Po argentinskem receptu

Vrhunec letošnje balinarske sezone predstavlja člansko svetovno prvenstvo na Reki, na katerem bodo od danes do sobote pomembno vlogo zagotovo igrali tudi člani slovenske reprezentance.

Anže Petrič (prvi z leve) in Aleš Borčnik sta na lanskem EP v 
Kopru v štafeti osvojila srebro. Foto: Picasa
Anže Petrič (prvi z leve) in Aleš Borčnik sta na lanskem EP v Kopru v štafeti osvojila srebro. Foto: Picasa

REKA > Moška balinarska reprezentanca pod vodstvom selektorja Aleša Škoberneta v zadnjih letih razvaja številne slovenske balinarske navdušence. Z velikimi tekmovalnimi apetiti pa so Aleš Borčnik, Davor Janžič, Jure Kozjek, Anže Petrič in Dejan Tonejc včeraj odpotovali tudi na Reko, ki bo do sobote gostila svetovno prvenstvo. “Menim, da smo dobro pripravljeni. V zadnjem tednu smo opravili še zadnji skupni trening, samo prizorišče pa dobro poznamo, tako da s tem ne bi smeli imeti nobenih težav. Ciljev ne bi rad napovedoval, zagotovo pa bomodomov prinesli nekaj medalj,” je pred potjo na Kvarner povedal Škoberne, ki je v izbrano vrsto pričakovano izbral preverjena imena. Postava je identična kot na zadnjem svetovnem prvenstvu v Argentini leta 2013, na katerem so Slovenci zablesteli v polnem sijaju. Borčnik je osvojil mavrično majico v hitrostnem zbijanju, Kozjek je bil najboljši v igri posameznikov, z zlatom pa se je okitil še Tonejc v igri v krog. Janžič je domov prinesel srebrni medalji v natančnem zbijanju in v igri dvojic v navezi s Kozjekom, zbirko šestih medalj v šestih disciplinah pa je zaokrožila še slovenska štafeta Borčnik - Petrič.

Zlata generacija slovenskega balinanja se je izkazala tudi na lanskem evropskem prvenstvu v Kopru, ko sta bila za tekmece v svojih paradnih disciplinah ponovno nepremagljva Borčnik in Kozjek, Borčnik in Petrič sta v štafeti osvojila srebro, tako kot Tonejc v krogu in igri dvojic s Kozjekom. Primorski adut Anže Petrič upa, da bo ob pravem času v paru z Borčnikom prikazal največ: “V zadnjih štirih letih sem na velikih tekmovanjih kar trikrat nastopil v finalu štafetnega zbijanja in tudi letos imava z Alešem visoke cilje.”

Nekaj dni pred pričetkom prvenstva je bilo za nastop prijavljenih 37 držav, ob balinarskih velesilah Franciji, Italiji, Hrvaški in Sloveniji se bodo v boj za odličja skušali vmešati še Argentinci, Maročani, Alžirci, Črnogorci, Srbi, Tunizijci, Kitajci in predstavniki Bosne in Hercegovine ter Monaka. Med bolj eksotičnimi državami velja opozoriti na balinarje iz Egipta, Mavretanije, Tonga in Sudana. Odločilni boji bodo od četrtka do sobote v balinarski dvorani Podvežica, predtekmovanje pa bosta gostili tudi dvorani v bližnjih Čavlah in Marinićih.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano