Peter Prevc zmagal v Sapporu skupaj s Kotom

Peter Prevc je zmagal na tekmi za svetovni pokal smučarjev skakalcev v japonskem Sapporu (143 in 134 m, 260,2); prvo mesto si je delil s Poljakom Maciejem Kotom (139 in 138 m, 260,2). Tretji je bil Avstrijec Stefan Kraft (137 in 139 m, 257,5). Prevc je četrto leto v nizu slavil v Sapporu, dosegel pa je 22. zmago v svetovnem pokalu.

Peter Prevc Foto: STA
Peter Prevc Foto: STA

SAPPORO > V finalu sta nastopila še dva Slovenca; Anže Lanišek je bil 24. (121,5 in 113 m, 188,7), Anže Semenič pa 26. (118 in 116,5 m, 180,1).

Preostali slovenski skakalci so ostali brez točk. Jurij Tepeš je končal na 31. mestu (117,5 m, 89,7), Cene Prevc je bil 44. (110,5 m, 76,1), Jernej Damjan 47. (110,5 m, 74,5), Domen Prevc pa zadnji, 50. (97 m, 47,4).

“Res sem vesel, da se je danes razpletlo, kot se je. Po poskusnem skoku ni najbolje kazalo, smo pa hitro videli, kaj je treba spremeniti. Tako sem v prvi seriji opravil dober skok in sem imel še srečo z razmerami. Vse skupaj se je dobro razpletlo in lepo je bilo ponovno poslušati himno meni v čast. Očitno se v času, ko potuješ tako dolgo na Japonsko, misli umirijo in se lahko dobro pripraviš na tekmo in jo dobro opraviš. Tokat mi je uspelo, bomo pa videli, kako se bo z mano glava še igrala ... Včeraj sem se zbudil ob pol enih zjutraj, pa sem bil potem tri ure pokonci, preden sem znova zaspal. Kakšno noč se zbudim ob štirih zjutraj. Bo pa, ne glede na to, dovolj časa za regeneracijo, poleg tega pa smo vsi na istem in se nimamo kaj pritoževati. Vesel sem, da imam tu že nekaj let dobro statistiko na sobotnih tekmah, kar je res lepo, še posebej, če pogledamo, kako nam jo lahko tu zagode vreme,” je povedal Peter Prevc.

Prva zmaga za Kota

Poljak Maciej Kot pa je po svoji prvi zmagi v pokalu dejal: “Vesel sem svoje prve zmage ter tudi tega, da ob meni stoji najboljši skakalec minule sezone.”

Peter Prevc je dosegel 64. posamično zmago za slovenske smučarske skoke v svetovnem pokalu, sam pa je na najvišji stopnički zadnjič stal na lanskem finalu 20. marca v Planici, kjer je po izjemni sezoni rekordov prejel veliki kristalni globus.

V tej sezoni mu ni steklo po željah in je pred Sapporom le dvakrat stal na zmagovalnih stopničkah; tretji je bil v finskem Kuusamu 25. novembra lani, potem pa je to mesto osvojil še na ekipni tekmi 21. januarja v Zakopanah, ko je bil tudi najboljši posameznik dneva. Po poljski turneji je vse uspešneje nastopal na nemški in se štirikrat zapored uvrstil med deseterico, od tega na četrto mesto z ekipo v Willingenu, to mesto pa je bilo pred Sapporom tudi najvišja posamična uvrstitev, ki jo je zabeležil na letalnici v Oberstdorfu 5. februarja.

Tekma v Sappooru pa se ni začela po slovenskih notah. Po slabih nastopih uvodne peterice je šesti slovenski nastop v uvodni seriji začel prav Peter Prevc in je moral zaradi neugodnih vetrovnih razmer najprej zapustiti startno rampo, ko pa je zagorela zelena luč in je z zastavico zamahnil še slovenski trener Goran Janus, je izkoristil izjemne pogoje in poletel 143 m, kar je le pol metra manj od uradnega rekorda skakalnice. Peter Prevc ni doskočil v telemark in je dobil 18 točk odbitka zaradi zelo ugodnega vetra. Najprej ga je za sedem desetink točke ugnal Nemec Andreas Wellinger, nato pa za 3,8 točke še Kot, oba sta skočila 139 m.

Nato ga je povsem polomil na japonskem razglašeni Domen Prevc, namerili so mu 97 m, s tem je tekmo končal na zadnjem mestu, obenem pa je nastop v finalu omogočil Semeniču, ki je začel drugo serijo; Tepeš je finale zgrešil za pičlo desetinko.

Tik pred Petrom Prevcem je v finalu nastopil Kraft in z zmagovalnega odra na četrto mesto potisnil Wellingerja, ki je skočil devet metrov manj. Pred njim je ponovno dober nastop opravil Peter Prevc, ki pa je moral znova dol z zaletne rampe. Ko se je vrnil, se je veter umiril in odvzeli so mu le 4,6 točke za pomoč vetra; Kraftu kar 15,6. Na vrhu je bil le še Kot in po daljši negotovosti je bilo na koncu jasno, da bodo zaigrali obe himni, najprej poljsko, nato pa še Zdravljico za potrditev vrnitve najstarejšega od treh bratov Prevc na sam svetovni vrh. Sedaj je na 11. mestu skupnega seštevka pokala (449) in se vse bolj približuje desetemu Poljaku Piotru Žyli (490).

Nepredvidljiva tekma

Dvakratni olimpijski prvak in zmagovalec novoletne turneje Poljak Kamil Stoch, deseti po prvem skoku, je bil na koncu šele 18., vendar je ohranil mesto na čelu svetovnega pokala (1080), Norvežan Daniel Andre Tande, tokrat sedmi, pa je na drugem mestu (989) zmanjšal zaostanek na manj kot 100 točk. Tretji je Kraft (980), četrti pa Domen Prevc (867), zadnji slovenski zmagovalec tekem za svetovni pokal pred Sapporom; slavil je v Engelbergu 18. decembra lani. V Sapporu se tokrat s skakalnico še ni spoprijateljil.

V poskusni seriji pred tekmo je najbolje kazalo Damjanu, ki je bil tretji, Lanišek pa sedmi. Peter Prevc je bil sicer najboljši že v kvalifikacijah; s skokom, dolgim 138 metrov, je za deset metrov preskočil konkurenco.

“Tekma je bila težka, kot vedno v Sapporu. Bila je zelo nepredvidljiva, tu mislim na veter. Konkurenca je popolna, za razliko od prejšnjih let so tukaj vsi najboljši. Če v taki konkurenci narediš dva odlična skoka, je zmaga tu. Peter od novoletne turneje naprej lepo stopnjuje nastope, lepo se čuti in to je to,” je bil Prevčeve zmage vesel slovenski trener Goran Janus, manj pa je bil zadovoljen z večino preostale ekipe: “Čestital bi obema Anžetoma, tako Lanišku kot Semeniču, ostali del ekipe pa ima jutri popravni izpit. Nova tekma, nov dan. Pri Domnu je zanimivo, da v teh dveh dnevih enostavno ni pokazal nič. Upam, da bo jutri precej bolje.”

V nedeljo bo v Sapporu še druga tekma, ki se bo začela s prvo serijo že ob drugi uri zjutraj po slovenskem času.

STA


Najbolj brano