Olimpija trgovala v stilu velikih lig

Nogometni prestopni rok je končan. Slovenski je bil v vseh pogledih bolj pester kot zadnja leta, slovenska liga pa je siromašnejša za dva mlada igralca najvišjega kakovostnega ranga.

Koprčani so pripeljali povsem novo ekipo Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Koprčani so pripeljali povsem novo ekipo Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Denarja je sicer v slovenski ligi generalno gledano bolj malo, a vendar sta na tržišču desetih prvoligašev dva glavna tekmeca in akterja, ki z denarjem nimata posebnih težav. Olimpija je s prihodom Milana Mandarića v Stožice dobila poslovneža zahodnega kova, ki nogomet pojmuje kot posel in se tako tudi vede. Njegova težava je, da je v Ljubljani le nekaj tednov, zato povsem neposrednega nadzora nad delovanjem svojih sodelavcev pač nima, kar bi lahko bilo v boju za naslov državnega prvaka usodno. Olimpija je v zgodovino hkrati zapisala največjo odškodnino pri domačem prestopu in rekordno odškodnino pri prodaji slovenskega igralca v tujino. Andraž Šporar, ki je imel v napadu levji delež zaslug za jesenski naslov prvaka zmajev, je odšel v Basel za 2,8 milijona evrov, z raznimi bonusi lahko znesek naraste do štirih milijonov evrov. Na drugi strani je Olimpija razvezala mošnjiček in posredno Gorico rešila finančne pogube, saj bo ta z 800.000 evrov za Blessinga Elekeja dobila dobrodošlo finančno injekcijo. Poteza je nedvomno drzna in tvegana, kajti zgodovina slovenske lige nas uči tudi, da znajo nigerijski igralci zelo nihati v formi - Elekejev rojak in novi soigralec Ezekiel Henty je kar pravšen dokaz za to. Olimpija je za piko na i Domžalam odštela 180.000 evrov za prvega vratarja Nejca Vidmarja in znotraj slovenskega trga porabila neverjetnih milijon evrov.

Maribor je jeseni uspel znova narediti zalogo v klubskem proračunu, ko jim je slednjič uspelo prodati Petra Stojanovića. V drugem poskusu so kupca našli v neposredni soseski, pri zagrebškem Dinamu. Šlo naj bi za dva milijona evrov odškodnine, ki pa je v mariborskih prestopih vedno malce napihnjena navzgor. Vijoličasti so se pozimi tudi okrepili. Prišlo je pet igralcev, štirje brez nadomestila, od tega trije - po jesenskih dogodkih - iz Kopra.

Koper je tudi absolutni rekorder te zime po prihodih igralcev. V Kopru se je zgodila prava priselitev narodov - do včeraj so na novo registrirali kar 16 nogometašev, medtem ko v ekipi od staroselcev ostajajo le redki obrazi. Lea Štulca so uspeli prepričati v podaljšanje pogodbe, ostajata še Jan Andrejašič in Jaka Štromajer, nedorečena je vloga Patrika Posavca, medtem ko so Daliborju Radujku dali vedeti, da nanj ne računajo več.

Med tistimi, ki so izgubili v prestopnem roku, je Gorica. Ob Elekeju se bo vrtnicam najbolj poznal odhod Matije Široka na Poljsko, nekoliko manj pa Gorana Cvijanovića v bogati arabski svet. Nekaj je kadrovalo še Celje, kamor je odšel Damir Hadžić, Krško si je pomagalo z močmi iz mariborske druge ekipe. Kot ponavadi je menjavo igralcev izvajal Zavrč, čeprav je bila letos čistka bistveno manj radikalna kot prejšnja leta. Ostali so bolj gledali kot trgovali. Delno zato, ker je denarja malo, drugič pa zato, ker se glavne pogodbe sklepajo pred poletjem.

Spomladi bosta očitno svet zase Olimpija in Maribor, Domžale so na papirju tudi več izgubile kot pridobile. To so tudi zmagovalne stopničke letošnje sezone, potem pa se od četrtega mesta do desetega lahko še zgodi marsikaj, saj se klubi zdijo bolj ali manj izenačeni.

ROK MAVER


Najbolj brano