Pajki, kače in krokodil

Danes se v Braziliji z otvoritveno slovesnostjo začenja svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah. Jutri so na sporedu prve kvalifikacijske vožnje, zaključni boji za medalje pa bodo konec tedna.

Slovensko zastopstvo na svetovnem prvenstvu za mladince 
in mlajše člane v Braziliji.
Slovensko zastopstvo na svetovnem prvenstvu za mladince in mlajše člane v Braziliji. 

FOZ DO IGUACU > Za slovensko odpravo, v kateri je tudi močno primorsko zastopstvo, se brazilska zgodba ni začela najbolje. Uresničili so se pomisleki trenerja Dejana Testena, da jih pred tekmovalnimi čaka tudi precej logističnih izzivov na prizorišču svetovnega prvenstva (SP), ki leži na tromeji med Brazilijo, Argentino in Paragvajem.

Ob pristanku v Sao Paulu so reprezentanti pogrešali svoje čolne, ki so ostali v Istanbulu, v Brazilijo pa so vendarle prispeli dan kasneje. Težave so bile nato povezane s prevozom opreme iz Sao Paula v 1200 kilometrov oddaljeni Foz do Iguacu. Tovornjak je za to potreboval 18 ur, reprezentanti pa so medtem testirali progo in preizkusili lastnosti vode z izposojenimi čolni. V četrtek so s svojimi kajaki in kanuji že opravili načrtovani trening.

“Časovna razlika je štiri ure, za prilagoditev na tukajšnje razmere pa smo potrebovali dva dneva. V zraku je veliko vlage, plohe so stalnica. Ko posije sonce, je skoraj neznosno vroče. Na prizorišču, ki je v naravnem parku, smo prvi dan zamudili del treninga zaradi urejanja dokumentacije, akreditacij in dovoljenj pred vstopom v park, kjer smo morali opraviti še dezinfekcijo čolnov in se seznaniti s pravili. Kače in pajki so stalni prebivalci parka, v jezercu na cilju pa se je ugnezdil krokodil, ki pa naj ne bi bil nevaren, če se ne prečka označene meje. Drugi dan smo vadbene načrte morali prilagoditi zaradi stavke delavcev iz bližnje elektrarne, ki so zaprli dostop do parka in proge,” je prve vtise s prizorišča strnil Testen, eden od treh reprezentančnih trenerjev. ”Razmere na progi nas niso presenetile. Voda je na nekaterih odsekih zelo nizka, je pa proga tehnično kar zahtevna, kar bi nam moralo ustrezati,” je pojasnil Testen sicer tudi trener KK Soške elektrarne, ki so v izbrano vrsto za SP prispevale štiri tekmovalce: kanuista Žigo Taljata med mlajšimi člani ter mladince Nika Testena in Tineta Kanclerja med kajakaši ter Jakoba Jeklina med kanuisti.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano