Po bližnjici do Francije

Angležev ne gre podcenjevati, a tudi ne precenjevati. To je vodilo slovenske nogometne reprezentance pred jutrišnjim obračunom 6. kroga skupine E kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Stožicah.

Josip Iličić (z žogo), ki je izpustil tekmo na Wembleyju, bi 
lahko bil presenečenje za Angleže. Foto: Primož Lovrič
Josip Iličić (z žogo), ki je izpustil tekmo na Wembleyju, bi lahko bil presenečenje za Angleže. Foto: Primož Lovrič

LJUBLJANA > Dvoboj z vodilno ekipo naše skupine bo pomemben, a ne tudi ključen. Prevedeno: Slovenija s porazom ne bo izgubila veliko, z zmago pa lahko ogromno pridobi. Najmanj tretje mesto in dodatne kvalifikacije, v rokah pa bi imela tudi vozovnico za Francijo. Za to bi jeseni bržkone zadostovali domači zmagi nad Litvo in Estonijo ter tri točke v gosteh proti San Marinu. Za izračune pa bo še čas po jutrišnjem dvoboju v Ljubljani, kjer se v vsakem primeru obeta odmevni dogodek, če že ne spektakel.

Kulisa in akustičnost stadiona v Stožicah obetata privlačno predstavo, ki bi jo lahko nekoliko skazile napovedane nevihte. Za razgrete navijače - iz Anglije naj bi jih prispelo 5000 - bo morebitna osvežitev dobrodošla. Travnata površina bo ne glede na padavine v vsakem primeru v boljšem stanju, kot je bila na Wembleyju na prvi medsebojni tekmi, ko so jo načeli igralci ameriškega nogometa. Paradoksalno je, da je šla na roko favorizirani oziroma močnejši reprezentanci. Slovenija na razriti površini ni mogla dalj časa zadrževati žoge v svoji posesti oziroma uveljaviti želene igre kratkih podaj. Ne gre pa tudi pozabiti, da so bili gostitelji novembra v polnem tekmovalnem ritmu oziroma na vrhuncu moči. Ob koncu sezone so razmerja nekoliko drugačna.

Sodil bo Španec Alberto Undiano Mallenco. Na preostalih tekmah skupine E bo Švica gostovala v Litvi, Estonija pa se bo doma pomerila s San Marinom.

Angleži bodo gotovo pogrešali najboljšega strelca kvalifikacij Dannyja Wellbecka, bo pa zato še toliko bolj zagrizen Wayne Rooney, ki je dva zadetka oddaljen od absolutnega strelskega rekorderja v angleškem dresu Bobbyja Charltona z 49 goli. Vsekakor pa bo odločilna bitka na sredini igrišča. Angleži premorejo kopico posameznikov, ki jih po osvojeni žogi odlikuje hitro preoblikovanje iz obrambne postavitve v napadalno grožnjo. Če gre soditi po treningih, bo slovenski selektor Srečko Katanec poskušal uveljaviti igro kratkih podaj z daljšo posestjo žoge. V ekipi želi imeti tudi mojstre, ki lahko z eno potezo zamajejo angleški sistem. Izbranci Royja Hodgsona so v prvi polovici kvalifikacij resda zabili 15 golov, ne gre pa tudi spregledati, da so v petih tekmah prejeli le enega, pa še to je bil avtogol na domači tekmi s Slovenijo. Pravi izziv bo torej tudi, kako ukaniti angleško obrambo.

Med napovedanimi glavnimi aduti je Josip Iličić. Selektor Katanec bi poskrbel za presenečenje, če bi v ekipo uvrstil tudi Valterja Birso, s katerim si praviloma delita minute. V tem primeru bi za spremembo ritma v nadaljevanju tekme lahko poskrbel Kevin Kampl. Po drugi strani je res, da Jasmin Kurtić in Aleš Mertelj nista med najhitrejšimi (defenzivnimi) vezisti, kar bi lahko bila težava. V napadu je seveda prvi izbor Milivoje Novaković. Na klopi pa bo nabrušen na priložnost čakal Robert Berić. V udarni enajsterici bo bržkone povratnik Bojan Jokić. Andraž Struna je izpustil četrtkov trening zaradi bolečine v mečni mišici.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano