker gre samo za eno tekmo, je vse možno. V prvenstvu smo bili do konca v boju za naslov, a smo sezono končali tretji,” je dodal Kolman.

Podobno kot njegov brat Sašo ima tudi sam trenerske ambicije, zato se bo kmalu lotil pridobivanja ustreznih licenc, pred tem pa se namerava še nekaj let poditi za okroglim usnjem. Morda na kakšni novi destinaciji? “Zelo me mika Azija in rad bi se preizkusil tudi tam. Seveda ne bi imel nič proti, če bi dobil priložnost v avstralski A ligi. V Evropo se za zdaj ne nameravam vrniti, mogoče šele kasneje kot trener.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano