Planica je pravi ponos

“Z zagonom tega sodobnega centra ne bomo več berači. Že res, da se lahko na Norveškem s takšno infrastrukturo lahko pohvali vsako manjše mesto, a je ta pridobitev za nas izjemno pomembna,” je ob petkovi otvoritvi Nordijskega centra Planica dejala dobitnica olimpijskega odličja v smučarskem teku Vesna Fabjan.

Nordijski center Planica Foto: Simon Maljevac
Nordijski center Planica Foto: Simon Maljevac

PLANICA > Pred dobrima dvema letoma smo v Primorskih novicah objavili obširen prispevek o gradnji sodobnega centra za smučarske teke in skoke v dolini pod Poncami, v katerem je direktor Zavoda Planica Jelko Gros odločno zatrdil, da bo projekt dokončan do septembra 2014. Kot je pri nas v navadi, se je gradnja sodobne infrastrukture zavlekla, v petek dopoldne pa je Gros v družbi predsednika vlade Mira Cerarja in ministrice Maje Makovec Brenčič vendarle prerezal otvoritveni trak in tudi uradnjo končal osemletna dela pri tej 40-milijonski investiciji.

Osrednji del projekta je zajemal obnovo in opremo skakalnic ter gradnjo tekaškega stadiona in spremljevalnega objekta za tekaške proge, sistem za umetno zasneževanje, žičnice, atletsko-nogometni stadion, kolesarske in sprehajalne poti, park kulturne dediščine ter informacijski prostor z gostinskim lokalom. Vsi objekti so dokaj premišljeno umeščeni v prostor, skakalni center pa je zasnovan pahljačasto, tako da je pogled nanj še toliko bolj navdušujoč.

Potek tekmovalnih tekaških prog v največji možni meri sledi konfiguraciji naravnega terena in gozda, tako da na ta način skuša ohraniti pristen in neokrnjen alpski ambient. “V zadnjem desetletju so bili naši skakalci kot ptički brez gnezda. Z gradnjo številnih skakalnic smo dobili izjemne vadbene razmere za vse starostne kategorije in v vseh letnih časih. Večino vadbenega procesa bomo lahko v prihodnje opravili v Planici, s čimer bomo prihranili kar precej denarja, ki smo ga doslej trošili za dolga potovanja. Našim skakalcem in skakalcem se je seveda veliko lepše na tekme pripravljati v domačem okolju,” je nad novo pridobitvijo navdušen glavni trener moške skakalne reprezentance Goran Janus, ki lahko nadzira treninge vseh starostnih kategorij.

Skakalni upi imajo ob na novo skonstruirani letalnici bratov Gorišek, ki je marca že gostila finale svetovnega pokala, na voljo kar sedem skakalnih objektov, prekritih z umetno maso. Med temi prevladuje prenovljena in osvetljena Bloudkova velikanka (HS - 139m). Novozgrajene skakalne objekte, ki jim dodano vrednost daje servisni objekt Čaplja, že s pridom izkoriščajo tudi tujci, katerih obisk se bo še dodatno povečal z otvoritvijo tekaških prog, v sklopu katerih so zgradili tri mostove in dodatne rolkarske proge.

Pravi “sladkorček” je osrednji objekt za smučarske teke, v katerem je vsa infrastruktura za izvedbo tekmovanj. V podzemnem dvoranskem delu se nahaja posebno tekališče za tek na smučeh, ki s sodobnim umetnim zasneževanjem omogoča treninge tudi poleti, zunanji startno-ciljni prostor pa bo v poletnih mesecih služil kot nogometno igrišče, prekrito z umetno travo. “Končno smo tudi tekači dobili sodoben center, kjer bomo lahko trenirali vse leto. Lahko zatrdim, da gre za daleč najboljši center v srednji Evropi. Predvsem se veselim snežne dvorane, v kateri bomo lahko tekli tudi poleti. Ne gre samo za tekme svetovnega pokala, ki jih bomo organizirali že januarja, temveč za ustvarjanje razmer za mlajše rodove,” je pojasnil vodja tekaških reprezentanc Marko Gracer. Osredna atrakcija objekta sta horizontalni in vertikalni vetrovnik, ki se raztezata čez več etaž, in bosta vrhunskim športnikom v veliko pomoč pri treningih in testiranju opreme, medtem ko se bodo v posebnem interpretacijskem centru obiskovalci lahko seznanili z bogato zgodovino Planice na interaktiven način. Poskrbljeno je tudi za adrenalinske odvisnike, ki se lahko z letalnice spustijo po jeklenici, športni navdušenci pa bodo lahko prve vrhunske preizkušnje v smučarskih tekih in skokih na novih objektih spremljali že v letošnji sezoni.

“Ko sem leta 2009 prevzel vodenje investicije, sem se zavedal, da ne bo lahko. Nisem si predstavljal, da nas bo čakalo toliko ovir, ki pa smo jih vendarle uspeli preskočiti. Ogromen delež so z zemljišči prispevali tudi prijazni domačini iz Rateč. Dobili smo center, v katerem se bodo kalili novi šampioni, v njem pa se bodo dobro počutili vsi obiskovalci,” je po uspešnem zaključku natanko 40.064.415,00 evrov vrednega projekta povedal Jelko Gros.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano