Platini: Kar je preveč, je preveč

Dan pred predsedniškimi volitvami Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini prvega moža Fife Seppa Blatterja pozval k odstopu zaradi Fifine podkupovalne afere.

Michel Platini Foto: Wikipedia
Michel Platini Foto: Wikipedia

ZÜRICH > A ga je Sepp Blatter zavrnil, tako kot tudi druge nogometne konfederacije na čelu z azijsko in afriško, ki sta ključna Blatterjeva zaveznika.

Michel Platini je po današnjem sestanku Uefe dejal, da bo večina članic evropske zveze na petkovih volitvah podprla jordanskega princa Alija Bin Al Husseina, ki je edini protikandidat Blatterju. Slednji bo kandidiral že za peti mandat, potem ko je na čelu Fife od leta 1998.

Platini je na današnjem sestanku vodij nogometnih konfederacij Blatterja spet pozval k odstopu, prav tako pa tudi na poznejšem sestanku “ena na ena” v Blatterjevi pisarni. Obakrat neuspešno.

Uefa podpira Alija

Medtem ko se je Uefa odrekla bojkotu petkovega kongresa, pa je Platini predstavil novega asa iz rokava, na prepolni novinarski konferenci je izjavil, da Uefa razmišlja o tem, da se umakne iz vseh Fifinih tekmovanj, če bo Blatter znova izvoljen.

Uefa namreč podpira Alija, potem ko je švicarska policija v sredo aretirala sedem članov Fife v zvezi s podkupovanjem, švicarske oblasti pa preiskujejo tudi domnevne nepravilnosti pri dodelitvi svetovnih prvenstev 2018 in 2022 Rusiji in Katarju.

“Občudujem Fifo. Ampak kar je preveč, je preveč,” je uvodoma povedal Platini in nadaljeval: “Ne moremo tako nadaljevati s Fifo. To je hiša nogometa, kjer so pravila nedotakljiva, ampak kako naj jih igralci in navijači spoštujejo, če jih ti ljudje ne.”

Platini je pozdravil preiskavo ameriške FBI, saj “bo FBI naredil to, kar bi morala Fifa”. Pred predstavniki drugih konfederacij je Platini poudaril, da je čas 79-letnega Blatterja, ki je bil nekoč Platinijev mentor, potekel.

“Povedal sem mu, da se mora zavedati težavnosti okoliščin in da mora oditi,” je dejal nekdanji izvrstni nogometaš.

“Seppa je prizadelo, kar sem mu rekel. Z njim sem govoril kot s prijateljem. Bila sva skupaj, ko me je leta 1998 hotel za predsednika. Imava dolgo skupno zgodovino. Rekel sem mu, naj odide. Odvrnil je, da je prepozno, saj se bo kongres začel že čez par ur,” je še razkril Platini.

“Blatterju je zelo težko, preživlja hude čase”

“Blatterju je zelo težko, preživlja hude čase. Toda pripravljen se je boriti za novo zmago na volitvah,” je še povedal nekdanji francoski reprezentant in pojasnil, da bo vsaj 45 od 46 evropskih glasov na petkovih volitvah šlo v podporo Aliju, ki pa vseeno ni favorit v glasovanju 209 članic Fife.

“Mislim, da Sepp lahko izgubi volitve. Tega pa ne bi trdil pred včerajšnjimi dogodki. Po vsem, kar se je zgodilo, pa je veliko ljudi imelo vsega dovolj. Veliko bo sprememb, delali bomo naprej, bomo videli, če bo dovolj,” je zaključil Platini.

Izpostavil je še dejstvo, da Ali ne potrebuje denarja, “saj je princ”. S tem je tudi ošvrknil tiste, ki so se znašli v primežu policije zaradi obtožb o podkupovanju, s katerimi naj bi v zadnjih 25 letih pobrali več kot 150 milijonov evrov.

STA


Najbolj brano