Po Hadalinovi poti

Včeraj se je predstavila slovenska reprezentanca za zimski olimpijski festival evropske mladine, v kateri so trije Primorci. Spomini pa prejšnji festival so prijetni, saj je tam član ajdovskega SK Dol Štefan Hadalin osvojil zlato.

Naveza ajdovskega SK Dol - tekmovalka Andreja Slokar in trener Tomaž Bizjak. Foto: Igor Mušič
Naveza ajdovskega SK Dol - tekmovalka Andreja Slokar in trener Tomaž Bizjak. Foto: Igor Mušič

BLED >23 slovenskih športnikov in 15 športnic bo v nedeljo že na tekmovalnih prizoriščih zimskega olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM) v Avstriji in Liechensteinu. V osemčlanskem alpskem smučarskem delu reprezentance so kar trije Primorci. To sta člana Smučarskega društva Postojna Krištof Fabjan in Matevž Rupnik, ter članica ajdovskega SK Dol Andreja Slokar. Posebej prijetne spomine na festival pred dvema letoma imajo v Ajdovščini, saj je tedaj Štefan Hadalin osvojil zlato odličje v slalomu.

Hadalinov dosežek bo izjemno težko ponoviti. Primorci so se sicer dobro pripravljali. Matevž Rupnik in Krištof Fabjan sta najmočnejša v slalomu in lanska mladinski državni prvak oziroma podprvak. Rupnik je imel v torek solidno FIS generalko na veleslalomu v Cerknem, kjer je bil 23. absolutno in peti med letniki 1997 in mlajši. Fabjanu je ta mesec najboljše šlo na FIS slalomu v Kranjski Gori, kjer je bil absolutno 16. in drugi v že omenjeni kategoriji. Kadetska državna prvakinja v superveleslalomu Andreja Slokar je s šestim mestom najvišje to sezono segla na FIS slalomu v ameriškem Copper Mountainu. V zadnjih dneh je sicer imela težave z odstopi.

Tekmovanja se bodo vrstila do 31. januarja. Pred odhodom so športnikom srečo zaželeli predsednik OKS Bogdan Gabrovec ter legendarna športnika Miroslav Cerar in Iztok Čop.

“Za mnoge od vas bo to prvo večje mednarodno tekmovanje. Janica Kostelić in mnogo drugih so na teh tekmovanjih začeli pot izjemnih uspehov. Tudi Anžeta Kopitarja so skavti opazili na tem tekmovanju leta 2003 na Bledu, in vsi vemo, kam je potem prišel," je dejal podpredsednik OKS Čop. Olimpijsko prisego je prebrala biatlonka Urška Poje.

OFEM velja za male evropske olimpijske igre. Prihodnji teden se bodo na snegu in ledu merili športniki iz 49 držav. To je največje tekmovanje za športnike med 15. in 18. letom starosti pod okriljem Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Na prejšnjem festivalu, ki je bil februarja 2013 v romunskem Brasovu, je bila Slovenija na četrtem mestu med najuspešnejšimi državami po številu osvojenih odličij. Zaostala je le za Rusijo, Nemčijo in Francijo. Slovenski športniki so osvojili tri zlata, tri srebrna in štiri bronasta odličja. Najuspešnejši je bil nordijski del ekipe, kar je - glede na vse hujšo krizo alpincev - pričakovati tudi letos.

IGOR MUŠIČ, STA


Najbolj brano