Pedrosa končal zmagoviti niz Marqueza

Marc Marquez ne bo postavil novega rekorda po številu zaporednih zmag v sezoni elitnega motociklističnega prvenstva. Potem ko je svetovni prvak dobil prvih deset dirk sezone 2014, se mu je zataknilo na 11. v češkem Brnu, kjer je slavil njegov moštveni sotekmovalec Dani Pedrosa, sam pa je končal le na četrtem mestu.

Marc Marquez ne bo postavil novega rekorda po številu zaporednih zmag v sezoni elitnega motociklističnega prvenstva
Marc Marquez ne bo postavil novega rekorda po številu zaporednih zmag v sezoni elitnega motociklističnega prvenstva 

BRNO > V skupnem seštevku se seveda ni prav veliko spremenilo, saj je Marquez obdržal prvo mesto, le prednost pred tekmeci je zdaj nekoliko manjša. Marquez ima zdaj 263 točk, današnji zmagovalec Pedrosa 186, Rossi 173, Lorenzo pa 137. Bolj je za mladega španskega zvezdnika pomembno, da vsaj v tej sezoni še ne bo mogel premagati legendarnega Giacoma Agostinija, ki je po deset zmag v sezoni dosegel trikrat (1968, 1969 in 1970), tekmeci pa so dobili prvi znak, da Marquez vendarle ni nepremagljiv.

Že start je nakazal, da tokrat Marquezu ne bo šlo po željah. Pred skoraj 140.000 navijači na dirkališču v Brnu je namreč začel slabo, za začetek sta pobegnila Ducatijeva dirkača Andrea Iannone in Andrea Dovizioso, ki pa prvih mest nista zadržala. Kmalu sta se v ospredje prebila Lorenzo ter Pedrosa, slednji se je na čelo prebil v šestem krogu, vodstva pa ni več izpustil iz rok. Pa tudi Rossi je dobro napadal - še posebej, ker ga je oviral poškodovani mezinec, posledica padca v sobotnih kvalifikacijah. Prav italijanski veteran, tokrat je nastopil že na 245. dirki v elitni konkurenci, je imel največ opravka z Marquezom, nazadnje pa ga je znal zadržati na četrtem mestu, sam pa si je priboril stopničke. Mladi Španec je po desetih zmagah v sezoni tokrat ostal prvič celo brez zmagovalnega odra, potem ko ga je v boju za tretje mesto sredi dirke prehitel Rossi.

"Vesel sem, da sem na zmagovalnih stopničkah. Težko je bilo, tudi zato, ker sem imel zdravstvene težave s prstom. Imel sem dober ritem, na koncu sem pridobival, vesel pa sem, da mi je enkrat uspelo premagati tudi Marca," je dogajanje strnil Rossi.

V ospredju sta bila kljub Marquezovemu porazu dva Španca, zmagal pa je Hondin drugi voznik Pedrosa. Začel je šele s petega startnega mesta, toda dobra predstava ga je popeljala na vrh. Ugnal je tudi Lorenza, Yamahin dirkač se po slabšem začetku sezone počasi vrača in se je tokrat tretjič zapored uvrstil na zmagovalne stopničke.

Pedrosa je tako ponovil zmago v Brnu, kjer je slavil že leta 2012. "Nisem pričakoval in načrtoval, da se bo dirka razvijala tako. Moral sem spremeniti načrte in takoj napasti, uspelo mi je obdržati ritem, dokler nisem prišel naprej. Imel sem nekaj težav z zadnjo gumo, toda na srečo sem bil še vedno dovolj močan predvsem v zavojih," je zmago pospremil Pedrosa.

Razplet s prvim porazom Marqueza v sezoni je zasenčil dogajanje v šibkejših razredih, kjer pa so navijači lahko videli nevsakdanjo napako Alexa Rinsa v razredu moto3. Španec je namreč že krog pred koncem začel slaviti zmago, nazadnje pa je zdrsnil celo na deveto mesto. Zmagal je Francoz Alexis Masbou, kar je bila zanj prva zmaga v karieri (s 133 nastopi pa je postavil še rekord po dolžini čakanja na prvo zmago), drugi je bil Italijan Enea Bastianini, tretji pa Britanec Danny Kent, kar 16 dirkačev pa je končalo v razmaku dveh sekund.

V razredu moto2 pa je vodilni v SP Španec Esteve Rabat prevladoval tudi v Brnu in slavil pred Fincem Miko Kalliom, tretji je bil Nemec Sandro Cortese.

Sezona se bo nadaljevala 31. avgusta z dirko v Silverstonu.

STA


Najbolj brano