Olimpijska proga že testirana

Tudi za gorsko kolesarko Tanjo Žakelj bo vrhunec prihodnje sezone olimpijska tekma v Rio de Janeiru. Kandidatka za olimpijsko medaljo je tekmovalno progo v brazilski prestolnici že preizkusila.

Tanja Žakelj v pogovoru z Bogdanom Gabrovcem, predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije. Foto: Simon Maljevac
Tanja Žakelj v pogovoru z Bogdanom Gabrovcem, predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije. Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > Eno od glavnih primorskih orožij v boju za medaljo na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru bo zagotovo 27-letna Tanja Žakelj iz Ledin nad Idrijo. Pred dnevi se je vrnila prav iz Brazilije, kjer je doživela pester utrip enega največjih mest na svetu in zbarla več pomembnih informacij.

“Ker je trenutno mrtva sezona, sem osredotočena na počitek. Želim si predvsem spočiti glavo in najti svežino za naslednjo sezono. Trenutno se tudi malce izobražujem na področju kondicijskih priprav, kar mi bo v prihodnje gotovo v pomoč. Prosti čas skušam čim boljše izrabiti za uporabne zadeve in za ostale dejavnosti, za katere mi zmanjka časa med samo sezono. Že čez dobrih deset dni ponovno začnem s trdim delom in do sredine novembra bom ponovno v polnem ritmu treningov.”

> Ste Rio de Janiero obiskali iz turističnih ali športnih razlogov?

“Skušala sem združiti eno z drugim, seveda pa mi je bila najbolj pomembna seznanitev s tekmovalno progo in razmerami na olimpijskem prizorišču. Skušala sem pridobiti čim več informacij, ki mi bodo koristile v pripravah na olimpijsko preizkušnjo.”

> Vam je olimpijska proga všeč?

“Sedaj sem si jo prvič ogledala in lahko povem, da ima kar nekaj podobnosti s tisto v Londonu. Gre za popolnoma umetno zgrajeno in hitro progo, ki pa ima tudi kar nekaj tehničnih elementov. Ravno tem se bom skušala v čim večjih meri posvetiti med pripravami. Progo smo posneli podolgem in počez, tako da bom imela na voljo ogromno podatkov. Organizatorji so nam omogočili tudi eno tekmo, tako da sem lahko na uradnih treningih in dirki prevozila nekaj krogov.”

> Vam proga po konfiguraciji ustreza?

“Glede na to, da je na progi tudi zelo dolg vzpon, kar mi je ponavadi pisano na kožo, sem s konfiguracijo zadovoljna. Sama pri sebi vem, da mi ob dobri pripravljenosti in formi ustreza vsaka proga, tako da bodo najbolj pomembne kakovostne priprave.”

> Pričakujete kakšne logistične težave zaradi velike gneče v mestu?

“Upam, da večjih težav ne bo, čeprav je Rio znan po velikih prometnih zamaških. V času olimpijskih iger bo urejen poseben vozni pas, ki naj bi tekmovalcem in spremljevalcem omogočil hitrejši transport. Povezava med olimpijsko vasjo in prizoriščem tekem v gorskem kolesarstvu je dokaj kratka in enostavna, tako zapletov ne pričakujem. Sicer je Rio še vedno veliko gradbišče in upam lahko le, da bo organizatorjem do začetka tekmovanj uspelo urediti vse potrebno.”

> Bi znalo pomembno vlogo igrati vreme?

“Trenutno v Braziliji pričakujejo poletje in v začetku meseca je bilo tam že skoraj štirideset stopinj Celzija, avgusta pa bo verjetno vseeno manj vroče. Temperatura naj bi se gibale okrog 25 stopinj, kar bi mi moralo ustrezati, seveda pa ima pomembno vlogo tudi vlažnost zraka.”

> Ste že sestavili tekmovalni koledar za prihodnjo sezono?

“Načrt tekem za naslednje leto je okvirno že pripravljen, tako da vem, katerih se bom udeležila v uvodnem delu sezone. Seveda bomo določene zadeve še prilagodili. Na začetku bom osredotočena na prve tekme svetovnega pokala, saj bodo točke na tekmah zelo pomembne v boju za olimpijsko kvoto, zanemarila pa ne bom niti evropskega in svetovnega prvenstva.”

> Koliko vas je šokirala novica o dopinški aferi vaše reprezentančne kolegice Blaže Klemenčič?

“Zelo, vendar bistvene povezave z mano nima. Dopinških kontrol je že sedaj kar nekaj, v prihodnjih mesecih pa jih bo zaradi olimpijskih iger zagotovo še več. Skupaj z ekipo bomo še naprej delali normalno in se osredotočili k izpolnitvi ciljev. V finančnem smislu je prihodnja sezona v osnovi pokrita, tako da v tem ne vidim večjih težav.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano