Po Brazilcih na EP

Konec poletja je pomočnik selektorja Andree Gianija (namesto Gašperja Ribiča) postal Primorec Samo Miklavc, ki bo s člansko odbojkarsko reprezentanco tudi potoval na EP. Izjemen krst je doživel na dveh nedavnih prijateljskih tekmah z Brazilijo.

Selektor Andrea Giani (sklonjen) in pomočnik Samo Miklavc  
(modri desno)  sta prvo tekmo skupaj oddelala proti prvi  
svetovne lestvice, Foto: Igor Mušič
Selektor Andrea Giani (sklonjen) in pomočnik Samo Miklavc (modri desno) sta prvo tekmo skupaj oddelala proti prvi svetovne lestvice, Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Samo Miklavc je bil kot slovenski pomočnik selektorja A od bojkarske reprezentance iz bor OZS že spomladi, vendar tedaj ponudbe zaradi službenih in družinskih obveznosti ni mogel sprejeti. Je pa izbrani vrsti priskočil na pomoč v začetku septembra, ko je zaradi obveznosti v klubu reprezentanco moral zapustiti Ribič. Debitiral je tako, kot si novinec lahko samo želi - na dveh prijateljskih tekmah s prvo ekipo svetovne lestvice, Brazilijo, v ljubljanskih Stožicah.

Samo Miklavc z Dobrovega ima pri 41 letih za sabo že veliko odbojke. V času 18 letne igralske kariere je bil pred dobrim desetletjem kapetan prve slovenske reprezentance, ki se je uvrstila na EP, zanjo pa je skupno odigral kar 150 tekem. Otrok Salonitove odbojkarske šole si je kruh služil tudi v Italiji, Španiji, Grčiji in Turčiji. Kot trener je začel v mlajših selekcijah Go volleya, kjer je ta čas prvi trener, obenem pa je selektor slovenske kadetske reprezentance.

> Kako ste doživeli ta iz jemni krst?

“To še zdaleč ni bilo iz jemno le zame. Velika čast za vso slovensko odbojko je, da smo dobili priložnost igrati z vodilno reprezentanco sveta, posebno pa sem počaščen s tem, da sem lahko v novi vlogi začel na tekmah pomagati prav proti takšni reprezentanci.”

> Katere zaključke ste po tegnili z gostovanja Brazil cev?

“Predvsem je bila to v celoti prva takšna izkušnja in še zelo zanimiva, saj smo osvojili že prvi niz in v drugi tekmi dva. Vidi se, da smo še v pripravljalni fazi in da je tekmec že v polnem ritmu, vendar so dobra obdobja pokazala, da znamo igrati na vrhunski ravni in parirati favoritu, seveda pa nimamo takšne kontinuitete kakovosti. Mi slej ko prej pademo, oni pa držijo vrhunsko igro. Imamo še rezerve. Težave so bile tam, kjer smo jih pričakovali, do EP pa imamo dovolj časa za popravke.”

> Selektor Andrea Giani daje navodila v glavnem v italijanščini. V kolikšni meri ste prevajalec?

“Tega je razmeroma malo. Giani si pomaga z reprezentanti, ki igrajo v italijanski ligi in jezik obvladajo. Tisti, ki ga ne znajo, so se že naučili precej odbojkarskih izrazov, po potrebi pa selektor govori angleško. Jezik sploh ni več ovira. Vzdušje je zelo dobro, fantje so se ujeli med sabo in s strokovnim štabom. Dela se dobro in upam, da bo na EP takšen tudi rezultat.”

> Katere so vaše glavne zadolžitve?

“Glavne pomožne strokovne zadeve pokriva italijanski pomočnik Matteo de Cecco, jaz pa pomagam pri praktičnih elementih. Serviram, podajam ali udarjam žoge igralcem na točno določena mesta v polju ali v bloku, skupaj s fizioterapevtom in statistikom pa tudi pobiram žoge in skrbim za rekvizite. Cilj je, da je trening čim bolj intenziven in neprekinjen. Zaradi premikov opreme in pripomočkov igralci ne smejo čakati.”

> Kako je delati s tako slovitim odbojkarjem in trenerjem, kot je Giani?

“Giani je v odbojki kot igralec dosegel vse, kar je mogoče. Malo treme je na začetku že bilo, vendar pa je to preprost človek. Hitro vzpostavi stik in daje zelo jasna navodila. Takoj preide na bistvo in hitro vidiš, da ve, kaj hoče. To dokazuje napredek, ki ga iz dneva v dan vidimo na igrišču. Čast mi je delati z njim in se učiti, saj je vse na vrhunski ravni.”

> Pred odhodom v reprezentanco ste bili prvi trener Go Volleyja. Kdo sedaj opravlja vaše delo?

“Treniranje v klubu bom spet prevzel po evropskem prvenstvu, do tedaj pa smo se v klubu dogovorili, da bodo moje delo opravljali trije trenerji, ki so bili že prej aktivni. Poskrbeti je treba namreč za starejše dečke, kadete in člane, torej selekcije, ki sem jih vodil jaz. Najmlajše sedaj vodi Marko Rijavec, s kadeti in člani pa delata Samo Nanut in Branka Kuk. Nadomeščanja v klubu sicer niso novost. Že prej sem delal z mlajšimi reprezentancami. Tako me aprila čakajo kadetske kvalifikacije za EP.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano