Petarda in pot v Baku

Vsakršna bojazen pred gostovanjem kanarčkov v Črni gori je bila odveč. Tako slabega tekmeca že dolgo ni imel! Koper je gostitelje od prve do zadnje minute povsem nadigral in že lahko razmišlja o naslednjem tekmecu, 20 milijonov evrov vrednem Neftčiju. Čelik Nikšič : Luka Koper 0:5(0:2).

Koprski nogometaši (v belih dresih) so v Nikšiču povsem nadigrali gostitelje
Koprski nogometaši (v belih dresih) so v Nikšiču povsem nadigrali gostitelje 

Kljub napovedim, da naj bi Koprčane čakalo uvodnih 20 minuti pritiska železarjev, o tem ni bilo ne duha ne sluha. Edini pravi tekmec je bilo vreme. Včeraj je bilo še za stopinjo ali dve bolj vroče (33 stopinj Celzija), k sreči je vročino vsaj malo hladil občasen veter. Čelik je namreč zaigral brez trenerja na klopi, saj je dosedanji Slavoljub Bubanja formalno brez pogodbe, zato sploh ni sedel na klop.

Stadion Kraj Bistrice, gledalcev 500, sodnik Stefanski (Poljska) 7,5. Strelci - 0:1 Palčič (22), 0:2 Halilović (37), 0:3 Čovilo (49), 0:4 Čovilo (86), 0:5 Guberac (88). Čelik Nikšič: Giljen 7, Jovović 4, Bubanja 4,5 (od 53. Bulatović 4,5), Vuković 4,5, Videkanić 4,5, Adrović 4,5, Brnović 4,5, Prtenjak 4,5, Đalac 4,5, Ivanović 4,5 (od 79. Nikolić), Kalezić (od 82. Božović). Luka Koper: Radošević-, Hadžić 7, Halilović 7, Blažič 7, Čovilo 7,5, Guberac 7, Ivetić 7, Palčič 7, Črnigoj 7 (od 80. Žibert-), Galešić 7 (od 68. Lotrič 7), Štromajer 7 (od 61. Pučko 6,5). Trener: Rodolfo Vanoli. Rumeni kartoni: Ivanović; Hadžić, Lotrič; rdeč karton: Jović (74 - udarec igralca brez žoge).

Koprčani so od prve minute prevzeli popoln nadzor nad tekmo in že po prvem kotu IviceGuberca je Denis Halilović z glavo zatresel prečnik. Kanarčki so valili napad za napadom, vendar je vedno zmanjkala zadnja podaja ali konkretnejši zaključek. Gol je visel v zraku, ko je Črnigojev strel ubranil daleč najboljši domači igralec, vratar Vladan Giljen (nekaj časa je poskušal srečo v portugalskem Nacionalu), potem pa je škofjotska naveza zrežirala koprsko vodstvo. Mlajši Domen Črnigoj je serviral žogo Mateju Palčiču, ki je - tako kot lani v prvenstvu - začel koprsko strelsko sezono. “S tekmo smo zelo zadovoljni, saj smo dosegli pet zadetkov, prejeli pa nobenega. Nikogar ne smemo podcenjevati in tako tudi Čelika nismo. Žoga je tekla od noge do noge, že po desetih minutah pa je bilo jasno, da jim lahko nasujemo več zadetkov. Praktično smo že v drugem krogu,” je povedal Palčič.

Po seriji napadov je vodstvo podvojil Halilović, tokrat iz prekinitve. Goran Galešić je izvajal kot, žoga se je v kazenskem prostoru odbila do centralnega branilca kanarčkov, ki je z glavo žogo potisnil v mrežo.

Čelik je šele v 41. minuti zmogel prvi konkreten napad proti koprskemu golu, toda napadalec Božidar Prtenjak ni uspel zaposliti soimenjaka Božidarja Radoševića, ki se je bolj ali manj dolgočasil vseh 90 minut. Domače akcije so se namreč praviloma končale z odvzemom žoge na robu kazenskega prostora. Vmes je stotnija glasnih domačih nogometašev z burnim negodovanjem in skandiranjem proti upravi kluba zapustila mestni stadion, ostali pa so koprske akcije nagrajevali z aplavzi.

Tudi v drugem polčasu se je nadaljevala podobna zgodba in dolgočasno bi bilo opisovati koprske akcije. Omeniti velja vratnico Mitje Lotriča, ki je izsilil tudi izključitev Vasilija Jovovića ter še tri zadetke. Kar ni - po podaji Perice Ivetića - uspelo Jaki Štromajerju, je v gneči z glavo uspelo visokemu Miroslavu Čovilu za 3:0, potem pa še za 4:0, petardo v domači mreži pa je tik pred koncem razpočil še Ivica Guberac.

Koprska delegacija je z mislimi že v prestolnici Azerjbejdžana, čeprav tega javno ne bo še nihče rekel. Še najmanj trener Rodolfo Vanoli, ki kljub visoki prednosti razmišlja le o naslednji tekmi: “Saj veste, jaz nikoli ne želim napovedati predaleč naprej. Čez teden je še povratna tekma v Kopru. Čeprav se komu morda zdi, da je bila tekma lahka, ni bilo tako, saj smo morali kar garati. Do 1:0 so tekmeci še skušali igrati na protinapade. Glede na vse, kar se je dogajalo v teh treh letih, je bilo igranje v Evropi občasno oddaljen sen. Zdaj se nam odpirajo nova obzorja in tudi uresničitev želje - da bi prvič preskočili prvi predkrog tega evropskega tekmovanja.”

Koprčani se bodo domov vrnili danes proti večeru. Kljub visoki zmagi dopoldne ne bodo imeli prosto, saj načrtujejo še lažji trening. Povratna tekma proti Čeliku, ki se bo na pot do slovenske Istre (ekipa bo prenočila v Simonovem zalivu) odpravil za avtobusom, bo prihodnji četrtek ob 20.30 na Bonifiki.

ROK MAVER


Najbolj brano