Pirančan Šuc remiziral z velemojstrom Zelčićem

Na portoroškem Bernardinu je v polnem teku 11. mednarodni šahovski turnir Portorož open 2017. Po več odpovedih v zadnjem hipu se je udeležba na turnirju zaokrožila na 113 igralcev in igralk iz 17 držav.

Rafal Antoniewski - prvi nosilec portoroškega turnirja.
Rafal Antoniewski - prvi nosilec portoroškega turnirja. 

PORTOROŽ >Kljub manjšemu številu udeležencev od napovedanega je turnir med najbolj množičnimi in kvalitetnimi doslej. Na njem igra pet velemojstrov, prvi nosilec je Poljak Rafal Antoniewski, med udeleženci je tudi lanski zmagovalec, Srb Aleksandar Kovačević. Najvišje postavljeni slovenski igralec je Mariborčan Georg Mohr.

Minuli konec tedna so odigrali prve tri kroge. Najprijetnejše presenečenje je pripravil piranski mojstrski kandidat Timothy Šuc. V drugem krogu je remiziral proti hrvaškemu velemojstru Robertu Zelčiću, enemu izmed glavnih favoritov za osvojitev prestižne lovorike. V tretjem krogu je premagal odličnega prekmurskega FIDE mojstra Tomislava Gruškovnjaka. Šuc si je doslej prislužil ogromnih 25 točk novega ratinga. Dobro je turnir začela tudi mlada postojnska FIDE mojstrica Ivana Hreščak. Po dveh lepih uvodnih zmagah je v tretjem krogu klonila proti kranjskemu mednarodnemu mojstru Leonu Maziju, za Mohrom najvišje postavljenim Slovencem na turnirju.

Turnir poteka na dveh lokacijah, v hotelu Histrion (dvorana Asteria) ter v pritličju Grand hotela Bernardin. Partije se vsak dan pričnejo ob 18. uri, le v soboto se bo zadnji krog pričel ob 10. uri.

Po treh krogih ima poln izkupiček osmerica sodelujočih, med njimi sta Mazi in Leščan Blaž Bratovič. V vodilni skupini ni prvega nosilca Antoniewskega, saj je v tretjem krogu le remiziral. Med Primorci je najbolje začel Šuc (2,5), po dve točki so zbrali Hreščakova, Pirančana Miha Vidic in Marko Habjan, Novogoričan Tine Markočič in Koprčan Rado Žerjal. Sinoči so odigrali četrti krog, z drevišnjim petim pa se bo turnir prevesil v drugo polovico.

ANDREJ ŽNIDARČIČ


Najbolj brano