Opravičilo organizatorjev

Organizatorji Adria Bike Showa, ki je vzporedno z dirko poklicnih kolesarjev minuli konec tedna potekal v Izoli, so se na svojem Facebook profilu odzvali na pritožbe udeležencev in priznali, da so kritike v dobri meri upravičene ter da je bila organizacija dogodka oporečna.

Kolesarski vikend v Izoli še zdaleč ni minil zgolj ob superlativih.
Kolesarski vikend v Izoli še zdaleč ni minil zgolj ob superlativih. 

IZOLA > Kritike so letele predvsem na izvedbo vožnje za rekreativne kolesarje, ki je bila na sporedu v nedeljo.

Rekreativci so se na pot podali le nekaj minut za profesionalci. Prvi krog naj bi prevozili po trasi profesionalne dirke, drugi krog pa naj bi potekal od Izole prek Markovca do Vanganela in nazaj. Startnina za 80 kilometrov dolgo progo je bila 20 evrov.

Vendar so organizatorji traso skrajšali. “Ob prijavi sem vprašal, koliko je sploh dolga trasa, in so mi povedali, da 60 kilometrov. No, na koncu je izpadlo, da je bila dolga le 37,5 kilometra,” se je na Facebooku pritožil eden od udeležencev in dodal, da je bila na določenih mestih trasa slabo označena. Pogrešal je tudi vzdušje in dogajanje v cilju ter potožil nad plastičnimi medaljami, ki so jih udeleženci dobili že na začetku vožnje. “Kaj takega se mi doslej še ni zgodilo. Na ta maraton ne pridem več,” je pribil.

Da vse ni bilo tako, kot bi moralo biti, je potrdil tudi Dejan Godec, direktor zavoda Vital Care, ki je organiziral Adria Bike Show (dirko poklicnih kolesarjev za Veliko nagrado Izole je sicer organizirala Kolesarska zveza Slovenije). Za drugi del trase od Izole do Vanganela ni dobil dovoljenja upravne enote, pojasnjuje Godec, zato je bila rekreativna vožnja za pol krajša od obljubljene. Težave so bile tudi na sami progi, saj naj bi v Šmarjah redarji počasnejše kolesarje napačno usmerili, zato so se nekateri izgubili.

“Vsem, ki ste se udeležili dogodka, se za neizpolnjena pričakovanja iskreno opravičujemo,” so organizatorji zapisali na spletu. V sklopu Adria Bike Showa so sicer izvedli tri rekreativne ture, ki se jih je udeležilo približno 200 kolesarjev. Godec udeležbo ocenjuje kot dobro, saj v tem zgodnjem terminu večina rekreativnih kolesarjev še ni aktivnih. Pravi pa, da večina udeležencev ni doumela, da ni šlo za tekmovanje, na katerem bi merili čas. Težave na progi so nastale, ker so se nekateri rekreativci pognali naprej, drugi pa so preveč zaostali. Zato v bodoče podobnih voženj ne bodo več organizirali, pravi Godec, pač pa bodo raje izvedli zaprto vožnjo na čas ali kolesarski maraton. Prav tako rekreativnih voženj ne bodo več organizirali na isti dan kot poteka profesionalna dirka.

Z Adria Bike Showom nameravajo prihodnje leto nadaljevati, zagotavlja Godec. Zadovoljni so tudi z izvedbo kolesarskega sejma, na katerem je bilo 23 stojnic. Da pa je za rekreativno kolesarsko prireditev termin vendarle nekoliko (pre)zgoden, je dokazoval tudi šotor na Lonki, v katerem je v soboto zvečer igrala živa glasba, a je bil v dokaj mrzlem vremenu popolnoma prazen.

Povsem drugače je seveda z izvedbo profesionalne dirke, za katero v tem terminu vlada izjemno zanimanje. Izolska občina je sicer v obe prireditvi (profesionalno in rekreativno) vložila približno 10.000 evrov.

ALJA TASI


Najbolj brano