Ples med zvezdami

Drevi se začenja nogometni ples v ligi prvakov. Med akterji elitnega klubskega tekmovanja v Evropi so po 15 letih tudi Mariborčani, ki bodo jutri v uvodni tekmi skupine G gostili lizbonski Sporting.

Lovoriko najboljšega v ligi prvakov branijo nogometaši madridskega Reala Foto: Reuters
Lovoriko najboljšega v ligi prvakov branijo nogometaši madridskega Reala Foto: Reuters

NOVA GORICA > Drevi bodo igrale ekipe v skupinah od A do E. Glavno vprašanje je, ali lahko madridski Real ubrani lovoriko. Skupinski del bo za kraljevi klub tako kot za večino preostalih klubskih velikanov bolj ali manj le ogrevanje pred izločilnimi boji. V belem baletu je sicer temperatura že blizu vrelišča po dveh ničlah v uvodnih treh krogih državnega prvenstva.

Drevišnji pari lige prvakov, skupina A - Juventus : Malmö, Olympiacos : Atletico; B - Real : Basel, Liverpool : Ludogorec; C - Benfica : Zenit, Monaco : Bayer L.; D - Borussia D. : Arsenal, Galatasaray : Anderlecht.

V soboto jim je boleč poraz na Santiagu Bernabeu prizadejal mestni tekmec, Atletico, s katerim se je Real lani pomeril v finalu lige prvakov (LP). Padajoči rezultatski trend v elitnem klubskem tekmovanju bo želela zasukati Barcelona, ki je z novim trenerjem Luisom Enriquejem začela špansko prvenstvo s tremi zmagami v treh dvobojih. V rezervi pa ima še najdražjo okrepitev, kaznovanega Luisa Suareza, ki bo izpustil tudi uvodne tekme v LP

Stavnice v vlogo prvega favorita za končno zmago postavljajo branilca naslova Real (kvota 4,75) pred Bayernom (5), Barcelono (6,5) in Chelseajem (7). Igralcem stav pa bi največ prineslo zmagoslavje Maribora, Malmöja, Bate Borisova in Ludogorca (vsi 1001).

Nasploh se bo tudi v letošnji sezoni precej vrtelo okrog španskih velikanov, ki sta se spopadla že v prestopnem roku. Tržna vrednost igralske zasedbe Reala (673 milijonov evrov) in Barcelone (602) je najvišja med vsemi 32 udeleženci. Mariborčani (11.980) so po tem parametru zadnji. Malenkost bolj cenjeni so nogometaši švedskega prvaka Malmöja (12.230). Tudi najvrednejša nogometaša sta iz vrst Reala in Barcelone. Lionel Messi in Cristiano Ronaldo sta edina, ki sta se dotaknila magične meje 100 milijonov evrov, kolikor so ovrednotili Ronalda. Messi ima še za 20 milijonov višjo ceno.

Glavna zvezdnika zadnje petletke na svetovnih nogometnih zelenicah vodita posebno bitko tudi v LP. Eden od njiju se bo v letošnji sezoni z veliko verjetnostjo zavihtel na vrh lestvice najboljših strelcev vseh časov v elitnem tekmovanju. Vodilni Raul je dosegel 71 zadetkov, Portugalec in Argentinec pa sta mu tik za petami. Ronaldo je zabil 68 golov, Messi pa enega manj. Z Barcelono in Realom je povezano še eno rivalstvo, trenersko. Pep Guardiola in Jose Mourinho sta sicer zamenjala kluba in državi, a vzdržujeta tekmovalno napetost. Če ne drugega na daljavo ali pa na trenerskih seminarjih.

Bayern in Chelsea sta v zadnjih letih stalnica med elito. Londončani so v LP zmagali leta 2012, Bavarci pa lani, a oboji brez aktualnih trenerjev. Chelsea naj bi imel v mariborski skupini lažje delo, Bayern pa se je tako kot lani našel v skupini z Manchester Cityjem in moskovskim CSKA, ki naj bi bil letos bolj konkurenčen. Težavnostni koeficient v skupini E dviguje povratnik v LP, Roma. Vprašanje pa je, če bo to dejansko skupina smrti za nemškega ali angleškega prvaka. Najbolj izenačena na papirju je skupina C z Monacom, Bayerjem iz Leverkusna, Zenitom in Benfico.

Po štiri klube v skupinskem delu LP imajo Španija, Anglija in Nemčija. Sledijo Portugalci s tremi. Italijani imajo tako kot v sezoni 2012/13 le dva predstavnika. Juventus se je takrat kot zadnji italijanski klub prebil v četrtfinale, v pretekli izvedbi pa se je poslovil že po skupinskem delu. Slovenske barve v LP bosta ob Mariboru zastopala še Jan Oblak in Roman Bezjak, ki pa pri Atleticu oziroma Ludogorcu na začetku sezone nista bila v prvem planu.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano