Optimizma jim ne manjka

Slovenske smučarke in smučarji so se v Nordijskem centru Planica predstavili javnosti in optimistično vstopili v sezono, v kateri bodo poleg svetovnih pokalov osrednje mesto imela svetovna prvenstva. Že konec tedna bodo zimo odprli alpski smučarji.

Drzni Filip Flisar (levo) pričakuje nadaljevanje uspehov v 
prostem slogu,  Jakov Fak pa boljšo biatlonsko sezono kot 
lani.  Foto: STA
Drzni Filip Flisar (levo) pričakuje nadaljevanje uspehov v prostem slogu, Jakov Fak pa boljšo biatlonsko sezono kot lani.  Foto: STA

PLANICA > Na uvodni sobotni veleslalomski tekmi nove sezone v Söldnu bodo nastopile Ana Drev, Tina Robnik, Katarina Lavtar in tudi Primorka Ana Bucik. “Odločil sem se za kvalifikacije na štirih prizoriščih, kjer smo imeli pregledne treninge in na zadnjih dveh je bila Ana Bucik prepričljivo boljša ter si je sama priborila mesto v ekipi. Zaradi mladosti in nabiranja izkušenj smo se odločili, da Meto Hrovat vključimo v ekipo. V Söldnu pa smo imeli tri, štiri dni treningov. Dekleta so na višji ravni, kot lani, četudi še ne na najvišji, in jih čaka le še potrditev na tekmi,” je na predstavitvi pojasnil glavni trener ženskih alpskih reprezentanc Denis Šteharnik.

V nedeljo se bodo v Söldnu v veleslalomu merili še smučarji, slovenske barve bosta zastopala Žan Kranjec, ki se je v minuli sezoni že nekajkrat izkazal, nastopil bo s številko 24 z možnostjo napada v obeh vožnjah, in Miha Hrobat, ki je v internih kvalifikacijah premagal Martina Čatra, medtem ko Štefan Hadalin zaradi bolečin v hrbtu ni tekmoval.

V bližnji zimi bodo oči ljubiteljev športa ponovno posebej uprte v trenutnega lastnika velikega kristalnega globusa Petra Prevca. “Če potegnem črto čez poletno sezono, sem z rezultati zelo zadovoljen. Zdaj vem, kaj mi manjka in se lahko umirjeno pripravljam na zimsko sezono,” je povedal slovenski skakalni as. Glede Poljakov, ki so prevladovali v poletni sezoni, je poudaril, da vedno pridejo iz poletne sezone zelo močni, a med zimsko sezono le niso tako dominantni. Po njegovem mnenju jim je svežo energijo dal tudi nov trener.

Junija se je po dveh sezonah premora v slovensko biatlonsko reprezentanco v vlogi prvega trenerja vrnil češki strokovnjak Tomaš Kos. Proces treninga je prilagodil Jakovu Faku (zaradi trebušne viroze ga ni bilo na predstavitvi). Tudi streljanje je prilagojeno intenzivnosti teka. Izkušeno Tejo Gregorin čuvajo ter jo s trenerko ekipo pripravljajo tako, da se ne bi poškodovala. Pri Klemenu Bauerju je telo po lanski mononukleozi povsem nared, bolezen je pozabljena, tekmovalec pa v zelo dobri formi za ta čas.

Smučarji prostega sloga bodo s tekmami začeli decembra. “Načrt vadbe je podoben kot lani, ko je vse potekalo dobro in sem začel trenirati z italijansko ekipo. Nekatere stvari še izboljšujemo. Letos je bilo dobro tudi to, ker so bili na vadbi skupaj z nami Kanadčani, Nemci, Avstrijci, tako so bile možne primerjave. To je spodbuda, če si kakšen dan slabši,” poudarja Filip Flisar. Deskar Rok Marguč pravi, da je veliko delal na kondiciji, po enoletnem premoru se vrača Žan Košir, ki se je že spogledoval z upokojitvijo. Podobno je razmišljala tudi smučarska tekačica Vesna Fabjan, a si je po trenerski spremembi premislila. STA, RM


Najbolj brano