Prvič nastopila v velikem finalu

Evropsko prvenstvo v sprintu na mirnih vodah je kljub odsotnosti Špele Ponomarenko Janić prineslo kar nekaj zadovoljstva v slovenski tabor. Za to je poskrbela predvsem kajakašica Anja Osterman.

Anja Osterman se je izkazala na evropskem prvenstvu.
Anja Osterman se je izkazala na evropskem prvenstvu. 

RAČICE > Članica ankaranske Adrie se je na Češkem sploh prvič prebila v A finale na velikem tekmovanju. Z devetim mestom je med kajakašicami na 1000 metrov, ki sicer ni olimpijska disciplina, dosegla uspeh kariere. Zelo dobro se je odrezala že v petek, ko je le za las zgrešila neposredno uvrstitev v finale A, v sklepni boj za medalje pa se je prebila z drugim časom polfinala. Obenem si je priveslala tudi finale B na 500 metrov. V soboto sta jo poleg finala A na 1000 metrov čakala še dva nastopa na 200 metrov, kjer se je prav tako prebila v mali finale.

Sobotno državno prvenstvo v slalomu na divjih vodah v Solkanu, ki bi moralo biti tudi prva izbirna tekma za sestavo reprezentance, je zaradi previsokega vodostaja Soče odpadlo. Ta konec tedna so predvidene izbirne tekme v Tacnu, zato se utegne zgoditi, da bi državno prvenstvo v Solkanu izpeljali v poznopoletnem septembrskem terminu.

V velikem finalu na najdaljši razdalji je Anja Osterman tekmovala na prvi progi, ki zaradi več okoliščin sicer ni idealna. Tako kot zmagovalka tekme, Nemka Franziska Weber, je tudi Ostermanova veslala nekoliko počasneje kot v petkovem delu tekmovanja in osvojila zadnje mesto med finalistkami. To pa je vseeno njena najboljša uvrstitev na članskih evropskih prvenstvih. “Na startu je bilo nekaj odličnih tekmic, tekmovalni dan pa je bil zelo dolg in naporen, kar sem občutila v finalu. Kajak mi nikakor ni stekel, primanjkovalo mi je tudi moči. Z rezultatom pa sem vendarle zadovoljna, tudi zato ker 1000-metrske razdalje ne treniram. Tekmovalne razmere so bile sicer dobre, za razliko od polfinala na 200 metrov, kjer je bilo res neprijetno. Ni se slišalo startnega signala, le startni blok se je nenadoma spustil in presenetil tekmovalke,” je pojasnila Ostermanova, ki je tekmovala še v dveh finalih B. Tako na 200 kot na 500 metrov je osvojila skupno 14. mesto.

Primorska predstavnika v kajakaških dvojcih, Simon Blažević in Alan Apollonio, sta svoje nastope na evropskem prvenstvu, kjer sta tekmovala na 500 in 1000 metrov, sklenila že v petek. Potem ko se je Apollonio boril s povišano temperaturo, sta večino moči usmerila v daljšo razdaljo, kjer pa se jima račun v polfinalu ni izšel.

Precej bolje se je petkov tekmovalni dan razpletel za parakajakaša iz Podnanosa Dejana Fabčiča, ki si je priveslal neposredno uvrstitev v finale A na 200 metrov, kjer se je v soboto izkazal s petim mestom. “S tekmo sem zadovoljen, čeprav sem med veslanjem naredil več napak. Imam še rezerve, je pa ta rezultat velika motivacija za naprej, predvsem za glavni cilj sezone, avgustovsko svetovno prvenstvo v Milanu. Aprila sem zaradi poškodbe hrbtne mišice tri tedne samo počival, s trenerko Nino Mozetič pa sva se vseeno odločila za pot na evropsko prvenstvo,” je pojasnil Fabčič.

Sprinterji na mirnih vodah bodo sezono nadaljevali s prvo tekmo svetovnega pokala 15. maja na Portugalskem. ASO


Najbolj brano