Plavalci, ki nočejo tekem

Predsednica izolske športne zveze Alenka Šarkanj je prejšnji teden spregovorila o prihodnosti izolskega športa. Segment plavanja je prepustila stroki. Štafeto je tako v roke dobil trener PK Koper Vedran Žagar.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

Alenka Šarkanj je tako predsednica Športne zveze Izola kot tudi predsednica koprskega plavalnega kluba. Novemu gostu je postavila uvodno vprašanje.

> Kaj vse počnete v Plavalnem klubu Koper?

“Izvajamo začetno šolo plavanja za otroke od četrtega leta starosti dalje. Temu sledita nadaljevalna šola in športna šola. Slednja je namenjena bodočim tekmovalcem. Najbolj nadarjeni postanejo člani tekmovalne skupine. Za starejše vodimo rekreativno vadbo, kjer se učijo tudi pravilne tehnike. Ob tem organiziramo tekmovanja. Že prihodnji teden bo Pokal Kopra, na kateremu pričakujemo okrog 300 plavalcev. Septembra bi moral biti na vrsti 40. plavalni mini-maraton, a je zaradi pomanjkanja denarja izvedba vprašljiva. V sodelovanju s koprsko športno zvezo pripravljamo na plaži pri ankaranski Katerini, v Žusterni in na mestni plaži v Kopru akcijo uživajmo ob morju, na kateri predstavljamo rekreativne aktivnosti na morju in ob njem.”

> Ali je pozimi manj aktivnosti?

“Celo več jih je, saj s poletnimi državnimi prvenstvi tekmovalci odhajajo na zaslužene počitnice. Glede prireditev imamo pozimi na sporedu srečanja petih primorskih plavalnih klubov, prihajajo pa tudi Tržačani. Pred časom so te plavalne mitinge obiskovali še Hrvati, a jih ni več, odkar so uredili bazen na reški Kantridi.”

> Kaj pa državna prvenstva?

“Poleti občasno dobimo v izvedbo tudi katero od državnih prvenstev v plavanju. Letos smo se na primer prijavili za organizacijo državnih prvenstev za člane, mladince in kadete, a so se na Plavalni zvezi Slovenije raje odločili za Ravne na Koroškem.”

> Vrniva se k mlajšim plavalcem. Kakšna je specifičnost dela z njimi?

“Skozi naš klub gre vsako leto okrog 300 otrok, pomembnejših tekmovanj pa se jih udeležuje 38. Pri mlajših se ne oziramo toliko na starost, ampak mešamo plavalce različnih starostnih skupin. Nekateri se namreč hitreje naučijo novosti, drugi imajo večjo željo po vadbi. Nekateri prihajajo na bazen le enkrat na teden, drugi trikrat, tretji vadijo tudi zjutraj, kar pomeni skupno do enajstkrat na teden. Na število treningov vplivajo tudi želje otrok in njihovih staršev po obiskovanju drugih aktivnosti, saj potem ostane manj časa za plavanje. To pa se prej ali slej pozna pri rezultatih. Poleg tega zadnja leta opažamo upad števila mladih plavalcev v tekmovalni skupini. Otroci sicer še naprej radi vadijo in plavajo, vendar pa si ne želijo nastopati na tekmovanjih. Kljub temu, da meni kot trenerju to ni všeč, ne pritiskamo nanje in jim vseeno omogočamo vadbo. Res pa je, da nas okolje ocenjuje po tekmovalnih rezultatih.”

> Ali se ta upad tekmovalnosti dogaja le v Kopru?

“Naša opažanja smo preverili v drugih klubih, kjer doživljajo podoben trend. Glede tega torej v Kopru nismo izjema. Med slovenskimi trenerji zadnje čase celo kroži šala, češ da je treba plavalce intenzivno izkoristiti, dokler so mlajši, ker potem itak uidejo na študij v Združene države Amerike.”

> Ali je kaj novega o balonu na bazenu v Žusterni in o nedokončanem bazenu na Bonifiki?

“Odkar je koprski Zavod za šport prevzel upravljanje bazena, se je stanje normaliziralo. Moti nas le, da nikoli ne vemo, kaj nas čaka naslednjo plavalno sezono. Tako je tudi letos, saj ne vemo, ali bomo oktobra, ko bi ga spet potrebovali, imeli balon. Zato upamo, da bo objekt na Bonifiki končan čim prej. Tam bi tudi lažje podaljševali zimsko sezono. Zadnje čase nisem slišal nič novega.”

> Komu predajate štafeto in kako se glasi vaše vprašanje?

Nejcu Potočniku , ki je trener in igralec Vaterpolo kluba Žusterna. Vprašal bi ga, kaj meni o minuli sezoni in kakšne načrte ima za naslednjo.” SANDI JERMAN


Najbolj brano