Peter Sagan tretjič po vrsti svetovni prvak

Peter Sagan še naprej piše kolesarsko zgodovino. Osvojil je tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka v cestni dirki. Slovenski reprezentanti niso krojili razpleta.

Slovak Peter Sagan je na svetovnem prvenstvu v cestni dirki 
v Bergnu ubranil mavrično majico in postal prvi kolesar, ki je 
osvojil tri zlata odličja na SP po vrsti. Foto: STA
Slovak Peter Sagan je na svetovnem prvenstvu v cestni dirki v Bergnu ubranil mavrično majico in postal prvi kolesar, ki je osvojil tri zlata odličja na SP po vrsti. Foto: STA

BERGEN > Svetovno prvenstvo (SP) je dirka, kjer 200 kolesarjev vrti pedala skoraj 270 kilometrov, na koncu pa vselej zmaga Peter Sagan. Tako bi lahko na kolesarsko krajino prenesli znamenito izjavo nekdanjega angleškega reprezentanta Garyja Linekerja o uspešnosti nemške nogometne reprezentance.

Zmaga 27-letnega Slovaka v Bergnu pa le ni bila tako samoumevna ali preprosta. Sagan je kolesarski fenomen, čeprav je imel tokrat številčnejšo ekipo reprezentančnih pomočnikov kot ob prejšnjih dveh zmagoslavjih v Richmondu in Dohi. A ta ni primerljiva s kolesarskimi velesilami. Neformalna oziroma nadnacionalna zavezništva v karavani imajo na SP sicer svojo težo, a je tretja zaporedna zmagaPetra Sagana vendarle svojevrstni podvig. V ciljnem sprintu 30 kolesarjev je ugnal tudi domačega aduta, aktualnega evropskega prvaka Alexandra Kristoffa, in zmago posvetil v prometni nesreči preminulemu Micheleju Scarponiju, ki bi jutri praznoval rojstni dan. ”Tretji zaporedni naslov svetovnega prvaka mi ne bo spremenil življenja. V srcu pa čutim, da sem naredil nekaj posebnega,” je povedal Sagan, ki bo tako še naprej nosil mavrično majico svetovnega prvaka.

V cestni dirk deklet elitne kategorije je najboljšo slovensko uvrstitev na svetovnih prvenstvih dosegla Urša Pintar z 22. mestom. Ajdovka Polona Batagelj je bila 26. Obe sta dirko končali v prvi zasledovalni skupini z zaostankom 28 sekund za novo svetovno prvakinjo, Nizozemko Chantal Blaak. Med mladinci je Aljaž Jarc zasedel 37. mesto, naslov pa je osvojil Danec Julius Johansen.

Dirka v Bergnu se je razvnela ob zadnjem vzponu na Lososov hrib, ko so stik z najboljšimi izgubili tudi aduti slovenske reprezentance, v kateri nimamo specialista za klasične enodnevne preizkušnje. Idrijčan Jan Tratnik je odstopil, reprezentančni kolegi pa so bili oddaljeni od vrha. Kapetan Luka Mezgec v zadnjem krogu ni zdržal ritma najboljših. S 43. mestom in zaostankom dveh minut in pol je na Norveškem še najvišje segel Luka Pibernik. ASO


Najbolj brano