Oplast je tretjič osvojil pokal

Nogometaši Oplasta iz Kobarida so v Podčetrtku še tretjič v klubski zgodovini dvignili pokal Terme Olimia. V finalu so z 11:7 nadigrali Dobovec, vodilno ekipo državnega prvenstva.

Oplast Kobarid je tretjič pokalni zmagovalec. Foto: Leo Caharija
Oplast Kobarid je tretjič pokalni zmagovalec. Foto: Leo Caharija

PODČETRTEK >V termalnem središču Terme Olimia v Podčetrtku je po finalu slavje petdeseterice kobariških navijačev z ekipo Oplasta trajalo še dolgo po tem, ko je kapetan ko Jaka Sovdat dvignil pokal visoko v zrak.

Oplast je imel v polfinalu sicer srečo pri žrebu, saj je naletel na tretjeligaša iz Ptuja. Z resnim pristopom je tretja ekipa državnega prvenstva štajerskega tekmeca razbila že v nekaj minutah in tako privarčevala veliko energije za finale. Ob tem je v polfinalu kazen odslužil Domen Fratina in tako je Oplast na finalu nastopil v popolni postavi, Dobovec pa je pogrešal najbolj izkušenega moža, Mileta Simeunovića.

Štajerci so bili kot vodilna ekipa v domačem prvenstvu sicer favoriti, podpirala pa jih je razprodana dvorana, saj so igrali le 15 minut vožnje od doma. Sprva je v finalu kazalo, da bo individualna kakovost Dobovca skupaj z večjo višino in težo odločala. Oplast v uvodnih minutah ni prišel do strela, Dobovec pa je stiskal obroč in v 6. minuti je z mojstrskim strelom Roka Mordeja v zgornji levi kot sicer odličnega vratarja Igorja Bratiča prišel do vodstva. Kasneje se je pokazalo, da je bilo to tudi vse, kar je zmogel favorit. V nadaljevanju se mu je poznalo, da ga je Sevnica v polfinalu precej namučila. Oplast se je otresel pritiska. Dvignil je ritem igre, v vrstah tekaško vse bolj podrejenega tekmeca pa so nastajale vrzeli. V deveti minuti sta Dani Vulikić in strelec Simon Skubin prvič izigrala tekmeca, za tem pa je Jaka Sovdat izkoristil odbito žogo in poskrbel za preobrat. V 13. minuti je zmedo po prostem strelu z glavo izkoristil Jure Lenarčič. Začetek konca je Dobovcu napovedal kobariški vratar Bratič, ki je nato zadel z lobom čez vse igrišče, Štajerce pa je psihično dotolkel eurogol Janija Ručne. Štiri minute pred odmorom je bilo že 5:1. Rok Mordej je uspel še znižati na 2:5, v drugi polčas pa je Dobovec krenil z vratarjem v polju in doživel polom, saj sta na hitro prazno mrežo zatresla Lenarčič in Anže Širok. Tekma je bila 15 minut pred koncem, ko je za 8:2 spet zadel Lenarčič, praktično odločena. Očitno je bilo, da Dobovec ni bil več sposoben hitrih akcij, Oplast pa se je strnjeno branil in prehajal v nevarne protinapade.

Štajerci so v finišu sicer spet poskušali zaigrati z vratarjem v polju. Do 30. minute, ko je za 8:5 zadel Aleš Marot, jim je taktika uspevala, po tem pa je Bratič zaklenil vrata, z izigranimi akcijami pa sta Lenarčič in Vulikić spet poskrbela za primerno razdaljo do tekmeca. V zadnjih devetih minutah so moči pošle tudi fantom iz Posočja, ki so se požrtvovalno branili. Ko je tri minute pred koncem Jani Ručna izid povišal na 11:6, se je slavje po malem lahko začelo.

“Tekma je bila težja kot kaže izid, Dobovec se je nekajkrat vrnil in šele v zadnjih dveh minutah smo si oddahnili,” je na koncu povedal trener Kobaridcev Saša Leban.IGOR MUŠIČ


Najbolj brano