Platini pred suspenzom podal soglasje h kandidaturi za predsednika Fife

Etična komisija Mednarodne nogometne zveze je danes obelodanila senzacionalno odločitev. Iz nogometnega športa, z vseh ravni delovanja, je za 90 dni izključila predsednika Fife v odstopu Seppa Blatterja kot tudi predsednika Evropske nogometne zveze Michela Platinija, ki je tik pred suspenzom podal soglasje h kandidaturi za predsednika Fife.

Sepp Blatter Foto: Siggi Bucher
Sepp Blatter Foto: Siggi Bucher

ZÜRICH > Tako Blatter kot Platini sta se znašla v preiskavi švicarskega tožilstva zaradi sumov o finančnih nepravilnosti. Blatterju očitajo, da je televizijske pravice za prenose svetovnega prvenstva v letih 2010 in 2014 prodal nekdanjemu podpredsedniku Fife Jacku Warnerju za vsega 600 tisoč ameriških dolarjev, kar je le pet odstotkov resnične tržne vrednosti. Ta sumljivi posel naj bi se odvil leta 2006.

Predsednik Uefe Platini pa se je znašel v preiskovalnem kolesju zaradi spornega nakazila v višini 1,7 milijona evrov. Gre za sredstva, ki mu jih je nakazal Blatter. Oba, tako Blatter kot Platini, ostro zanikata kakršne koli nepravilnosti, češ da je šlo za povsem navadno izplačilo, povezano s Platinijevim svetovalnim delom.

Domnevne nepravilnosti je preiskala tudi Fifina etična komisija, po preiskavi pa je obema vodilnima moža nogometa, Blatterju in Platiniju, izrekla devetdeset dnevni suspenz. Za 90 dni je bil suspendiran tudi nekdanji generalni sekretar Fife Jarome Valcke, ki so ga prejšnji mesec razrešili vseh dolžnosti, očitajo mu vpletenost v preprodajo vstopnic na črnem trgu.

Elektronska sporočila, ki jih je Fifa predala švicarskim organom pregona, naj bi dokazovala Valckejevo krivdo in vpletenost v preprodajo vstopnic za prvenstva 2010, 2014, 2018 in 2022. Valcke je vse očitke sicer zanikal.

Zdaj 54-letni Valcke je bil generalni sekretar Fife od leta 2007 in je veljal za desno roko predsednika Blatterja, ki se bo zaradi korupcijskih afer v krovni nogometni organizaciji od funkcije poslovil na februarskem izrednem volilnem kongresu.

Nekdanjemu podpredsedniku Fife Južnokorejcu Chung Mong-joonu pa so za šest let prepovedali delovanja v nogometu ter mu izrekli tudi plačilo denarne kazni v višini 100.000 švicarskih frankov (91.500 evrov). Korejec je tako kot Platini kandidat za volitve Blatterjevega naslednika. Tretji kandidat je jordanski princ Ali bin al Hussein.

Fifina preiskovalna komisija je korejskega mogotca vzela pod drobnogled letos januarja zaradi domnevnega kupčkanja z glasovi in kandidaturami za svetovni prvenstvi 2018 in 2022. Južna Koreja je bila ena izmed kandidatk za SP 2022, na koncu ga je dobil Katar.

Velika neznanka je, kaj suspenz pomeni za prvega človeka evropskega nogometa Platinija, ki je tudi podpredsednik Fife, in njegovo kandidaturo za predsednika svetovne organizacije. Še pred uradno odločitvijo Fifine etične komisije je namreč Platini v posebni izjavi zanikal svojo krivdo za finančne malverzacije ter sporočil, da je danes zjutraj podpisal pisno soglasje h kandidaturi za predsednika Mednarodne nogometne zveze Fifa na volilnem kongresu, ki bo po napovedih 26. februarja prihodnje leto.

"Dvomi, povezani s Platinijevo kandidaturo niso vprašanje za Fifino etično komisijo, ampak za Fifino volilno komisijo, ki bo preverjala veljavnost in ustreznost kandidatur," je povedal tiskovni predstavnik Fifine etične komisije Andreas Bantel. Začasni suspenz tako Blatterja kot Platinija se bo namreč končal pred februarskim volilnim kongresom.

V kratkem sporočilu je Fifina etična komisija, pod predsedovanjem Hansa Joachima Eckerta potrdila kazni ter omenila, da lahko začasni suspenz Blatterja, Platinija in Valckeja še podaljšajo za dodatnih največ 45 dni. Navedla je tudi, da suspenz stopi v veljavo takoj, omenjenim štirim predstavnikom pa je v času suspenza prepovedano kakršno koli udejstvovanje v nogometu tako na nacionalni kot mednarodni ravni.

STA


Najbolj brano