Parma FC v stečaju: tudi poplačilo ND Gorica?

Nekdanji sponzor Parme in Gorice Energy TI zahteva sodno zamrznitev 4,6 milijona evrov osebnega premoženja nekdanjega predsednika Parme Tommasa Ghirardija.

V rumenem Parminem dresu je po prestopu iz Kopra pred 15 leti 
poklicno nogometno pot začel  Zlatko Dedić. Foto: Reuters
V rumenem Parminem dresu je po prestopu iz Kopra pred 15 leti poklicno nogometno pot začel Zlatko Dedić. Foto: Reuters

PARMA > Potem ko smo spomladi spremljali pravo telenovelo o propadanju Parma FC, se v zadnjem obdobju daleč od oči javnosti še vedno vodi stečajni postopek zoper klub, ki je še lani nastopal v serie A. Zaradi dveletne povezave z ND Gorica je zgodba zanimiva tudi za naš prostor. Stečajna upravitelja na šestih dražbah nista uspela prodati kluba, ki bi ob prodaji lahko tekmoval v drugi ligi. Čeprav je obstajalo zanimanje investitorjev, ti kljub trdim pogajanjem niso pravočasno dobili verodostojnih odgovorov na skupen dolg kluba. Tako so v mestu v pokrajini Emilija ustanovili novi klub, Parma Calcio 1913, ki ga v četrti ligi (serie D) uspešno vodi nekdanji trener Gorice Luigi Apolloni.

Kaj si lahko obetajo v Novi Gorici?

Medtem stečajna upravitelja Angelo Anedda in Alberto Guiotto nadaljujeta s stečajnim postopkom Parma FC. Priznala sta kar za 107 milijonov evrov terjatev, kolikor tudi znaša končni dolg. Za 51 milijonov evrov je prednostnih terjatev, med katere naj bi sodile tudi terjatve ND Gorica. Največji upnik je nekdanji nogometaš Antonio Cassano s terjatvijo 1,7 milijona evrov. Priznane terjatve se nanašajo na 76 nekdanjih nogometašev in trenerjev kluba.

Na drugi strani pa še ni znana višina stečajne mase. Ko bo, bo znan tudi odstotek, v katerem bodo poplačane prednostne terjatve. Stečajnikoma je na dražbi uspelo prodati vse lovorike kluba, ki jih je za 50.000 evrov kupil nov mestni klub - Parma Calcio 1913. S tem so poskrbeli, da je nova ekipa vsaj na simbolni ravni podedovala slavno preteklost propadlega moštva.

Vzporedno s stečajnim postopkom tečejo tudi kazenski postopki proti posameznikom, ki so vodili klub, v prvi vrsti proti nekdanjemu dolgoletnemu predsedniku Tommasu Ghirardiju, direktorju Pietru Leonardiju ter zadnjemu predsedniku Giampietru Manentiju. Ta je do denarja za delovanje moštva poskušal priti na nezakonit način, s tatvinami sredstev s kreditnih kartic s pomočjo kriminalnih združb. Sodišče mu je že izreklo prepoved opravljanja vseh funkcij v italijanskem nogometu za obdobje petih let.

V preiskavi tudi Milan z Gallianijem

Ghirardiju je na prste stopil tudi njegov nekdanji poslovni partner, družba Energy TI. Ta je bila pred dvema sezonama nekaj časa tudi sponzor ND Gorica. Zaradi suma osebne odgovornosti Ghirardija, ki naj bi med pogajanji za prodajo delnic kluba omenjenemu podjetju prikazoval mamljivo finančno stanje Parma FC, so na sodišču v Brescii predlagali zamrznitev njegovega osebnega premoženja v višini 4,6 milijona evrov. Energy TI je namreč poldrugo leto pred propadom tudi vstopil v lastniško strukturo delniške družbe Parma FC z deset odstotnim lastniškim deležem, bil je tudi sponzor moštva. Direktor Roberto Giuli je pojasnil: “Danes se kaže, da smo mi žrtve celotne situacije. Na skupščini lanskega junija so nam predstavili pozitivno stanje. Sedaj vemo, da so bili podatki prirejeni. Bili smo zavedeni, zato zahtevamo osebno odgovornost Ghirardija. Zaščitili bomo naše interese.” Odločitev sodišča bo znana v naslednjih tednih.

V preiskavi se je znašel tudi Milan in njegov glavni operativec Adriano Galliani. Milan je od Parme - januarja, ko je bila finančna situacija že zelo kritična - kupil branilca Gabriela Paletto. Čeprav je bila njegova tržna vrednost precej višja, je zanj odštel samo 2,5 milijona evrov, kar pri tožilstvu vzbuja sum na oškodovanje upnikov ter goljufijo. Glede na zapletena razmerja, je epilog zgodbe o stari, propadli Parmi še zelo daleč.RN


Najbolj brano