Ostajajo realistični

V akciji NAJ balinarsko društvo Primorske predstavljamo Balinarski klub Podskala Vipava. Klub danes šteje približno 40 aktivnih članov in članic, ki nadaljujejo dolgoletno tradicijo balinanja v Vipavi. Ustanovljen je bil v začetku osemdesetih, danes ima moško in žensko člansko ekipo. Člani Podskale so ponosni na klubske prostore, ki so jih zgradili s prostovoljnim delom.

Članice Balinarskega kluba Podskala Foto: Arhiv Bk Podskala
Članice Balinarskega kluba Podskala Foto: Arhiv Bk Podskala

VIPAVA > Balinanje ima tudi v Vipavi dolgo tradicijo. Številni Vipavci se še spominjajo časov, ko so ob nedeljskih popoldnevih balinali in se družili na baliniščih gostiln Adria in Hrovatin. Korenine Balinarskega kluba Podskala segajo v začetek osemdesetih let, ko so Vipavci ob pomoči vojske ob tukajšnjem gasilskem domu zgradili novo dvostezno balinišče. Klub se je po uradni registraciji včlanil v Območno balinarsko zvezo Nova Gorica in v Balinarsko zvezo Slovenije. V teh letih se je v klubu zvrstilo že nekaj generacij balinarjev. Prve balinarske korake so v njem naredili tudi številni mladi in uspešni tekmovalci, ki zdaj kariero nadaljujejo v drugih klubih. Najbolj znan je zagotovo Anže Petrič z Gradišča pri Vipavi, ki je doslej osvojil že več kot deset odličij na evropskih in svetovnih prvenstvih, med njimi tudi najžlahtnejša. V klubu so ponosni tudi na Silva Fabčiča, ki je najboljša igralska leta doživljal v sezonah 1987 in 1988, ko je bil z novogoriškim klubom slovenski prvak, kot veteran pa je še aktiven v BK Podskala Vipava. Za dolgoletno in predano delo je letos prejel priznanje za življenjsko delo Športne zveze Vipava.

Pri ambicijah so realistični

V klubu, ki mu zadnja leta predseduje Jožko Petrič, sicer tudi inštruktor in sodnik, pri ambicijah ostajajo realistični. “Klub ima dvostezno balinišče, zato kaj več od tekmovanj v območni ligi ne zmoremo. Tekmovanje v državni ligi bi zahtevalo več denarja, pa tudi močno ekipo. Trenutno nas je v klubu približno 40. Od leta 2000 so v klubu tudi članice,” pojasnjuje Petrič.

Člani tekmujejo v prvi območni balinarski ligi, kjer se vsa leta držijo tretjega ali četrtega mesta. Vsako leto tekmujejo tudi v zimski ligi, kjer so letos osvojili prvo mesto. Dvakrat so igrali v kvalifikacijah za uvrstitev v drugo državno ligo, a jim ni uspelo. Tudi članice so v preteklih letih tekmovale v prvi območni balinarski ligi, zdaj pa so aktivne v medobčinski balinarski ligi, ki poteka v ajdovski in vipavski občini. BK Podskala je znan po tradicionalnem balinarskem turnirju za Vipavsko trgatev, udeležuje pa se tudi turnirjev po Sloveniji.

Vipavski balinarji so ponosni tudi na klubske prostore ob balinišču. Gradnjo so začeli v letu 2004, na zemljišču, ki jim ga je odstopila Občina Vipava, objekt pa so zgradili sami. AT


Najbolj brano