Paljk je odločil o naslovu

Pred tekmo je bilo v zraku le eno vprašanje: bo po delnem spodrsljaju Maribora v Celju Olimpiji uspelo vsaj deloma odpreti boj za prvaka, ki se je še v petek zdel že dokončno odločen? Odgovor je jasen: naslov državnega prvaka se očitno vrača v Maribor, zmajem pa ostaja zgolj še pokalno tekmovanje, kjer pa jih tudi čaka mariborska ovira.

Gostitelje (v zelenih dresih) je v vodstvo popeljal Leon Benko 
(št. 26).
Gostitelje (v zelenih dresih) je v vodstvo popeljal Leon Benko (št. 26). 

LJUBLJANA > Olimpija je sinoči res prekinila niz porazov v uvodu v drugi del državnega prvenstva, a ji točka, osvojena proti agresivnim kozlom, ne pomeni veliko. Razlika med moštvom iz prestolnice in vijoličastimi je namreč velikih deset točk. Tudi za koprske nogometaše se položaj na lestvici ni spremenil in v društvu izenačenih ekip ostajajo na šestem mestu.

Vodstvo ljubljanskega kluba je posebej za to tekmo na široko odprlo vrata stadiona v Stožicah. Zastonjsko vabilo je dobro zapolnilo tribune, ki so z medlimi aplavzi dočakali predstavitev domačega moštva, nekaj žvižgov je bil deležen le trener Marijan Pušnik. Green dragonsi so z vzkliki “Hočemo zmago” jasno povedali, kaj želijo, pa tudi Pušnik je zelo kmalu z njihovega sektorja dobil “porcijo”.

Olimpija : Koper 1:1 (1:0)

Stadion Stožice, gledalcev 6500, sodnik Jug (Čiginj) 7. Strelca - 1:0 Benko (19), 1:1 Paljk (54).

Olimpija: Vidmar 6, Štiglec 6, Klinar 6, Mitrović 6, Bajrić 5,5, Ilić 6, Cretu 5,5 (od 74. Avramovski-), Tijanić 5,5 (od 62. Alves 6), Boateng 6 (od 50. Wobay 6), Benko 6, Eleke 7. Trener: Marijan Pušnik.

Koper: Antolović 7, Paljk 7,5, Andrejašič - (od 26. Križman 6), Datković 6, Gregov 5,5, Kokorović 6,5, Hodžić 6, Pranjić 7 (od 71. Krivičić-), Pučko 5,5, Pekuson 6, Ibričić 6,5. Trener: Igor Pamić.

Rumena kartona: Pranjić; Avramovski.

Koprski trener Igor Pamić se je držal preverjenega recepta in je le malenkostno (po sili razmer) spremenil prvo enajsterico. Medtem je imel Pušnik težje delo, kako sestaviti ekipo, ki je bila pred enim samim imperativom.

Z izjemo samostojne akcije Senijada Ibričića v uvodu tekme, ko je po odvzeti žogi še vrgel iz takta domačo obrambo in streljal (Nejc Vidmar s tem ni imel prevelikih težav), so nato pobudo prevzeli domači. Čeprav ne za dolgo. Olimpija je praviloma s prodori po bokih, kjer sta močan pritisk vršila hitra Kingsley Boateng in Blessing Eleke, našla nekaj vrzeli v koprski obrambi. Eleke je v prvem polčasu skušal izsiliti najstrožjo kazen, a se je sam spotaknil, sodnik Matej Jug pa mu ni nasedel, za razliko od enega njegovih kolegov minuli teden v Mariboru.

+ Dober izplen minulih krogov je kozlom vlil primerno samozavest, zagotovo pa jim je lahko v vseh pogledih zgled Danijel Pranjić.

- Zadetek Olimpije je padel prepoceni, pa tudi sicer je koprska obramba domačim napadalcem prevečkrat omogočila neovirane strele proti golu.

Ko je Koper nekako vzpostavil ravnovesje na igrišču, je Antolović moral po žogo v mrežo. V kazenskem prostoru je najprej skušal posredovati Jan Andrejašič in se pri tem poškodoval, centralni branilec Šime Gregov je zamudil pri pokrivanju Nemanje Mitrovića, ki je nato podal do domačega napadalca Leona Benka, ki je z bližine žogo potisnil v mrežo. Smola za koprsko moštvo je bila dvojna. Andrejašič se je namreč držal za koleno in je očitno resneje poškodovan moral iz igre. Koprčani so dolgo odlašali z menjavo; Pamić je najprej na ogrevanje poslal Harisa Dedića, potem pa si je premislil in v igro poslal še enega napadalca, Sandija Križmana. Matej Pučko se je tako iz ofenzivne vloge moral preseliti na desni obrambni bok. Olimpija je imela do konca polčasa še eno polpriložnost, ko je žoga pred golom oplazila Mitrovića, a vendar s tem Antolović ni imel težkega dela.

V drugem polčasu so gostje na igrišče pritekli bistveno bolj nabrušeni, prevzeli so pobudo in pritisk na domačo zvezno vrsto in obrambo se jim je hitro obrestoval. Po prvem kotu v drugem polčasu je po odbijanju žoge v kazenskem prostoru najprej prisebno reagiral Toni Datković ter s podajo Maticu Paljku omogočil izenačujoči zadetek. Izolan v koprskem dresu, ki je sicer zelo zrelo odigral vso tekmo, se je prešerno veselil izenačenja. “Vesel sem zadetka. Bil sem v pravem trenutku na pravem mestu. V drugem polčasu smo opravili vse naloge, ki nam jih je zadal trener,” je povedal Paljk.

Olimpija je seveda skušala reagirati, toda vse skupaj je bilo preveč na silo in brez pravih idej, saj niso znali izkoristiti nekaterih velikih daril koprske obrambe. Nekajkrat so si izborili strele z roba kazenskega prostora oziroma notranjosti, a je bil zaključek vedno enak - žoga je šla naravnost v roke Antolovića. Še najtežje je ta v 63. minuti ubranil strel hitrega in zelo aktivnega Elekeja, ki je sinoči res garal. O stanju duha v domačih vrstah je slikovito pričal prizor v 81. minuti, ko je Eleke pripravil akcijo in podajo na robu kazenskega prostora. Žoga je šla mimo nog treh neodločnih igralcev Olimpije in šele Benko, zadnji v vrsti, je nato sprožil strel, ko je bilo že prepozno. Tik pred koncem rednega dela tekme je po kotu in strelu Gregova Olimpija prešla v protinapad, vendar je žogo pred Elekejem hrabro zbil koprski vratar. S tem je bilo tekme praktično konec.

ROK MAVER


Najbolj brano