Pariz (še) ni nogometna prestolnica

Prva od peterice nominalno najmočnejših državnih nogometnih lig v Evropi, ki bo pognala tekmovalne motorje, bo francoska. V petek bo prvenstveno sezono odprl prvak Paris-Saint Germain, ki bo gostoval pri Lillu.

Alexandre Lacazette je bil v pretekli sezoni s 27 goli najboljši 
strelec francoskega prvenstva.  Foto: Laurent Cipriani
Alexandre Lacazette je bil v pretekli sezoni s 27 goli najboljši strelec francoskega prvenstva.  Foto: Laurent Cipriani

NOVA GORICA > Francosko prvenstvo je v zadnjih treh sezonah v znamenju kluba iz francoskega glavnega mesta. Kamor se vključijo katarski lastniki, je omejitev le nebo. To velja tudi za Paris-Saint Germain, ki po denarnih vložkih izstopa in je za preostale francoske klube nedosegljiv. Pariz kot ena najbolj priljubljenih svetovnih prestolnic nudi tudi vse čare metropole, zato igralci v kombinaciji z bajnimi denarnimi pogodbami niti ne pomišljajo, da bi zapustili hitro rastoči PSG.

Denar je, toda...

Francoski prvak pa ima eno težavo, ki lahko v evropskih okvirih oziroma v pohodu na želeno ligo prvakov postane velika. Za razliko od rokometne podružnice, ki sta se ji med drugim denimo pridružila Nikola Karabatić in Mikkel Hansen, ne morejo privabiti najboljših igralcev na svetu. Denar sicer ni težava. Za Lionela Messija, Cristiana Ronalda ali Paula Pogbaja ponujajo vrtoglave odškodnine in plače, a v svoje vrste ne morejo privabiti zvezdnikov iz vrhunskega nogometnega razreda. Thiago Silva, Edinson Cavani, Marco Verratti, Ezequiel Lavezzi, Javier Pastore, Thiago Motta, Salvatore Sirigu in ne nazadnje Zlatan Ibrahimović, ki tvorijo okostje pariške ekipe, so sijajni nogometaši. Ta čas poškodovani Ibrahimović, ki sicer pogosto menja klube - v tem prestopnem roku se pogreva vrnitev v Milan ali selitev v Turčijo - lahko brez zadrege uvrstimo med zunajserijske, pomenljiv pa je skupni imenovalec naštetih igralcev. Vsi so prišli iz italijanskih klubov, ki so z izjemo Juventusa v zadnjem desetletju občutili recesijo in so potrebovali svež denar oziroma odškodnine. Teh pa Parižanom ni bilo težko plačati.

Toda kako privabiti ase iz Barcelone, Reala ali angleškega prvenstva, če jih klubi niso pripravljeni pustiti oziroma nogometaši ne čutijo potrebe za menjavo okolja. V rokometu je le en PSG, v nogometu pa jih je vsaj ducat, ki lahko izpolnijo želje slehernega igralca. V bližnji prihodnosti pa se utegne položaj zasukati v prid francoskega kluba in francoskega nogometa nasploh. Prihodnje leto bo namreč Francija gostila evropsko prvenstvo, Michel Platini pa bo z veliko verjetnostjo zasedel predsedniški položaj svetovne nogometne zveze. In ne pozabimo, Katar bo leta 2022 pripravil svetovno prvenstvo. V pariškem klubu imajo denar in, kot kaže, tudi potrpljenje.

Za zdaj PSG ni posegal po odmevnejših okrepitvah, brskali so predvsem po francoskem igralskem bazenu. V svoje vrste so privabili nekaj novincev iz domače lige, opravili pa so tudi rošado zveznih igralcev. Iz Tottenhama so pripeljali Benjamina Stamboulija, v Anglijo pa se je podal Yohan Cabaye. Sicer pa je prestopni rok še dolg, v kratkem se obeta prihod Angela di Marie. V vsakem primeru pa so izbranci Laurenta Blanca glavni favoriti za četrti zaporedni naslov državnega prvaka. Rekordni niz Lyona, ki je bil na francoskem prestolu nepretrgoma med letoma 2002 in 2008, bo ostal, v bližnji prihodnosti pa bi utegnil biti v klubskih razmerjih moči v Franciji ogrožen.

Pariški izzivalci

Prav Lyon se je v pretekli sezoni s Hubertom Fournierjem na klopi po nekaj letih premora vrnil v vrh domačega prvenstva in si z drugim mestom tudi zagotovil vstopnico za ligo prvakov. Na tržišču ni bil preveč aktiven. Iz Manchester Uniteda so pripeljali brazilskega branilca Rafaela, ostali pa so brez nekoč velikega upa francoskega nogometa Yoanna Gourcuffa, ki bi utegnil okrepiti Arsenal. So pa zato pri Lyonu (za zdaj) zadržali najboljšega strelca francoskega prvenstva v pretekli sezoni Alexandra Lacazetta, ki naj bi ga prav tako snubili londonski topničarji.

Pet največjih letošnjih prestopov v francoske klube (v milijonih evrov):
> 1. Ivan Cavaleiro (Benfica-Monaco, 15)
> 2. Adama Traore (Lille-Monaco, 14)
> 3. Serge Aurier (Toulouse-PSG, 10)
> 4. Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt-PSG, 9,5)
> 5. Guido Carrillo (Estudiantes-Monaco, 8,8).

Na tržnici je bil zelo dejaven Monaco. Klub iz kneževine je spet precej menjal. V pretekli sezoni, ko je naenkrat ostal brez Jamesa Rodrigueza in Radamela Falcaa, je z novim trenerjem, Portugalcem Leonardom Jardimom, potreboval kar nekaj časa, da je strnil vrste in se preobrazil v čvrsto ekipo, ki poredko prejema gole.

Letos so spet precej prevetrili svoje vrste. Ostali so brez bolgarskega veterana v napadu Dimitra Berbatova, zato pa sta prišla precej mlajša ofenzivna nogometaša Ivan Cavaleiro iz Benfice in Guido Carrillo iz argentinskega Estudiantesa. Morda bodo še bolj pogrešali domačega upa Geoffreyja Kondogbio v zvezni vrsti. Priključil se je Interju, iz Milana pa je prišel na posodo Stephen El Shaarawy, ki je sicer napadalno usmerjen nogometaš. Namesto Kondogbie so iz Lilla pripeljali 20-letnega malijskega zveznega igralca Adamo Traoreja. Lani je bil Monaco v ligi prvakov enako uspešen kot PSG. Prebil se je v četrtfinale, kjer ga je za las izločil Juventus. Francoska liga je bila lani med najzanimivejšimi. Dolgo je vrh lestvice presenetljivo zasedal Marseille. Moštva Marcela Bielse tako ali tako igrajo privlačen nogomet, ki je bil še posebej učinkovit. V končnici prvenstva mu je pošla sapa ter je zaostal tudi za Monacom in tretjim mestom, ki vodi v kvalifikacije za ligo prvakov. Marseille je v prestopnem roku ostal brez nekaj vidnih adutov, tudi najboljšega strelca Andreja Gignaca. Ekipi pa sta se priključila dva na mednarodni sceni prekaljena nogometaša, Abou Diaby in Lass Diarra.

Favoriti na stavnicah:
> 1. PSG (1,14/1)
> 2. Monaco (11/1)
> 3. Lyon (12/1)
> 4. Marseille (21/1)
> 5. Bordeaux (101/1)
> 5. St. Etienne (101/1).

Zanimivo bo videti, kaj lahko v svoji drugi trenerski sezoni na klopi še enega slovitega francoskega kluba, Bordeauxa, opravi nekdanji francoski reprezentant in branilec Bayerna Willy Sagnol. V ekipi ne bo več vratarja Ažbeja Juga, ki je sicer le občasno dobil priložnost na vratih prve ekipe. Podal se je v lizbonski Sporting in, kot kaže, v francoski Ligue 1 v novi sezoni ne bo slovenskega nogometaša.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano