Po 24 letih med drugoligaši

Za nogometaši dekanskega Jadrana je izjemno uspešna sezona, ki se je zaključila z osvojenim drugim mestom in vrnitvijo v drugo ligo po skoraj četrt stoletja odsotnosti. V klubu se bodo še naprej opirali na domače moči.

Po skoraj četrt stoletja se Dekančani vračajo v drugo ligo.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Po skoraj četrt stoletja se Dekančani vračajo v drugo ligo.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

DEKANI > “Želeli smo si napredovati, čeprav tega nismo nikoli obešali na velik zvon. Tudi zaradi širitve lige je bila letos res lepa priložnost, vendar od moštva nihče iz uprave tega ni izrecno zahteval. Še posebej sem zadovoljen, ker smo se v drugo ligo prebili z domačo ekipo. Fantje so vzgojeni v Dekanih, so 'klapa' in igrajo za svoj 'gušt'. Tudi na trenerski klopi sta se Nevio Finkšt in Alen Ščulac zares odlično dopolnjevala,” je zadovoljen predsednik kluba Patrik Piciga.

V jesenskem delu sezone so se Dekančani najprej prebili v osmino finala slovenskega nogometnega pokala in bili proti velenjskemu Rudarju blizu velikemu presenečenju. Sledil je napet boj za vrh tretje SNL zahod, ki se je končal z osvojitvijo drugega mesta, za konec pa je prišla še zmaga v pokalu MNZ Koper. Jadran je v 27 odigranih tekmah zahodne skupine tretje lige 21-krat zmagal, petkrat izgubil in le enkrat remiziral, napredovanje pa si je zagotovil šele z zmago na zadnji tekmi v Ajdovščini. Na lestvici je zbral 64 točk, dve manj od prvouvrščenih Sežancev in dve več od tretjeuvrščene Adrie. Matjaž Babič je edini stopil na igrišče na vseh 27 tekmah, skupno je na igrišču prebil 2267 minut, brez enega samega rumenega kartona. “Pesjani” so kar 23 tekem odigrali brez remija.

Strelci ekipe: 14- Luka Stepančič, 12 - Gregor Ščulac, 11 - Matej Peroša, 5 - Jan Palčič, 4 - Tomaž Rodica, Gregor Pribac, Matic Reja, 3 - Božidar Mijailović, 2 - Almin Kljajić, Jakob Vitezica, Andrej Terčič, 1 - Žiga Kljun, Ivo Stipaničev, Vasja Starc, Niki Finkšt, Anže Rupnik, Matjaž Babič.

“Začeli smo ambiciozno, fantje so dobro delali in na koncu se je to obrestovalo. Pokalna tekma z Rudarjem je sicer pustila nekaj posledic, tam smo se iztrošili. Ključne so bile spomladanske tekme doma proti Biljam, v gosteh z Adrio in zadnja v Ajdovščini, potem ko smo v predzadnjem krogu v domačem derbiju proti prvaku Taboru nastopili zdesetkani in doživeli poraz. Na koncu smo le osvojili to drugo mesto, ki nas pelje v drugo ligo. Potem pa smo v Sežani osvojili še pokal MNZ Koper, za kar smo Dekančani že kar specialisti, saj je to že naš četrti v zadnjih petih letih. Fantje za nastope niso plačani, igrajo pa s srcem, zato si od prvega do zadnjega zaslužijo čestitke. Z Alenom Ščulcem sva si dobro razdelila trenerske naloge. Če kdo misli, da bo Alen med tekmo tiho sedel na klopi, se pač moti. Zato navodila igralcem daje on, ima pa tudi močnejši glas in tako lahko jaz privarčujem svojega za debate po tekmi,” je povedal trener Nevio Finkšt.

“Za največji uspeh štejem, da danes vsi v klubu dihamo kot eden. Čuti se pripadnost klubu, fantje so prava klapa, celo gledalcev je več, pa tudi število otrok v klubu se je s 150 povišalo na 220. Rad bi se zahvalil upravi, ker mi je dala proste roke glede strokovnega načina dela. Ponekod, kjer sem delal prej, to ni bilo možno. Ne le rezultati članov, tudi uspehi naših selekcij U-13 in U-15 potrjujejo, da delamo pravilno. Lahko že povem, da se v člansko vrsto Jadrana najbrž vračata perspektivna Aleks Petrovčič in Gašper Želko. Radi bi, da se nam spet pridružita tudi izkušena Matic Reja in Patrik Bordon,” pravi Alen Ščulac, ki je sicer igral za Jadran, ko je ekipa nazadnje igrala v drugi SNL v sezoni 1992-93 in tedaj tudi postala prvak prvič enotne druge lige. SANDI JERMAN


Najbolj brano